Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Reformert musikk på Vossa Jazz

VOSSA JAZZ SPESIAL, STUDIO USF, VERFTET, BERGEN, FREDAG 3. APRIL 2020: Akkurat nå skulle vi ha sittet i Parksalen på Vossevangen og opplevd starten av årets Vossa Jazz leiker. En viss rad med ribonukleinsyre, ofte kjent som RNA, ville det annerledes. RNA likner på DNA, vårt eget arvestoff, men har svært forskjellig funksjon fra dette.

Om ikke annet så har svært mange nå lært at RNA kan være arvemateriale for en svært liten organisme, kjent under betegnelsen virus. Spesielt i dag er gruppen som kalles koronavirus kjent for så godt som oss alle. Et virus i denne gruppen, koronaviruset SARS-cov-2, vil nok med stor sannsynlighet blir avbildet som Person of the Year på forsiden av Time Magazine. Dette bittelille viruset, det er mindre enn halvparten av bølgelengden til blålyset på en politibil under utrykning, har lammet store deler av landet vårt. Det har sørget for at vi i dag ikke sitter på første rad i Parksalen, men i vår egen sofa hjemme,

– Eg vi’ te Bergen, med det samme, sang Knutsen, eller var det Ludviksen? For meg ville det holde langt å komme til Voss. Men takket en liten sak, som det ville gå noen tusen av på det støvkornet som vandrer rundt under bordet foran meg, så kommer jeg ikke til Voss i år.

Da er det til stor glede når festivalsjef Trude Storheim innkaller til en slags Vossa Jazz Spesial, direkte fra Bergen på det som skulle vært åpningsdagen for Vangsfestivalen i år. Med det flunkende nye bandet Reformasjonen på scenen inviterer Storheim til Vossa Jazz Fest.

På scenen står sekstetten, Mari Kvien Brunvoll på vokal og div. elektronisk manipulasjon, Kjetil Møster på tenorsaksofon, klarinett og bassklarinett, Stein Urheim på el-gitar, Jørgen Træen på modulær synthesizer, Chris Holm på el-bass og litt mer, samt Øyvind Skarbø på trommer.

Utrolig nok er det første gangen de seks står på scenen sammen. Det skulle altså en forespørsel fra Trude Storheim til for å få til dette bandet og få det på scenen. Stor takk til Storheim for det. Men det er jo ikke som om de er fremmede for hverandre. Tidligere samarbeid går på tvers og kryss mellom de seks, men altså ikke mellom alle seks.

Stein Urheim og Mari Brunvoll har samarbeidet lenge, og til Vossa Jazz i 2016 hadde de med seg Kjetil Møster og andre på et bestillingsverk. Dette ble seinere gitt ut på Hubro i Urheims navn som «Utopian Tales». Og Jørgen Træen har vært produsent for flere utgivelser på Hubro, der de andre musikerne har inngått.  Og Chris Holm spiller sammen med Øyvind Skarbø i Skarbø Skulekorps.

Og fra første stund er det klart ikke bare at det er musikere som kjenner hverandre, men det er musikere som deler vesentlige ideer om hva de vil med musikken. Vi blir servert for en svevende, dansende, groovende, syngende snau time med helt ny musikk. Det skal vel ikke mye fantasi til å innse at det blir musikk et eller annet sted i en elektrifiserte delen av det vidåpne Hubro-landskapet. De startet ut med ei låt av Kjetil Møster, før de la ei av låtene til Øyvind Skarbøs band Skarbø Skulekorps.

Med øvingen for denne konserten gjort via e-mail i de siste dagene før konserten, er det vil ikke det minste rart at det ikke hadde satt seg helt. Men forsøket var så bra at det 45 minutter lange settet definitivt frister til videre høring og studier.

La oss bare kort og godt si at dette var en deilig, variert og drømmende smakebit av et band vi mer enn gjerne hører mer av.

For øvrig antar jeg at konserten etter hvert blir tilgjengelig på Verftet Online Music Festivals Youtube-kanal. Følg med!

Tekst: Johan Hauknes
Foto: Skjermdump/Verftet Online Music Festival

Skriv et svar