Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Nærmere «Bitches Brew» kommer du ikke

THE ORGAN CLUB, COSMOPOLITE, OSLO, 13. FEBRUAR 2020: Det går frysninger gjennom ryggmargen når jeg hører åpninga av «Pharaoh’s Dance». Det stille og rolige, men intense, trommekompet. Det legendariske el-pianoet – som i dag minner om hva som skulle bli til Chick Coreas Return to Forever. Bassklarinetten. Hvilken toneart går dette i? C – men det er ikke så viktig, og det er hele poenget!

Gjennom ‘60-tallet jobba Miles Davis seg stadig nærmere dette «modale» uttrykket, der musikerne forholder seg til et riff, en melodisnutt – snarere enn til ei akkordrekke. På vei mot det fullkomne leverte han «In a Silent Way» i 1969, mens fullbyrdelsen kom med «Bitches Brew» i 1970. Noe lignende hadde verden faktisk aldri hørt før.

Dette gir meg anledning til å minne om en historie som muligens er sann, men som uansett er for god til ikke å gjenfortelles. Miles Davis var endelig invitert til Det hvite hus, der det mingles på plenen. Ei fjong dame i elegante klær nærmer seg Miles, og etter en kort introduksjon spør hun «what do you do here»? Miles trekker brillene ned på nesetippen, og svarer: «I’ve revolutionized music five times. What do you do here»?

Five times? Jeg er ikke helt sikker. Men jeg er helt sikker på at «In a Silent Way» & «Bitches Brew» var en revolusjon. Er du interessert i moderne jazz, som utøver eller som publikum – vel, ingen kommer utenom disse albumene.

Som du skjønner, er det å gjenskape «Bitches Brew» mildt sagt en formidabel utfordring. Det er derfor ekstra hyggelig å kunne konstatere at Lars Mjøsets orkester består prøven med glans. Dette er virkelig lyden av «Bitches Brew»! 12 mann på scenen et sted på østkanten i Oslo greier faktisk i 2020 å gjenskape magien som oppsto i et studio på andre sida av Atlanterhavet da 60-tall ble til 70-tall.

Dette er altså i høyeste grad et ensemble-verk. Tillat meg likevel å framheve to solister. Brynjulf Blix, tangentvirtuosen. Han gir ikke ny stemme til min favoritt innen tangentinstrumenter – Fender Rhodes – men han behandler det helt korrekt. Som Jon Balke gjør det – og verken Chick Corea eller Joe Zawinul ville hatt noe å utsi på utførelsen.

Og Stian Omenås, som er tildelt rollen å være Miles Davis? Han er strålende! Han glitrer spesielt i tittelkuttet, som også står og faller med teknikken. Får man ikke orden på trompet-ekkoet, blir det ingen «Bitches Brew». All ære til lydteamet på Cosmopolite.

Det er synd og skam om dette blir en one-off.

Stian Omenås – trompet, Jørgen Mathisen – sopran- og tenorsaksofon, Brynjulf Blix – fender rhodes (bildet), Sidiki Camara – perkusjon, Kåre Garnes – kontrabass, Lars Mjøset – bass- og altklarinett, Asgeir Skauge – gitar, Lars Aukrust – keyboard, Jon Devik – elbass, Frithjof Eide Fjeldstad – trommer, Charles Mena – trommer, Ketil Stoknes – perkusjon

Tekst: Arild Rønsen, puls.no
Foto: Pål Bodin

Skriv et svar