Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Nytt og fint på JazzCup

JAZZCUP, KØBENHAVN, 07.11.2015: JazzCup er et spillested, en plateforretning og hjemmebane for plateselskapet Stunt Records, som holder hus i Gothersgade i København. Her er det konserter hver fredag og lørdag, i et lokale hvor du kan kjøpe CDer og Lper mens du hører strålende jazzmusikk. I Norden er det vel bare BareJazz i Oslo og Plugged i Stockholm som har samme idé.

Denne lørdags ettermiddagen var scenen klar for JKA 5’TET, et band som skiller seg ut fra den vanlige mainstreamen og bebopen som klubben på JazzCup vanligvis arrangerer.

Bandet blir ledet av bassisten Jens Kristian Andersen, og han har med trompeter Erik Kimestad (fra Arendal i Norge), Anders Banke (bcl), Soma Allpass på cello og Thomas Præstegaard på trommer.

Musikerne har sin bakgrunn fra Rytmisk Konservatorium i København, og med unntak av bassklarinettisten Anders Banke, var det relativt nye navn vi fikk møte. Kimestad har vi hørt tidligere på den flotte klubben 5e med bandet Horse Orchestra, som etter at jeg har husert en stund i «Kongens by» har blitt en av mine favoritter.

Musikken til JKA’ 5TET er bopbasert, men adskillig mer neobop enn streit bop, og ofte gikk tankene til Eric Dolphy gjennom konserten, spesielt på grunn av Anders Bankes fine bassklarinettspill.

Anders Banke er en glitrende bassklarinettist, som kan sin historie, og som passer inn, enten du setter han inn i Stefan Pasborgs Odessa Five, i Pierre Dørges New Jungle Orchestra eller her. Han er en glimrende bassklarinettspiller, og backer hele tiden opp de unge medspillerne med stor entusiasme. Cellisten Soma Allpass er en utmerket utøver på sitt, litt spesielle jazzinstrument, og sammen med dette bandet fungerer hun perfekt. Trommeslageren Thomas Præstegaard er utstyrt med store ører, og følger hva som skjer med stor kontroll, mens kapellmester og orkesterleder Jens Kristian Andersen er en utmerket bassist, som skriver fine melodier, og som vi kommer til å høre mye fra i tiden som kommer. Danmark er et mekka for gode bassister, og her har vi fått servert nok en som vil markere seg sterkt framover.

Sammen lager de musikk som svinger i ene øyeblikket, og som utfordrer oss som lyttere i neste. Vi får fine komposisjoner, hvor de enkelte musikerne gjør en solid innsats for å bringe musikken ut til oss som publikummere.

Det ble en ytterst hyggelig ettermiddag på JazzCup denne lørdagen, og med dette bandet på scenen, beviste man at det trenger ikke nødvendigvis å være mainstream og bebop for at det skal fungere i JazzCup. Jeg hygget meg, sammen med drøyt 50 andre publikummere.

Tekst og foto: Jan Granlie

 

Skriv et svar