Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Konserter

Verdens beste skramleorkester

VICTORIA – NASJONAL JAZZSCENE, FREDAG 27. APRIL 2018: MUSIKK! Slik er den imperative tittelen på den tredje plata til den spinnville og stadig muterende organismen — dette storbandet som kaller seg Skadedyr. Og som har etablert seg som det friskeste, mest originale, gøyaleste og sprøeste nye på den unge norske scenen for improvisert musikk. Tenk deg en syntese av Instant Composers Pool, Italian Instabile Orchestra, Wiebe Bijker Kollektief og Globe Unity, med en god dash av Fire! Orchestra på toppen, og du får noe som såvidt begynner å likne.

Musikalitet, leik, intenst samspill, ballvekslinger med ti-femten-tjue trekk før det blir «strike». Men gamet fortsetter. Sjangrene hopper og spretter forbi. Sersjant Pepper’s band fra klubben Lonely Heart farer forbi sammen med andre 60-talls referanser, med svært så finurlige sammenflettinger av ideene.

Det er så mange tydelige og flotte stemmer i dette bandet(?) at det ikke er mulig å framheve noen av dem på bekostning av noenv av de andre.

Men én må allikevel framheves, Hans Hulbækmo har skrevet mye av musikken til den nye plata, og til denne slippkonserten. Musikken er lettfattelig, og utøves med teft og lekenhet av dette storbandet.

Den nye musikken gjør at Skadedyr framstår som betydelig fornyet på denne konserten. Jeg opplever det som at orkesteret — organismen — Skadedyr har tatt mange og lange nye skritt. Og det kjennes godt ut.

Vi blir servert tema og lydkonstellasjoner som gir meg så forskjellige assosiasjoner som Carlos Santana, Barne-TV og Erik Satie! Alfred Janson svever også over vannene. Det går fra tungmetall til fjelldanser. Er dette låten av moderne norsk folkemusikk?

Hørte jeg noen si sjanger-overskridende musikk? Det er bare fornavnet!

Siden de slapp plata «Kongekrabbe» og til i dag har bandet gledet oss flere ganger. Det er utrolig at et band med mange medlemmer fortsatt i tjueårene kan framvise en slik musikalsk muterende historie. Det er utrolig — og på tross av at det nødvendigvis må være et økonomiske tapsprosjekt for de involverte — at de fortsetter å utvikle et storband som er til enorm glede for sitt publikum.

Det fortjener de alle — Hans Hulbækmo, Anja Lauvdal, Heida Mobeck, Øystein A. Vik, Lars Ove S. Fossheim, Adrian L. Waade, Ida L. Hidle, Ina Sagstuen, Marius H. Klovning, Torstein L. Larsen, Henrik M. Nørstebø og Fredrik L. Dietrichson — enorme mengder kudos for.

Skadedyr leverer sakene så til de grader — hver gang, sikkert som ei klokke! Men jeg tror nesten at dette er den (nesten) beste konserten jeg har hørt med disse skadedyra.

I motsetning til alle de andre skadedyra vi kjenner til, er dette noen vi igjen og igjen vil be velkommen inn i hus, hytter, klubber og konsertsaler. Skadedyrkontrollens nye oppgave er hermed utpekt til å være «å sikre befolkningen minst én dose Skadedyr hver dag»!

Et Skadedyr om dagen, gjør meget godt for magen!

Tekst: Johan Hauknes

Foto: Kerstin Siemonsen

Du kan se hele konserten her:width=»560″ height=»315″

Skriv et svar