ALICE, KØBENAVN, 14. AUGUST 2020: Den vesterbroske bohem, altsaksofonist, poet, «outertainer» verdensmann og orkesterleder Torsten Sehested Høeg, a.k.a. Dane TS Hawk, eller bare TS Høeg, dukker stadig opp hvor frittgående musikk bedrives. Enten som ivrig, stående og dansende tilhører, eller som en energibunt av glede som saksofonist, poet eller orkesterleder på scenen.
Under sitt alter ego Dane TS Hawk er han nå ute med sin dobbelt-LP, «Can I Share This With You» på selskapet Escho, og i den forbindelse var han i går, en del av spillestedet Alive sine sommerkonserter.
Alice har valgt å legge konsertene denne sommeren ute på plassen utenfor spillestedet, og p dager som i går, hvor sommeren virkelig hadde «låst» seg fast i de Nørrebroske bakgårder, var dette det perfekte sted for en slik lanseringskonsert.
TS Høeg er en multikunstner. Så når han inviterer til fest, blir det aldri kjedelig. Han har nå begått et dobbeltalbum som kan kalles et «loop-verk», som startet med Høegs fire transportable reisegrammofoner, hvor han ved hjelp av gaffa-tape lager korte loops på et stort antall LP-plater, som en lang rekke musikere er med på å legge musikk på toppen, med basis i Høegs komposisjoner. På platen, som vi kommer tilbake til senere, har han med 15 musikere som han kjenner fra sitt ytterst rike artistliv.
Denne ettermiddagen fikk vi møte noen av dem, pluss noen av hans musikalske venner som ikke er med på platen. Og det startet med Høeg på reisegrammofoner og altsaksofon, sammen med bassisten Jonathan Aardestrup, trommeslageren Jens Lopez og vokalisten Tina Randa, og selv om Høegs entusiasme var stor, klarte de ikke helt å nå fram til oss. Så entret trombonisten Mads Hyhne scenen, og la sitt fine trombonespill på toppen, og vi begynte virkelig å trives i den stekende solen.
Deretter fikk v en kort avdeling med Høeg og vokalisten Per Kristensen, som tok oss med inn i Høegs pop/rock-verden, og som var med på å gjøre ettermiddagen variert og fin.
Men det tok av etter hvert. Vi fikk flere duo-avdelinger, blant annet en loop-avdeling med tubaisten Kristian Tangvik, som her trakterte en casio-synth, og vi fikk noe som kunne passet godt på innsiden av Alice. Nevnes bør også avdelingen på duo med pianisten Jeppe Zeeberg, som Høeg kalte «den klassiske avdelingen», hvor Zeeberg, selv om han måtte klare seg med casio-synthen, avleverte et moderne og ekspressivt pianospill som vil gå over i historien som et mesterverk.
Men det var først når stammen i hans band The Way Out entret scenen mot slutten at det virkelig «tok av». Da befant den utmerkede tenorsaksofonisten Mads Egetoft, gitaristen Emil Palme, tubaisten Kristian Tangvik, trommeslagerne Jens Lopez og Anders Vestergaard pluss Høeg selv seg på scenen, og «avfyrte» noen strålende nummer, hvor særlig Egetoft imponerte.
Innimellom altsaksofonspillet var Høeg opptatt med å skifte LP-er på sine reisegrammofoner, og vi ble imponert over kontrollen han hadde på hva han skulle hente fram og hvordan alt passet perfekt sammen med musikken som ble fremført på scenen. Mange av mine platesamlende venner ville nok ha reagert på hvordan platene ble behandlet, men siden de allerede var i dårlig forfatning, på grunn av all gaffa-tapen som var festet på dem, så er nok Høeg tilgitt. Han har nok de fleste platene stående i samlingen i «mint»-kvaliet.
Ingenting er bedre for en slik musikalsk konstellasjon, enn å spille i en bakgård i solen, for et publikum som nærmest har gått på veggen etter livekonserter og sosiale møteplasser. En-meters avstanden ble fulgt til punkt og prikke av de Alice-ansatte, og med oppslag på hvert bord kunne man lese «Alice ti bud for å unngå corona». Blant annet var det forbudt å synge og danse! Men det brydde i alle fall ikke ettermiddagens hovedperson seg om. Han sang vel egentlig ikke så mye, det hadde han andre folk til, men å frata TS Høeg muligheten for å danse er totalt umulig. Så med stor entusiasme og glede, ledet han denne ettermiddagen fram mot en solid seier.
Tekst og foto: Jan Granlie
Torsten Sehested Høeg, a.k.a. Dane TS Hawk, eller bare TS Høeg