Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

New Songs på Victoria

NEW SONGS, VICTORIA – NASJONAL JAZZSCENE, ONSDAG 9. DESEMBER 2015:
Det var ikke mange dagene siden vi hadde hørt kvartetten New Songs, med Sofia Jernberg på vokal, Eve Risser på preparert piano, og Kim Myhr og Daniel Stackenäs på gitarer. Deres konsert på Copenhagen Jazzhouse i København sammen med vokalkunstnerne Phil Minton og Audrey Chen er tidligere anmeldt på salt peaunts*. Men denne kvelden i Oslo var vi allikevel på plass.

Den gangen i København lovte jeg bandet at jeg ville være til stede under konserten i Oslo. Men det var under forutsetning av at bandet leverte en konsert som toppet den i København. Og selvfølgelig lovte bandet.

Var jeg der? Selvfølgelig var jeg der. I et lønnlig håp om at Sofia et al leverte. Og bandet leverte så til de grader! Det ble en helt annen konsert enn i København. Og det med helt nye låter!

Et høydepunkt for meg var den kollektivt skapte låta «Black», ikke minst fordi det frambragte en systematisk basslinje som ga låta form og tyngde.

Dette peker kanskje mot mitt viktigste ankepunkt i forhold til musikken som ble presentert både i København og i Oslo. Jeg savner ofte en klar bass-stemme i den musikken kvartetten presenterer, noe som kan bidra til å gi musikken en tyngde og et fundament. Eve Risser bidrar til å skape noe av dette fundamentet på klaveret, men det er ikke alltid nok. De gangene den sitter, er det som jeg er i himmelen.

Alt for mange ganger er det allikevel at jeg savner dette fundamentet, og den formskapende effekten slike bass-linjer har. Mye av denne bass-dimensjonens betydning dreier seg om persistens. Dens formskapende effekt dreier seg om dens opprettholdelse, noe som synes å bli borte.

Men ut over dette var det forøvrig en totalt overveldende presentasjon vi fikk denne kvelden, på linje med det beste i moderne samtidsmuikk. Alle fasetter av den nyere samtidsmusikken var der, poesi og humor, det stygge og det skjønne, det tonale og det atonale. Det komponerte og det improviserte.

I det hele tatt ble det en stor kveld med New Songs. Om ikke jeg kommer til julaften, så kom i det minste den til meg denne onsdagskvelden.

Tekst; Johan Hauknes

Foto: Bjarne Søltoft

 

Skriv et svar