A DAY AT THE OFFICE, KORNSTAD SOLO, LIVE-STREAM TORSDAG 19. MARS 2020: I disse koronatider er det godt å ha nettet, et sted å føle seg hjemme! Mens man er hjemme.
Vi i salt peanuts* er på plass der musikken skjer, uansett. Så nå også på alle de virtuelle konsertscenene og spillestedene som dukker opp, som snart er like mange som det er spillesteder på en alminnelig torsdag i Oslo! Vi har tidligere rapportert om framveksten av virtuelle konsertscener, det kan du lese mer om her. Nå er det blitt vanskelig å henge med på alt, langt mer rapportere fra dem. Og i dag inviterte altså musikeren Håkon Kornstad oss hjem til seg, for å sitte som den berømte flua på veggen, for å oppleve en plateinnspilling av Kornstad solo.
Et spørsmål som stadig dukker opp er hva slags oppsett som gir best lytteropplevelse av disse konsertene. Nederst i denne artikkelen vil du finne noen råd og forslag som kan være til hjelp for å få best mulig utnyttelse av musikken som nå tilbys. Men først:
Utrolig nok er det snart femten år siden vi fikk oppleve Håkon Kornstad solo. Plata «Single Engine» kom ut i 2007 og var for mange et møte med et helt nytt uttrykk på saksofon og fløyte. Men allerede lenge før dette opplevde vi Kornstad som en av de ledende i seriøst å utforske saksofonens sonoriske og perkussive muligheter og uttrykksmessige bredde. Jeg kan fortsatt levende forestille meg gleden over og opplevelsen av å vandre rundt i Kornstads interaktive lydinstallasjon i kunstlåven under Kongsberg-festivalen for mange år siden. Resten er historie. Seinere kom både «Dwell Time» og «Symphonies in my Head».
For siden den gangen har mye hendt. Ikke minst har Kornstad vært på Metropolitan i New York og opplevd opera. Dette var et besøk som førte til at han endte opp med å ta et master-studium ved Operahøgskolen i Oslo, og sto fram også som en vokalbasert tenorist. Noe som i neste omgang førte til enda mer historie, med blant annet en nyskaping av begrepet «tenor battle», med en unik blanding av opera-sang og musikalsk instrumentutøvelse av Kornstad og hans medmusikanter.
Men innerst inne, der er det fortsatt noen av oss som har savnet den ekspressive utforskingen av det sonorisk landskapet rundt saksofonen, og alt det rare, vakre, groovy, medrivende Kornstad fant der inne. Om det er noe instrument som virkelig oser av fysikalitet og kropp, så må det være disse instrumentene som Adolphe Sax i Brussel skapte for snart 180 år siden. Og i få andre musikeres hender har denne fysikaliteten vært påtagelig som i Håkon Kornstads. Hans eksplorative leting av først og fremst tenor-saksofonens muligheter, men også av det instrumentet han fant framt til ved å sette munnstykket til en E♭-klarinett på en konsertfløyte, det Kornstad døpte en flutonette.
Om dagens studio-aktiviteter skal være noen pekepinn om hva som er på gang, er det bare å begynne å glede seg. For maken til dette får du ingen andre steder. Kornstad inviterte oss til en sesjon som varte i tre timer, og det var så godt som umulig å gå trett av dette. Om noe, så var det heller for lite.
Med sin tjue år gamle firespors Electrics Repeater, med tempo- og pitch-kontroll, skaper Kornstad grooves og looper som sitter i sjela, som gjør de kanskje tunge dagene der du sitter aleine hjemme og skal prøve å jobbe, til strålende solskinnsdager. Ulempen er selvfølgelig at det kan gå sterkt utover produktiviteten. Men det får vi ta igjen en annen gang.
I løpet av disse tre timene viser Kornstad seg også innimellom som en god pedagog, der han beskriver og demonstrerer det tekniske utstyret, og beskriver sin egen tilnærming og holdning til og opplevelse av det å skape spontan musikk.
Det aller meste vi blir presentert for er instrumentelt, vi får kun ett eneste vokalbidrag. Og hvor passende et bidrag ble det ikke. For når er solskinnsdagene vakrere enn i mars, når vinteren går mot slutten, og snøen fryser til om natten og smelter i dagens sol, der snøen derfor danner store iskrystaller som blir som store speil for den strålende sola! For Kornstad ga oss intet annet enn Jean Sibelius’ tone «Demanten på marssnön», skrevet til Josef J. Wecksells tekst, «På drivans snö där glimmar / en diamant så klar. / Ej fanns en tår, en pärla, / som högre skimrat har / … / O, sköna lott att älska / det högsta livet ter, / att stråla i dess solblick / och dö, när skönst den ler!».
Vi var overhodet ikke aleine om å ha glede av det som utspilte seg i Kornstads hjemmestudio. Ved avslutningen etter tre timer hadde nesten 9 000 vært innom den intime hjemmekonserten, noe som vel må være det høyeste publikumsantallet hjemme hos en musiker noensinne!
Om du mistet anledningen og musikken, fortvil ikke. Og om du ønsker, kan du gjenoppleve Kornstads studiosesjon. Bare gå til hans Facebook-side, der ligger lyd og bilde ute i all sin skjønnhet.
Som allerede anmeldt, her er våre råd og forslag for sikre en best mulig og uforstyrret konsertopplevelse på disse virtuelle konsertscenene. Det aller viktigste er å sørge for at det ikke er prosesser og programmer i bakgrunnen som stjeler maskinressurser – som prosessorkraft, overføringskapasitet, skrivehastighet – på enheten din. Om dette løper i bakgrunnen, vil du merke at overføringen av konserten stopper opp, lydkvaliteten blir dårligere, eller andre tilsvarende og irriterende hendelser vil oppstå.
- Sørg for at du bruker en enhet, en telefon, et nettbrett eller en datamaskin, som har en god lydbehandler, både hva gjelder maskinvare (lydkort) og programvare. Sjekk at enheten har en lydutgang.
- Slå nå av alle andre program, som tekstbehandler, audio-/video-spillere, e-postprogram, osv. Det eneste som du bør ha oppe er nettleseren.
- I nettleseren, lukker du alle nettsider, annet enn det ene vinduet du må ha for å få tilgang til konsertscenen.
- Slå av virusbeskyttelse, men husk å slå den på igjen straks konserten er ferdig!
- Kople så lydutgangen til en lydinngang på forsterkeren til stereoanlegget ditt, og ikke til PC-høyttalere eller annet.
- Sørg for at lyd- og bildekvalitet i Facebook er satt til best mulig – ofte beskrevet som video-oppløsningen 720 p. Alternativt sørg for at den står på Auto, slik at du får valgt best mulig gitt den kapasiteten nettverket til deg har.
- Har du fortsatt problemer, sjekk i Task Manager/Oppgavebehandling eller tilsvarende systemverktøy hvilke prosesser som går i bakgrunnen. Om det er noen som ikke er kritiske eller nødvendige, slå dem av.
- Gjør du alt dette, så kan det være tryggest å slå av enheten raskt etter konserten. La den hvile, før du slår den på igjen for å sikre at alle programmer, virusbeskyttelse, drivere og annet kommer opp som normalt.
Om konserten distribueres over en annen plattform enn Facebook, følg den samme listen, med Facebook erstattet med navnet på den plattformen som brukes.
Selv endte jeg opp med å bruke en smart-telefon i fullskjermmodus som lyd- og bilde-kilde, for å kunne ha full tilgang til datamaskinen for andre tjenester.
Lykke til!
Tekst: Johan Hauknes
Foto: Skjermdump