Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

ILK på Blow Out

BLOW OUT, KAFÉ HÆRVERK, OSLO, TIRSDAG 26. MARS 2019: Konsertserien Blow Out er som deltaker i Nordisk Kulturfonds treårige støtteordning puls med i et nettverk med 61 andre spillesteder og konsertarrangører i hele Norden. Gjennom denne ordningen legges det opp til større nordisk utveksling av konserter mellom spillestedene.

På Blow Out er det en tirsdagskveld i mars 2019 ILK i København som er fokus for dagens konserter. Musikerkollektivet ILK tør være velkjent for salt peanuts*‘s lesere gjennom mange rapporter fra ett av ILKs spillesteder, fra 5e i Kødbyen i København. Men nå er det tid for ILK i Oslo, på Blow Out.

Det var satt opp et todelt program, med den svensk-danske kollektive kvartetten Kontakt som første punkt, etterfulgt av en duo med Kresten Osgood på trommer og Signe Emmeluth på alt-saksofon. Disse konstellasjonene hadde kvelden før spilt på 5e, og skulle denne tirsdagen fortsette der de slapp i København.

Først ut i denne dagens program var altså kvartetten Kontakt (hovedbildet). Men Torbjörn Zetterberg på bass, Isak Hedtjärn på klarinett, Simon Toldam på piano og årets vinner av Ben Webster-prisen — som forøvrig utdeles søndag 31. mars på Barthof Station i Fredriksberg — Kasper Tranberg på trompet og kornett.

Deres sett var en heftig, vakker og dynamisk dans som utspilte seg mellom de fire. En tydelig nerve gikk gjennom de førti minutters samspill, der de intenst lyttende og nesten instantant responderende musikere sammen skapte medrivende musikk. Dramaturgi og dramatisk forløp var tydelige, noe som bidro til at det var lett å engasjere seg som tilhører.

Andre settet med Osgood og Emmeluth hadde et helt annet uttrykk, men var minst like medrivende som første. Det er en nytelse hver gang vi får anledning til å overvære Osgoods performance-orienterte bidrag. Her forenes det visuelle og det auditive uttrykket — og tilseerens og tilhørerens inntrykk — i en syntese som langt overgår skjønnheten i en hegeliansk dialektisk analyse. Du vet, den med det enkle grunnskjemaet tese → antitese → syntese!

Emmeluth følger opp med et uttrykksspekter på alt-saksofonen som bredt og sammensatt. Hun faller fint inn i en moderne dansk alt-saksofon-tradisjon som forøvrig omfatter Mette Rasmussen og Julie Kjær. I denne tradisjonen har Emmeluth et åpenbart fellesskap til de to øvrige, men også med en distinkt uttrykksform. Det blir varmt, humoristisk og engasjerende i møtet med denne duoens musikk.

Musikken denne kvelden var strålende, og hadde fortjent et betydelig større publikum en den håndfull som hadde funnet veien til Kafé Hærverk for å oppleve dette uttykket for for hva kollektivet ILK kan levere i i Oslo. Dette tar vi svært gjerne mer av, mye mer av!

Tekst og foto: Johan Hauknes

 


Torbjörn
Zetterberg


Simon
Toldam


Signe Emmeluth

Kresten Osgood

Skriv et svar