Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Hemma hos redaktörn

HEMMA HOS-KONSERT, HERRÄNGEN, STOCKHOLM, 9. MAJ 2018:
Att hålla musikalisk salong är en företeelse med rötterna bakåt till 1700-talet. Högre ståndsfamiljer bjöd in musiker eller författare till sina hem för att låta dem framträda i en privat sfär, med efterföljande möten mellan artisterna och den till salongen inbjuda publiken som oftast bestod av närstående och vänner.

För tredje gången erbjöds närstående och vänner en konsert hemma hos Magnus och Malin Nygren i Herrängen i Stockholm. Herrängen är ett område med små hus, alla i en härva av olika stilar, uppförda från 20-talet tills i dag. Magnus Nygren är svenska OrkesterJournalens redaktör sedan tre år tillbaka.

Kvällens gäster var trumpetaren Susana Santos Silva, gitarristen David Stackenäs och slagverkaren Ingar Zach.

Trumpetaren Silva har bland många andra jobbat med Lotte Anker (s) Sten Sandell (p), Torbjörn Zetterberg (b) och Jon Fält (dr), ett samarbete som resulterade i skivan ”Life and Other Transient Storms” på etiketten Clean Feed. Hon har också varit en i gänget i Mats Gustafssons Fire! Orchestra.

Trion som aldrig tidigare har spelat tillsammans tog med sig ett fyrtiotal gäster på en resa i det okända. En saga kan man kanske säga, en färd till NågonAnnanStans. Sammanhållet och tillbakadraget, alla balanserande varandra, utan att fara iväg med individuella uppvisningar i ekvilibrism.

David Stackenäs var väl den som styrde den här hypnotiska utflykten med sin gitarr, Mitt under den nedåtgående solens strålar i Herrängen, lämnar jag hypnosen och undrar hur mycket ljud man kan få ut från en gitarr. Låt vara att Stackenäs har hjälp av elektronika, men det finns mig veterligt ingen som kan behandla en gitarr med sina intentioner som Stackenäs. Denna publikation, salt-peanuts.eu, har tidigare hyllat Stackenäs soloskiva ”acoustic guitars” (Clean Feed) och i detta vardagsrum får han tid och rum att försvinna i en behärskad intensitet.

Santos Silva driver på musiken mer än man kanske märker, med sina vägvisande uttryck. Det kan vara en parafras på en klassisk fanfar eller ett inåtandande fågelläten.

Norske slagverkaren Ingar Zach har för länge sedan samarbetat med David Stackeäs. Zach är lågmäld men väldigt närvarande med små medel, låt vara att även han har tillgång till elektroniska hjälpmedel.

Sjuttio minuters sightseeing utan guide.

Text och foto: Lars Grip

Skriv et svar