Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Jazzkatterna utdelade på Fasching

Nils Landgren, välkänd trombonist, kammade hem årets guldkatt under en direktsänd (P2) gala på Fasching den 13 oktober. Den internationelle trombonisten som bor i Tyskland, röstades fram av P2:s lyssnare och resultatet var lika överväldigande som Nils Landgrens tacktal: Mer än hälften av alla röster gick till Landgren.

– Det är så stort att jag nästan kan börja gråta. Jag vill dela med mig av priset till Lennart och Mattias, sa Landgren och syftade på de två andra nominerade till priset: Lennart Strömbäck, konstnärlig ledare  för Umeå jazzfestival sedan många år och pianisten Mathias Landaeus.

I kategorin ”Årets musiker” knep vokalisten Isabella Lundgren (bildet) jazzkatten. Hon var särskilt stolt eftersom ”sångerskor sällan får det här priset”. Lundgren vann tidigare i Orkester Journalens pris Gyllene Skivan, tillsammans med pianisten Daniel Karlsson.

Nils Berg vann kategorin ”Årets kompositör”. Saxofonisten och basklarinettisten Berg är en egensinnig blåsare med rötter i gruppen The Stoner och Cinemascope.

”Årets grupp” blev Jacob Karlzon 3, vars skivor hyllats av publik och kritiker

Den intressanta gitarristen Susanna Risberg tog emot en jazzkatt som ”Årets nykomling”.
– Oväntat, sa hon, fett som fan.

Förra året korades pianisten Cecilia Persson till ”Årets kompositör” och nu, ett år senare, framförde hon ett beställningsverk av P2, tillsammans med saxofonisten Anna Högberg och en stråktrio. Musiken andades en perfekt blandning av modern konstmusik och ett brett ljudspektrum av fri improviserad musik, där Anna briljerade med sin hetta. Den här konserten var utan tvekan den musikaliska höjdpunkten på Fasching denna kväll. Vackert och smärtsamt, med Högbergs väsande och sprakande spel som en kontrast till den mollstämda kompositionen.

Text: Lars Grip
Foto: Spyros Vangelakis

Skriv et svar