Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Umeå Jazzfestival er (straks) i gang!

UMEÅ JAZZ FESTIVAL, TORSDAG 28. OKTOBER  2021 – DAG 1: Så var man endelig tilbake i Umeå, og byens strålende jazzfestival, som første stopp på salt peanuts* høstutflukt på utenlandske jazzfestivaler.

Umeå er en by som ligger i Västerbotten, nord i Sverige. Byen hadde ved siste folketelling 90.412 innbyggere og er landsdelen Norrlands største by. Elven Ume renner stille og vakkert gjennom byen før den renner ut i Østersjøen ved Umeå havn i Holmsund. Umeå Universitet og Norrlands universitetssykehus er to av de største arbeidsplassene. Umeå er en relativt stor universitetsby og Universitet har 37.000 studenter og 4200 ansatte. Byen har et areal på 34,15 km², og ble grunnlagt i 1622, og ligger 12 meter over havet. På idrettsfronten er det ishockey som gjelder, og byens store stolthet, Björklöven, eller «Löven» som det heter på folkemunne, har vunnet allsvenskan kun en gang, i 1987. Akkurat nå ligger de på tredjeplass etter HV71 som topper med 26 poeng foran Karlskoga med 21 poeng. Men de har også fostret flere store, svenske langrennsløpere, så som Per Elofsson, som var en gigant på 5 mil for en del år siden.

Så har vi fått de viktigste, enkle fakta om byen på plass, noe som, etter kollega Hauknes formidable historiefortellinger om festivalbyer han besøker, har blitt en vane i de fleste festivalreportasjer her på salt peanuts*.

Denne torsdagen var egentlig den andre dagen av årets festival, etter åpningskonserten i går med Midgård JazzOpen, med elever fra Midgårdsskolan, som hvert år lager sin egen happening som åpning på flere dager med strålende jazzmusikk. Men egentlig er dette også en tjuvstart. For det er den lokale jazzklubben som står som arrangør for den andre konserten denne kvelden.

Vi droppet også første konsert denne torsdagen med vokalisten Ellen Andersson, trompeteren Peter Asplund og Norrlandsoperans Symfoniorkester under ledelse av Mats Hålling. Etter en lang dag på reise, var ikke «american standards» fremført på 50-tallsvis det vi var mest hypp på.

Så vi startet Umeå Jazz Festival 2021 med en helt spesiell konsert. Norrbotten Big Band ville gjerne hylle vokalisten Josefine Cronholm (hovedbildet) med konsert, og for å hylle denne svenske vokalisten, som har bosatt seg i København, hadde de fått skrevet hylningsmusikk av musikere Cronholm har jobbet med tidligere og nå. Vi fikk komposisjoner av Django Bates, Marilyn Mazur, Tommy Andersson, Fredrik Nordström, Lina Nyberg og Joakim Milder, som også leder Norrbotten Big Band.

Jazzlokalene til den lokale jazzklubben holdertil i StudioJazz i Folkets Hus, og må være Sveriges beste scene for jazzmusikk. Ikke veldig ulik Victoria i Oslo, men med baren i et tilstøtende lokale og med tribuner bak i lokalet, blir dette et godt sted både å spille og å lytte til musikk.

Skal man være helt ærlig, og det skal man jo, så var det ikke alt som fungerte like godt på denne konserten, etter min mening. Men ensemblespillet i storbandet er strålende, selv om de, stort sett, befinner seg veldig trygt innenfor den tradisjonelle storbandtradisjonen. Men med såpass mye nyskreven musikk, tilegnet Cronholm, som må ha følt dette som et stort privilegium, synes jeg ensemblespillet låt fremragende hele veien. Det var egentlig i soloprestasjonene jeg syntes det sviktet litt. Norrbotten Big Band under ledelse av Joakim Milder, er et bortimot semiprofesjonelt storband, men jeg synes ikke alle solistene klarte å tilføre komposisjonene noe som gjorde låtene bedre. Men selvsagt fikk vi noen hederlige unntak, som trombonisten Ebba Åsmans strålende solo i Django Bates’ komposisjon, saksofonisten Håkan Broström i flere fine solosekvenser og Britta Virves i noen fine pianosekvenser.

Det som imponerte mest var egentlig hvor ens de forskjellige komposisjonene var, selv om bidragsyterne var Django Bates, Marilyn Mazur, Tommy Andersson, Fredrik Nordström, Joakim Milder og Lina Nyberg. Såpass forskjellige komponister, men alle med en fellesnevner som var Josefine Cronholm og hennes personlighet og stemme. En stemme som er spesiell i den skandinaviske musikken, som er sterk, vakker og deilig å lytte til gjennom alle komposisjonene. Spesieilt synes jeg bidragene fra bassisten Tommy Andersson, Django Batesog Joakim Milder var, hvor komposisjonene og arrangementene gikk litt utenfor det tradisjonelle storbandformatet.

Så var vi i gang! Og i morgen er det det nyskrevne prosjektet «Songs Around The World» skrevet av de to svenske vokalistene Lina Nyberg og Josefine Lindstrand og fremført av  Trondheim Voices pluss den danske trommeslageren Michela Østergaard-Nielsen, Trondheim Jazzorkester heftige prosjekt med Signe Emmeluth, Kari Ikonen solo, trompeteren Keyon Harrold og mye annet. Men det vi ser mest fram til i morgen er konserten med Christer Bothén Trio, som har laget en av de siste årenes beste jazzplater etter min mening.

We’ll be Back!

Tekst og foto: Jan Granlie

(Reise og opphold er betalt av Umeå Jazzfestival)


Josefine Cronholm


Josefine Cronholm og Norrbotten Big Band i Nord-Europas fineste jazzklubblokale, JazzStudion i Umeå

Skriv et svar