Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

En god start på helga

NATTJAZZ, BERGEN, 1. JUNI 2018: Så gikk man mot den siste etappen av «Tour de Bergen», og Nattjazzens nest siste kveld. Fremdeles var uteserveringen utenfor USB Verftet smekkfull av solhungrige bergensere, som veltet seg i vin og øl, og ikke minst i temperaturer som er svært sjeldne i denne delen av verden. Derfor slet festivalarrangørene også denne kvelden med å få «lurt» publikum innenfor dørene. Men jeg tror ikke det betyr så mye på billettomsetningen, siden mange på forhånd har kjøpt dags- eller ukespass til festivalen, og istedet for å trekke inn for å høre det de har betalt for, heller ble sittende ute i solen.

Men salt-peanuts.eus utskremte trosset sol og andre fristelser, og befant seg inne i «hovedsalen», Røkeriet, i god tid før klokken 21:00 for å høre det marrokansk/svensk/danske bandet Magic Spirit Quartet. Sist jeg hørte denne kvartetten, på Jazzhus Montmartre i København, besto kvartetten av den marrokanske vokalisten og guembrispilleren Majid Bekkas (hovedbildet), den svenske trompeteren Goran Kajfes, den danske trommeslageren Stefan Pasborg og landsmannen og pianisten Carsten Dahl. Nå har Dahl tatt seg et års pause fra musikken, så den svenske keyboardisten Jesper Nordenström var hentet inn som fjerdemann i bandet. Det medførte at bandet ikke hadde den samme energien som forrige gang jeg hørte dem. Det er ingen enkel oppgave å ta over plassen etter Dahl, men Nordenström gjorde en helt ok innsats, selv om den intense energien som Dahl alltid bidrar med, ikke var så mye til stede.

Bakkas er en ytterst fascinerende musiker på sin hjemmelagde guembri, et gitar/bass lignende instrument med tre strenger med dromedarskinn som gir et helt spesielt lydbilde. Hans vokal fungerer perfekt inn i den litt folkemusikkaktige musikken han skaper, og med Kajes på trompet, får  man nesten et slags Don Cherry/Miles Davis-aktig spill på toppen som gjør musikken nærmest fullkommen. Og bak det hele sitter Stefan Pasborg med sitt sedvanlige energiske trommespill, som alltid er helt framme på tuppa, og som er rytmisk intenst og fint. Så selv om musikken ble litt roligere enn da Dahl trakterte pianoet, ble nok dette en positiv overraskelse for publikum, som i løpet av konserten kom «krypende» inn fra varmen.

Før det hadde det vært en intimkonsert med skuespilleren og countrysangeren Bjarte Hjelmeland, som var selve lykken for lokalbefolkningen, siden han er et kjent navn i byen. Men for oss som er i Bergen for å høre jazz- og jazzrelatert musikk, ble dette altfor langt inne i køntricoveravdelingen.

Deretter fikk vi med oss en liten bit av konserten med bergensgitaristen Thomas Dahl & Court. Thomas Dahl på «følsom» gitar, den nederlandske pianisten Harman Fraanje, bassisten Magne Thormodsæther og trommeslageren Håkon Mjåset Johansen. Det partiet vi fikk med oss av konserten var i det landskapet vi kjenner fra for eksempel danske Jacob Bro og amerikanske Bill Frisell, og selvsagt fra Dahls triosamarbeid med bandet Skydive.

Dahl er en utmerket gitarist, som spiller kreativ og lavmælt gitar som fungerer, og jeg tror det var bra at bandet spilte såpass tidlig på kvelden, ellers kunne det blitt mye «snorking» blant publikum som hadde vært på Nattjazz noen dager, eller som hadde brukt dagene ute i sola. I bandet la vi spesielt merke til kompet med Thormodsæthers eminente bass-spill og Mjåset Johansens lydhøre trommespill.

Det franske funkbandet SHOB lot vi seile sin egen sjø, og vi satte heller av tid til å høre den norske saksofonisten Petter Wettre og hans mannskap hylle saksofonisten Michael Brecker, sammen med gitaristen Hans Mathisen, keyboardisten Jørn Øien, den svenske bassisten Daniel Franck og trommeslageren Hermund Nygård. Michael Brecker var en saksofonist som virkelig satte skole. Han forlot oss dessverre den 13. januar 2007, men etterlot seg en rekke gode musikalske minner, både med soloinnspillinger, samarbeid med Steps Ahead og, ikke minst i Brecker Brothers. Hos oss er hans samarbeid med Joni Mitchell noe av det vi husker best, sammen med hans Artist in Recidense-opptreden under Moldejazz i 2003, blant annet med en heidundrandes konsert med Farmers Market.

Wettre har alltid hatt Brecker som en stor favoritt, og hyllesten ble et verdig minne om den store saksofonisten, selv om Wettres spill ikke kommer helt opp på Brecker-nivå (det skulle også bare mangle). Men hans spill er akkurat slik det skal være i en slik hyllest. Det er moderne be bop som swinger, og med et band som virkelig kan denne musikken, ble dette en fin time. Spesielt interessant syntes jeg det var å høre den gode gitaristen Hans Mathisen i denne sammenhengen, uten at det skal forringe innsatsen til  Øien, Nygård og Franck.

Så avsluttet vi fredagskvelden med det som i programteksten ble kalt «arven etter Buena Vista Social Club». La Dame Blanche ble beskrevet som en sanger og fløytist som gjør en eksplosiv blanding av hip hop, cumbia, dancehall og reggae, som hun skulle bringe utover scenekanten sammen med keyboardisten Marc Damblé og trommeslageren Pierre Mangeard. Men det holdt ikke for oss at hun opptråtte en smule sexy, med en svær cubansk sigar i munnen eller i høyre hånd og stadig gjeipende til publikum. Hun er et fyrverkeri på scenen, med stor utstråling og energi, men det var ikke nok til at eders utskremte lot seg rive med. Dessverre. Litt for platt og altfor lite engasjerende, kanskje på grunn av at de bare var tre på scenen, og jeg tror dette virkelig kunne blitt noe, hvis man hadde hatt med en stor blåserekke, kordamer og et show som ikke bare var basert på Blanches scenetekke.

I kveld rundes Nattjazz 2018 av med musikk som også spriker en del i sjangerne. Bo Sundström (fra Bo Kaspers Orkester) er hovednavnet med sin «jazz på svenska», men vi gleder oss mer til et gjenhør med Mariam The Believer (Mariam Wallentin fra blant andre Wildbirds & Peacedrums og Fire! Orchestra), den hardtslående kvartetten Cortex, Espen Reinertsens eventyrlige popmusikk (som de er beskrevet som i programmet), og ikke minst, avslutningen med bassisten Ingebrigt Håker Flatens Austin/Chicago-band, The Young Mothers. Det tror jeg vil sette et skikkelig punktum for Nattjazz 2018!

Tekt og foto: Jan Granlie


Goran Kajfes i Magic Spirit Quartet


Jesper Nordström i Magic Spirit Quartet


Stefan Pasborg i Magic Spirit Quartet


Petter Wettre hyller Michael Brecker


Jørn Øien hyller Michael Brecker


Daniel Franck hyller Michael Brecker


La Dame Blanche

Skriv et svar