Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Gullkatt til Georg Riedel

Gårdsdagens utdelinger av svenske Jazzkatten, i regi av Sveriges radio P2, ble en ubetinget suksess, ikke minst for bassisten Georg Riedel. Han ble den lykkelige innehaver av Guldkatten, som hvert år deles ut til en musiker som har betydd mye for svensk jazz.

Fem priser ble delt ut under gallakonserten på jazzklubben Fasching. Årets musiker, årets nykomling, årets kompositör og årets grupp, i tillegg til hederspriset, Gullkatten.

I kategorien årets musiker var cellisten Svante Henryson, saksofonisten Fredrik Ljungkvist og pianisten Lisa Ullén nominert. Her gikk Svante Henryson av med kveldens første Jazzkatt.

I kategorien årets nykomling var bassisten Elsa Bergman, trombonisten Lisa Bodelius og pianisten Johan Graden nominert, og her gikk prisen, ikke overraskende, til salt peanuts* forhåndsfavoritt, Elsa Bergman.

I klassen årets komponist var saksofonisten Elin Larsson, vokalisten Lina Nyberg og pianisten Cecilia Persson nominert. Her gikk prisen til enda en sp*-favoritt, den flotte pianisten Cecilia Persson.

I kategorien årets gruppe, var Daniel Kalsson Trio, Nils Berg Cinemascope og Torbjörn Zetterberg & den stora frågan nominert. Her gikk prisen til Daniel Karlsson Trio, en overraskelse for salt peanuts* utsendte.

Og til slutt gikk altså selveste Gullkatten til Georg Riedel.

Vi gratulerer alle prisvinnerne.

Musikalsk ble også kvelden nærmest fullkommen. Det dros igang med duoen Wildbirds & Peacedrums heftige, rocka jazz, før Mariam Wallentin utvidet gruppen til en spesialutgave av Mariam the Believer. Vi har hørt den originale utgaven av bandet tidligere, men syntes vel at gårsdagens utgave låt både tøffere og tettere. Et flott sett.

Deretter var det klart for en av våre svenske favoritter, Se&Hör. Med saksofonisten Anna Högberg og trompeteren Niklas Barnö i front for en kvartett i Ornette Coleman/Albert Ayler-tradisjonen med fullt trøkk og masse energi.

Fjorårets vinner av komponistprisen, Anna Lena Laurin, hadde fått i oppdrag å lage et bestillingsverk til årets galla. Her hadde hun bl.a. med trommeslageren Victor Lewis og trompeteren Anders Bergcrantz. Dette ble et altfor pretensiøst prosjekt. Det ble altfor langt – og å ta med hele familien inn i et prosjekt foran Sveriges jazzelite, var kanskje ikke det lureste man hadde gjort.

Det hele ble avrundet med et solid, heftig og krafig sett med Fire!Orchestra. 28 av Sveriges friskeste musikere i nærmest fri utfoldelse, ledet med stor myndighet av saksofonisten Mats Gustafsson. I et kort opphold i settet ble bandet også tildelt Gyllene skivan for deres debutalbum fra 2013.

En fin kveld på et stappfullt Fasching, og kanskje en av de beste konsertene under Stockholm Jazz Festival 2014. Men mer om det senere.

Tekst og foto: Jan Granlie

 

Skriv et svar