NUTSHELL, BERGEN, 23. TIL 26. MAI 2018: Prosjektet «Jazz Norway In A Nutshell» har eksistert i Bergen i forbindelse med Nattjazz-festivalen siden tidligpå 2000-tallet. Prosjektet er en samling «showcaser» hvor journalister, konsert- og festivalarrangører, fra hele verden inviteres til noen dager med networking, spesielle konserter og sosialt samvær i forkant av og under starten av Nattjazz. Prosjektet ble startet av Vestnorsk jazzsenters Bo Grønningsæter og Lars Mossefinn, men er nå overtatt av det nåværende regime i jazzsenteret i tett samarbeid med Music Norway i Oslo, og med finansiell støtte fra Utenriksdepartementet.
Det fine med dette prosjektet er at man får oppleve norsk i jazz i andre sammenhenger enn de vanlige konsertsalene og klubbene. Samtidig som man vil vise utlendingene den vakre naturen på Vestlandet. I år ble første kveld arrangert i Bergen, før man satte seg på toget til Voss dagen etter med konserter i Finneloftet fra 1200-tallet, solo trommekonsert i Vangskyrkja og hagefest med band i hagen til Vossa Jazz-sjefen Trude Storheim. Dagen etter bar det i buss tilbake til Bergen, med stopp for konsert på Trollhaugen, hjemmet til den norske komponisten Edvard Grieg. Så ble det hele avsluttet i Kode 1 (et relativt nyåpnet kunstmuseum midt i sentrum) og iden nyåpnede restauranten og hotellet Opus XVI.
Det viktigste for arrangørene av en slik serie med showcaser, er at man presenterer det beste som er å oppdrive av ung, norsk jazz, og gjerne jazzmusikere som utlendingene ikke nødvendigvis kjenner til fra før. I år hadde man fått med trommeslageren Gard Nilssen som en slags mentor og en som kjenner det oppgående jazzmiljøet godt. Og de prosjektene han hadde valgt ut var utvilsomt de beste under denne versjonen av Nutschell.
Det hele startet onsdagen med middag, før vi fikk første konsert med bandet Øyunn. Dette er trommeslageren og vokalisten Siv Øyunn Kjenstad sitt band, hvor hun spiller sammen med keyboradist Andreas Løwe, bassist Audun Erlien og et av de nye stortalentene i den norske jazzen, trompeteren Hilde Marie Holsen. Bandet låt dessverre litt for «tilfeldig» til at det helt falt i smak hos undertegnede, og det er tydelig at en av de nye trendene er at, særlig kvinnelige jazzmusikere, også skal synge. Kjenstad er en svært dyktig trommeslager, men som vokalist ble hun litt for lik altfor mange andre. I tillegg syntes jeg ikke bandet hang godt nok sammen til at det ble et høydepunkt, selv om musikerne er dyktige på hvert sitt instrument, og spesielt syntes jeg Holsens trompetspill fungerte fint i sammenhengen.
Deretter var det på barrunde, som alltid fungerer perfekt på Nutshell, som ble avsluttet med en svært uformell jazzqviss på en bar i nærheten av hotellet.
Dagen etter, etter en vakker togtur opp til Voss, åpnet med besøk på Finneloftet, et trehus fra 1200-tallet, hvor de to lokale musikerne Ingrid Steinkopf (keyboards og fløyte) og Elisabeth Lid Trøen (tenorsaksofon) hadde med seg studiekameratene Christian Cuadro (altsaksofon), Sturla Hauge Nilsen (trompet), Morten Berger Stai (bass) og Rino Sivathas (trommer) fra jazzlinja ved NTNU i Trondheim. Av disse var det bare Lid Trøen jeg hadde hørt tidligere. Hun er et stort saksofontalent, og Steinkopf skriver fine låter i et slags Mingus-landskap, hvor musikken er relativt strengt arrangert, og musikk som krever mye av den enkelte musiker. Altsaksofonist Cuadro var den ved siden av Lid Trøen og Steinkopf som imponerte mest. Et band og musikere vi vil følge nøye fremover! Men hvor pianolyden tidvis var nærmest en katastrofe.
Etter en kort pause i solsteiken, bar det inn i den flotte Vangskyrkja, hvor vi skulle få oppleve trommeslageren og perkusjonisten Erland Dahlen (hovedbildet) solo. Det er et originalt konsept å plassere en trommeslager alene i kirkerommet, men kirkerommet i den praktfulle Vangskyrka er ikke som andre gamle kirkerom. Selv om det er en steinkirke, så er den kledd med mye tre på innsiden, slik at man slipper all romklangen som vanligvis oppstår i slike rom.
