Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

T.S. eide JazzCup

JAZZCUP, KØBENHAVN, 7. MARS 2020: Så hadde poeten, altsaksofonisten, bandlederen, outertaineren og bohemen Torsten Sehested Høeg, eller Dane TS Hawk, eller bare TS Høeg, fått sin egen ettermiddag i JazzCup. Dette spillestedet, vertshuset og platebutikken i Gothersgade i København. Og når Høeg «byr opp til dans», er det ofte noe spesielt som skjer. Her er det aldri kun en konsert med ett band uten at det skjer noe mer i tillegg. Og det fikk vi også oppleve i dag.

I dag stilte han med to band, pluss at det hele ble avsluttet med de to bandene sammen, i to heidundrende «bonus»-låter som ble et strålende høydepunkt på denne lørdags ettermiddagen.

Og det startet med trio, og bandet Dane TS Hawk 3, med den norske tubaisten Kristian Tangvik og den danske trommeslageren Oliver Laumann, en trio som passer Høegs temperament og spilleglede perfekt.

For den som kjenner, eller har møtt Høeg, så vet man at han er en person med høyt aktivitetsnivå. Han er høyt og lavt, nesten som en levende sprellemann, og hans vokale framførelser er ofte ut av denne verden. Og han er en ytterst velvillig person, som hele tiden har smilet på lur, og det er (nesten) aldri mulig å få noe negativt ut av ham.

Og musikken han fremførte med Tangvik og Laumann, var akkurat var akkurat som Høeg er selv. Musikken er relativt fri, uten at det går ut over det rytmiske eller melodiøse. Han skriver gjerne repeterende fraser som utvikles og «lekes» med, med de to adskillig yngre musikerne henger seg på. Og akkurat denne sammensetningen kan gjerne sammenlignes litt med noen av de platene og konsertene man har hørt med salige Arthur Blythe. Høeg har en relativt skarp tone i altsaksofonen, og med tuba i bandet, blir sammenligningen med Blythe tett. Både Tangvik og Laumann leverte et svært engasjert sett, og fulgte Høeg helt til døra med energisk og fint spill. En tøff og fin åpning på ettermiddagen.

Etter en kort pause, var det klart for Høegs andre band ut. The Way Out, er nok det bandprosjektet han prioriterer høyest nå om dagen, og deres plate, «Yes We Are», fikk god omtale her på salt peanuts* i september i fjor (les anmeldelsen HER). Ved siden av Høeg på altsaksofon, består bandet av tenorsaksofonisten Mads Egetoft, bassisten Jonathan Aardestrup og trommeslageren Jens Lopes, og etter å ha hørt lanseringskonserten i fjor, pluss at vår skribent i Oslo, Johan Hauknes, hørte dem i et sett på Café Hærverk i Oslo, (les anmeldelsen HER) er det bare å fastslå at dette er et band som vokser med tiden. Lanseringskonsertene var energiske og bra, men i ettermiddag toppet det seg kraftig. Låtene er komponert enten av Høeg, Egetoft eller Aardestrup, og ligner hverandre såpass mye at man skulle tro alt ble ført i pennen av en person. Musikken drar seg i denne sammenhengen mer over i det man kunne oppleve den danske saksofonisten John Tchicai gjorde i sine velmaktsdager, både hjemme i Danmark og med amerikanske musikere mens han oppholdt seg i New York. Det vil si rytmisk musikk, gjerne med røtter i Afrika.

I The Way Out får Høeg hele tiden konkurranse og «dytt» fra den eminente tenorsaksofonisten Mads Egetoft. Det er ofte han som «drar» de lange soliene, mens Høeg er den som «drar» riffene og orkesterledningen. I bakgrunnen pøser både Aaresdrup og Lopes på med energisk spill, som får de to frontmennene til virkelig å måtte «henge i stroppen». Låtene er fine, spillet deilig, og det hele blir en original og spennende setting, som burde gi bandet adskillig flere spillejobber både i Danmark og i resten av Europa.

Så ble ettermiddagens seanse avsluttet med de to bandene sammen. Og kanskje var dette den nye versjonen av The Way Out? For med to trommeslagere og Tangviks tuba i tillegg til de fire i The Way Out, ble musikken løftet ytterligere, og originaliteten enda sterkere. To låter som virkelig kokte, og seks musikere som leverte maksimalt av hva man kunne forvente, noe som endte opp med ytterst fornøyde publikummere pluss et strålende fornøyd band. Dette vil vi høre mer av!

Tekst og foto: Jan Granlie


Dane TS Hawk 3


The Way Out


Torsten Sehested Høeg, Dane TS Hawk eller TS Høeg


Jens Lopes


Mads Egetoft

Skriv et svar