Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Notte é Giorno di Bande

TALOS FESTIVAL INTERNAZIONALE, RUVO DI PUGLIA, TORSDAG 5. SEPTEMBER – SØNDAG 8. SEPTEMBER: Talos Festival har med noen unntak vært arrangert årlig siden 1993 i Ruvo di Puglia, noen kilometer nordvest for Bari. Vi skal med andre ord til sydøst-Italia. Der holder Minafra-familien til, en familie som er helt sentrale i den lille byens kulturliv. Trompetisten og familieoverhodet Pino Minafra har i alle år vært en drivkraft bak denne festivalen. Han var også blant stifterne av Italian Instabile Orchestra, et orkester som inkluderte de beste fri-/avantgardemusikerne i landet på 1990-tallet og utover. Talos Festival har også hatt et litt «instabile» preg, men har nå klart å holde det gående i begynnelsen av september en del år.

Festivalens program – som vektlegger både samtidsdans og musikk – er todelt. Første del preget av lokale aktiviteter, dans og musikk. Først og fremst i Pinacoteca di Arte Contemporanea, et kultursenter i et tidligere dominikanerkonvent. Men også i byens sjarmerende katedral og andre steder i bysenteret.

De fire siste dagene er det så tid for Talos Festival Internationale, med vekt på nasjonale og utenlandske musikere og dansere. Det musikalske hovedsetet disse dagene er Piazzetta Monache, midt i gamlebyen. Et lite torg som hver dag benyttes til kveldskonserter. På ettermiddagen går det fremdeles konserter i «la Pinacoteca», mye preget av dans.

Festivalens internasjonale gjester i år omfattet blant annet Günther Baby Sommer fra Berlin og Eugenia Cherkazova fra Kiev. Disse underviste, og spilte flere konserter med lokale musikere. I tillegg var fredagsprogrammet på Piazzetta Monache flamencojazz med pianisten David Dorantes og bassisten Renaud Garcia Fons, foruten Cello Samba Trio med den brasilianske cellisten Jaques Morelenbaum.

Orchestra Piazza Vittorio er et multietnisk orkester fra Roma, startet lenge før Matteo Salvini kom til byen. Orkesteret spiller et sammensurium av jazz, blues, pop, reggae og all slags folkemusikk som medlemmene har med i bagasjen. Dette bandets konsert på torsdag fikk jeg dessverre ikke med meg denne gangen, men det gjorde jeg derimot i 2005, da de delte scene med Stefano Bollani og Stian Carstensen i Berlin).

Et hovedtema for disse kveldenes program var «Le notti di bande». Italienske «bande» hadde opprinnelig som oppgave å bringe italiensk operamusikk til de fattige. La Banda di Ruvo di Puglia som spilte på lørdagskvelden er et band av denne typen. 45 medlemmer og nesten utelukkende blåseinstrumenter, i tillegg til trommer. Deres konsert på lørdagen ble festivalens høydepunkt for meg. Det åpnet med operasvisker av Puccini og Bizet i tillegg til Maurice Ravels «Bolero», før Gianluigi Trovesi entret scenen som solist med musikk som må være den perfekte sammensmelting av jazz og klassisk. To solister på akkordeon bidro også, Leonardo di Gioia fra Ruvo, mens Eugenia Cherkazova fra Kiev hadde skrevet musikk basert på ukrainsk historie.

Il gran finale på søndagskvelden sto GirodiBanda fra Salento-området sør for Bari for. Ledet av den karismatiske og kjederøykende trompeteren Cesare dell’Anna (hovedbildet) spiller de en blanding av jazz og balkan, italienske folketoner og sigøynermusikk. Italiensk musikk skal jo være blanding av lidenskap, humor og sirkus. Her fikk vi alt. Det var feberaktig, strålende musikk, en flammesluker som opptrådte i takt med musikken, klovner på krykker og enhjulssykkel. Festen varte fra fra 21 til over midnatt!

Ruvo er en by på drøyt 25 000 innbyggere, som ligger omtrent 15 km fra kysten. Byen ligger på lokaltogstrekningen Bari – Barletta, med stopp på flyplassen i Bari. Bari flyplass domineres av lavprisselskaper, her finnes Ryanair, Wizzair og easyjet. Men også Alitalia og andre. Det finnes ikke direkteruter til eller fra Norge, men med mellomlandinger i Roma, Bergamo, Praha eller London Stansted er det ganske enkelt å komme fram.

PS: Pino Minafra setter stor pris på at norske gjester har med litt røkelaks …

Tekst: Ronny Johannessen
Foto (hovedbildet) Cinzia Cantatore/Talos 2019


Cesare dell’Anna og GirodiBanda. Foto: Cinzia Cantatore/Talos 2019


Gianluigi Trovesi og La Banda di Ruvo di Puglia. Foto: Ronny Johannessen


Livio Minafra og Eugenia Cherkazova. Foto: Ronny Johannessen

 

Skriv et svar