Og Erland Dahlen, kjente fra blant andre Nils Petter Molværs band, og fra omtrent det som er gjort av kvalitetspop-plater i Norge de senere årene, leverte noe jeg tror er den fineste solo trommekonserten jeg noen gang har hørt. Med akkurat passe elektronikk (gitarer og bass i hovedsak), ble dette en strålende rytmisktime. Han er en drivandes dyktig rytmiker, og elektronikken og trommer, bjeller og annet perkusjon fungerte perfekt sammen. Dahlen er utvilsomt en musiker man kan booke til de flestre jazzfestivaler, men også til andre konserter hvor det rytmiske står i høgsetet.
Lørdagen ble avsluttet i hagen til Vossa Jazz-general Trude Storheim og trommeslageren Kåre Opheim. Et nydelig sted oppe i bakkene med utsikt over Vangsvatnet og fjellene på andre siden. Her ble det servert verdens beste «tapas», som satte de fleste spanske tapas solid i skyggen,.
Og selvsagt ble det også her presentert musikk. Denne gangen med bandet Rune your day, bestående av leder og bassist Rune Neergard, saksofonistene André Roligheten og Jørgen Mathisen og trommeslageren Aksel Skalstad. Musikken var i hovedsak skrevet av Neergard, og ligger tett på mange av de andre, litt yngre, norske banda som Cortex, Gard Nilssen Acoustic Unity og Friends & Neighboors, det vil si heftig, akustisk jazz med røtter i 60-tallets amerikanske «loft»jazz. Og det var hyggelig å høre trommeslageren Skalstad utenom sitt faste band, Krokofant og i en litt annen sammensetning enn den heftige musikken til krokofantene. Og sammen med fantastisk vær, god mat og drikke og hyggelig selskap ble dette en höydare.
Etter en altfor kort natt bar det i buss tilbake til Bergen og Tollhaugen for triojazz med Bargensjazzveteran nummer en, pianisten Dag Arnesen, som i de senere årene har spesialisert seg på å gjøre Edvard Griegs musikk i jazzform. I trioen fikk vi ellers høre bassisten Ole Marius Sandberg og trommeslageren Ivar Thormodsæter.
Arnsen gjør fine versjoner av melodier mange forbinder med Grieg, men også andre kjente låter fra det norske, nasjonalromantiske musikken, og pianospillet var fint hele veien, selv om jeg kanskje syntes det var unødvendig og ha lydforsterkning på det flotte Steinway-flygelet. Sandberg kompet Arnesen på en utmerket måte, samtidig som han ga oss noen fine bassolier, mens Thormodsæters litt for skarpe og for lite slepne spill gjorde at man ønsket seg trioens «gamle» trommeslager, Pål Thowsen.
Men det var ikke slutt med det. Senere på dagen, etter at utlendingene hadde fått innstallert seg på weekendens tredje hotell på tre dager, var det inn på Kode 1, ett av de sentrale kunstmuseene i sentrum. Her var arrangementet i samarbeid med Festspillene i Bergen, og vi fikk først et møte mellom cellisten Amalie Stalheim og Alon Ilser på airstick. Et relativt kort sett hvor de improviserte seg tett inn i jazzens moderne verden, men med det klassiske som grunnlag. To spennende musikere, hvor vi ble facinert av Ilsers airsticks.
Deretter fikk vi et heftig og godt sett med André Roligheten 4 med Roligheten på saksofoner, Adrian Løseth Waade på fiolin, Jon Rune Strøm på bass og Erik Nylander på trommer. Vi fikk servert komposisjoner av Roligheten, som var velskrevne med fine temaer og flott improvisasjon.
Så bar det ut på USF Verftet og åpningen av årets Nattjazz, men det kommer vi tilbake til i neste artikkel.
Men det var showcase også på lørdag. Først allerede klokken 11:00, med Håvard Wiik Trio med Wiik på piano, Ole Morten Vågan på bass og Håkon Mjåset Johansen på trommer. Eders utsendte var dessverre forhindret fra å få med seg denne konserten, men ryktene forteller at det var en fantastisk seanse.
Årets Nutshell ble avsluttet med showcase med saksofonisten Hanna Paulsberg Concept med den svenske trompeteren Magnus Broo som gjest. Bandet besto ellers av pianisten Oscar Grönberg, bassisten Trygve Waldemar Fiske og trommeslageren Hans Hulbækmo. Dette ble også et sett med musikk som ble litt «uforløst». Gode musikere på alle plasser, men dessverre med litt dårlig pianolyd og en gjeng musikere som er dyktige på hvert sitt instrument, men en konsert hvor jeg ikke syntes det fungerte så godt som forventet.
Alle deltagerne på Nutshell brukte fredag- og lørdagskvelden på Nattjazz, hvor programlisten var lagt høyt. Mer om det i neste rapport.
Tekst og foto: Jan Granlie
(som endelig har fått kjøpt seg nye billedleser)
Ingrid Steinkopf, Elisabeth Lid Trøen og Bounce Alarm i Finneloftet