Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

The Trio together again – for the last time!

ACOUSTIC SERIES, KAFÉ HÆRVERK, OSLO, ONSDAG 18. DESEMBER 2019: I 1969 i London skapte den da 25 år gamle britiske baritonsaksofonisten John Surman en trio med de to amerikanske immigranter, Barre Phillips på bass og Stu Martin på trommer, ei gruppe som ble kjent som «The Trio». Men det er ikke historien om denne trioen som skal avsluttes i kveld.

For 27 år seinere, da 1969 var blitt til 1996, kom den første plata til et band som litt seinere tok det samme navnet. «Pig Virus» var med en kvartett, men Håvard Wiik forlot snart kvartetten, Oslo og Norge. Med litt varierende sammensetning, ble dette etter hvert til den trioen vi skal møte i kveld — trioen som framsto som The Trio.

The Trio – med sitt opphav i 1995 – slapp i 1999 ei plate som hadde sitt navn etter ei låt av Petter Wettre (hovedbildet), ei låt som ble bandets kjenningsmelodi, «Meet the Locals». Med seg i bandet hadde saksofonisten Petter Wettre på dette tidspunktet Ingebrigt Håker Flaten på bass og Jarle Vespestad på trommer. «In Color» fulgte året etterpå, før de tre ga ut «The Mystery Unfolds» i 2001, men nå under betegnelsen Petter Wettre Trio.

Energitrioen var etter romjula 2001 historie … inntil altså i høst. For ikke mer enn hadde vi så vidt lukket det siste kapitlet med 1998-2000-bandet «The Quintet», les vår anmeldelse av konserten 13. august her, før Wettre, Håker Flaten og Vespestad annonserte at «The Trio» også skulle samles sammen for en siste gang denne høsten. Og nå er kvelden her.

Med parolen «The Trio – together one last time!» inviterte de ‘friends and neighbours’ til en aller siste samling med dans og fest, tjue år seinere. Og det ble virkelig en herlig fest. De som ikke fikk satt juleforberedelsene på pause denne kvelden, har lagt opp til alt for mye juleforberedelser. For dette ble en festkveld for alle minnebøkene.

De startet ballet med «The Observer», før de dro i gang med kjenningsmelodien «Meet the Locals». De viste raskt at de nå er tjue år eldre og dermed mer erfarne musikere  — musikere som nå reflekterer over hvor de var den gangen da verden ennå var ung, og over hvor de er i dag.

For spelle, det kan de. Jarle Vespestad er i både lomma og groovet, men stikker mer enn gjerne en tur utenom. Med Ingebrigt Håker Flaten «covering your bottom», så kan du ikke trå feil, det er bare å lukke øya og nyte spillet hans, uansett om det er på kontrabassen eller på hans lyseblå Fender Precision bass. Men høydepunktene står ikke minst i kø i spillet til Petter Wettre denne kvelden. Leikent, dansende og morsomt.

Vi får låter som «On the House» og «Are You Happy Now…?» (fra «In Color»), «Sweet on You» («Meet the Locals) «Ornette or Not» («The Mystery Unfolds»), og flere andre. Og det lyder minst like bra som for tjue år siden. Kanskje enda bedre? Høydepunktene er i hvert fall mange. ‘

En strålende avslutning og finale for mitt vedkommende, på et år ved Kafé Hærverk som har gitt meg og mange andre en serie med sterke konsertopplevelse. The Trio blir toppen av kransekaka, rosinen i pølsa, krona på verket, cream of the crop, for en sesong som har gjort Kafé Hærverk til ett av de mest interessante spillestedene i Oslo. Og til å gjøre det til dette, har The Trio bidratt.

Men det er med en viss sårhet vi underveis må fastslå at dette altså er siste kvelden med gjengen.

Eller er det? For vi kan jo søke litt trøst – og et lite håp – i Petter Wettres avslutning av konserten:

– Dere veit åssen det er med meg, sier Petter Wettre til avslutning, – jeg sier en ting og så skjer det noe helt annet!

Så kanskje vi ses, her eller der, om tjue år?

Tekst: Johan Hauknes

Foto: Pål Dybwik, unntatt The Trio 2019 av John Nordahl


The Trio 2019. Foto: John Nordahl


Ingebrigt Håker Flaten


Jarle Vespestad

Skriv et svar