Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Norsk seier på åpningsdistansen

TAMPERE JAZZ HAPPENING, TORSDAG: Så er man endelig tilbake til sin favorittfestival! Tampere Jazz Happening er en kompakt festival med kun tre scener, men med en genial programmering og svært kort vei mellom spillestedene. På en scene (Telakka) presenterer man kun finsk jazz, mens i hovedsalen – som tar ca 800 publikummer – presenterer man de store navna. På Klubi er det klubbmusikk med alt fra moderne jazz til verdensmusikk, galskap og heftig frijazz.

Ferstivalen startet i går. Først med åpning av undertegnedes jazzfotoutstilling over to etasjer i Telakka, før det brakte løs med konserter. Gratis adgang i Klubi, beregnet på å trekke til seg så mange som mulig av byens mange studenter.

Først ut var det britiske bandet Partisans, som for undertegnede ble veldig akademisk og typisk britisk. Dyktige musikere, men jeg syntes de manglet det lille ekstra, som man gjerne forventer å treffe på en åpningskonsert på festival.

Deretter var det tid for det norske bandet Elephant9, Reine Fiske (gitar), Ståle Storløkken (keys), Nikolai Eilertsen (b) og Torstein Lofthus (dr). Dette er et band vi har hørt en rekke ganger de senere årene, og de blir faktisk bare bedre og bedre. Rock og jazz i skjønn forening, og med Storløkken som en solid drivkraft mak Hammond B3’en. Sammen med Lofthus drar de de to andre musikerne med seg på en reise som innimellom savner sidestykke. Reine Fiske drar musikken mot et psykedelisk lydbilde vi forbinder med 70-tallets rockehelter i for eksempel Deep Purple og noen av de mellom-europeiske heavybanda som herjet i Frankrike og Tyskland.

Nikolai Eilertsen er stødig som et fjell, og går aldri på akkord med bandets ideer. En annen ting som jeg liker med bandet er at vi slipper de evinnelig lange tromme- og gitarsoloene. Her er alt integrert i en helhet som hele bandet går god for. En strålende konsert!

I dag er dagen hvor man tar i bruk alle scenene. Da åpnes det for The Thing, Takuya Koroda og Zakir Hussain (hvis de rekker fram i tide) på hovedscenen Tullikamarin Pakkahuone, mens de finske banda Kallio Slaaki, Jori Huntala 5 og Teddy’s West Coasters spiller på Tellaka og Tamikrest fra Mali avslutter konsertrekken i Klubi engang utpå morgenkvisten. Det er bare å stålsette seg!
Tekst og foto: Jan Granlie

Skriv et svar