Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Giørtz gjør det igjen

HERR NILSEN, OSLO, TIRSDAG 9. APRIL 2024: I dag slipper Anne-Marie Giørtz sitt tredje album med Anne-Marie Giørtz Trio. Albumet Echoes of our memories omfatter som flere av Giørtz’ musikalske verker gjennom flere år, musikk basert på tekster av den amerikanske lyrikeren og tekstforfatteren Fran Landesman. Landesman har skrevet et stort antall sanger, mange laget for musicals – og en lang rekke vokalister har brukt hennes tekster. Også Radka Toneff valgte seg låter med tekster av Fran Landesman, som «Spring Can Really Hang You up the Most», «Ballad of the Sad Young Men», «Mystery Man» og «Before Love Went out of Style». De to første er i dag å anse som jazzstandarder. Landesman døde i 2011, 83 år gammel.

Vemod, lengsel etter kjærlighet, melankoli og uskyldighet, med en bruk av språklige virkemidler som forsterker budskapet, og ofte med et, i blant ironisk, glimt i øyet. Anne-Marie Giørtz’ musikk til Landesmans tekster får dette fram. I New York Times ble hun karakterisert som «a cranky, jazz-steeped, beat generation Dorothy Parker», med tekster som kan ta utgangspunkt i en av Landesmans mange utenomekteskapelige affærer.

Den siste utgivelsen til Anne-Marie Giørtz, Capital Punishment for Cars, med Eivind Aarset på gitar og elektronisk lydbearbeiding, og Peter Baden på perkusjon, ble utgitt i 2016. Flertallet av låter på dette albumet var skrevet av Fran Landesman. Redaktørens anmeldelse av dette albumet kan du lese her.

På den nye plata har Anders Engen overtatt ansvaret for de perkussive bidragene, supplert med dobro. Og igjen løfter Giørtz fram Fran Landesmans tekster. Giørtz bruker piano, rammetromme og en preparert gitar, som fargeleggere. Gitaren låter på ei av låtene som en japansk koto.

Tirsdag er normalt ikke Oslos beste konsertdag, klemt som den er mellom mandag og lille-lørdag, men det er et ganske velfylt lokale som ønsker trioen velkommen på scenen. «Unlit room», «In an unlit room / in an unmade bed / … / I’m just the unsung hero / of an unwritten romance / Take me to the lost and found». Åpent og nakent. Trioens musikk er lavmælt, ingen store fakter, stillfarne, sjarmerende vamp/riff som går og går … og aldri kommer til døra. Men de oppfyller sin musikalske rolle. Små variasjoner, en gradvis, nærmest organisk utvikling av temata. De musikalske bidragene fra Aarset og Engen løfter fram tekstene på en god måte.

Asle Karstad står ansvarlig for lyd denne kvelden … og det høres. Samarbeidet mellom vokalprofessor Giørtz og lyd-mester Karstad skaper en tekstprojeksjon som er perfekt for denne musikken. Det er bare å la seg omslutte av Giørtz’ framlegging av Landesmans tekster: «… We know the only enemy is ME!  /  If we could stop those voices  / Perhaps we could free / To make some cleaner choices / Than me! me! me! / What about me! me! me!»

Redaktør Granlie avslutter sin omtale av Capital Punishment for Cars med «Jeg blir rett og slett glad, lykkelig, og kanskje også et litt bedre menneske, av å høre på Anne-Marie Giørtz, Eivind Aarset og Peter Baden og deres …» album. Det samme kan også sies om denne dagens konsert. Giørtz og trioen gir meg troen tilbake på de sterke tekstene, og at mulighetene til å omforme, nyskape og framvise dem musikalsk på nye måter fortsatt er åpne. Anne-Marie Giørtz har åpnet døren. Vi gikk inn. Går du gjennom døren?

Kveldens settliste var

Første sett

 1. Unlit Room*
 2. Things we never did*
 3. Down the road*
 4. Make new friends (GG)+
 5. After we’ve gone*

Andre sett

 1. What about me?+
 2. Rules for the cleaning lady (GG)*
 3. Secrets of silence+
 4. I don’t know why+
 5. The Failure of ESP+
 6. Dust*

Ekstranummer

 1. Snow man (fra Ab und Zu: Spark of Life, musikk av Ole Henrik Giørtz)

* på Echoes of our memories, + på Capital Punishment for Cars.

GG: Musikk av Guttorm Guttormsen. Alle uten 4., 7. og 9. var med tekster av Fran Landesman.

Som flere ganger tidligere i dette rare, lille lokalet: De gamle trikkene som innimellom går i gata rett utenfor, er fortsatt ikke skjermet for elektromagnetisk påvirkning her inne. Men visste du at trikken i Oslo synger med en dim-akkord?

Tekst: Johan Hauknes
Foto: Francesco Saggio


Anne-Marie Giørtz Trio.


Eivind Aarset og Anders Engen.


Anne-Marie Giørtz og Eivind Aarset.