Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Frittgående jubileum

VILLA KULTUR, ØSTERBRO, KØBENHAVN, 16. NOVEMBER 2019: Det nordiske vokalensemblet IKI holder til i København. Og her har de gjennom ti år holdt konserter rundt om stil stor glede for et trofast publikum.

Sist lørdag var salt peanuts* invitert til feiring i den flotte Villa Kultur på Østerbro i København, hvor man fikk både soloopptredener og hele ensemblet samlet i løpet av noen timer lørdag kveld.

Arrangementet ble kalt IKI: Masses – 10 year anniversary event, og den fine villaen var godt fylt opp med venner og fans for å feire dagen.

Det startet med at vi ble påsatt fargede bånd rundt armen og den typiske IKI-masken før vi slapp inn i hovedrommet hvor trommeslageren Kresten Osgood spilte en intro til hele evenementet. En slags åpningstale på trommer og vokal i typisk Osgoodsk fremførelse, noe som var en fin oppvarming til resten av kvelden. Deretter ble vi delt inn i grupper etter hvilke farge vi hadfde på armbåndet, for en rundtur i Villa Kultur med soloopptredener eller duoer med de enkelte IKI-medlemmene og gjester.

Vi startet med poeten Nicolai Stocholm som lese egen tekst til komp av vokalisten Guro Tveitnes. Et kort og vakkert sett som fikk oss til å konsentrere oss om det som foregikk i det lille rommet. Tveitnes’ vokal er klar som luft og sammen med Stocholms dikt ble dette en fin forestilling.

Derfra gikk turen for vårt vedkommende til Orangeriet, hvor vokalisten Kamilla Kovacs gjorde et solosett hvor hun spilte litt perkusjon, samtidig som vi ble servert snacks i form av frukt. Det som kanskje var mest spennende med disse avdelingene var at lokalet er gammelt og lydt, slik at man kunne høre hva som skjedde i de andre rommene, samtidig som man hørte den avdelingen man var vitne til. Og her var improvisasjonene tilrettelagt nettopp med det formålet, slik at alle vokalistene holdt seg i samme dur eller moll, og slik at det aldri ble noen konklikt musikalsk.

Fra Kovacs fine sett vandret vi videre inn i et stummende mørkt rom, hvor vokalisten Julie Hjetland ga oss sin «versjon» av improvisasjonen, før det bar opp til hovedrommet igjen, hvor vi fikk avslutningen med vokalisten Johanna Sulkunen og danseren Sissa Søgaard. En fin avslutning på en spennende rundtur og omvisning i Villa Kultur.

For at dette skulle bli vellykket krevdes det nøye logistikk og tilrettelegging, noe IKIs medarbeidere og gode hjelpere fikset perfekt.

Etter en kort pause i baren, var det klart for en relativt kort konsert med de fire vokalistene i IKI sammen, pluss tre tidligere medlemmer. Ensemblets siste medlem, Anna Mose, hadde dessverre ikke mulighet til å være med på jubileumsfesten, men hadde oversendt en tekstmelding om sin store kjærlighet til ensemblet, som ble lest opp under felleskonserten. Og hennes vanlige vikar, Randi Pontoppidan, satt og hørte på de andre denne kvelden.

IKI er et spennende ensemble innenfor det avantgardistiske, men uten at det har en klar sammenheng og gode bærende ideer. De er alle dyktige vokalister som mer eller mindre, over ti år har lært hverandre godt å kjenne. Og hvis du er interessert i å vite mer om hvordan de låter, er det bare å sjekke ut deres seneste plate «Oracle» fra 2018 (anmeldt HER).

Så ble det hele avrundet med en tur på bar, noe salt peanuts* to utskremte medarbeidere selvfølgelig måtte bli med på.

I det hele var dette et deilig arrangement og en feiring mange hadde bidratt til å få satt sammen, for et strålende vokalensemble, som egentlig bør få stor oppmerksomhet også utenfor Danmark, for det finnes ikke så mange lignende ensembler der ute om dagen, som kan fremvise et såpass stort engasjement som IKI.

Vi benytter anledningen til å gratulere med dagen, og si at vi gleder oss til de neste ti, 20, 30, 40 og 50 årene.

Tekst og foto: Jan Granlie   


Baksnakking etter konsert. salt peanuts* Johan Hauknes i samtale med Birgitte Lyregaard fra Thou Sonic Friend og Randi Pontoppidan

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.