Musikere reagerer mot presset Kongsberg jazzfestival blir utsatt for av toppene i næringslivet Her er et innlegg saksofonisten Kjetil Traavik Møster la ut tidligere i dag på facebook, som han har gitt oss tillatelse til å trykke:
Jeg støtter Kongsberg Jazzfestival sin opprinnelige avgjørelse om a frasi seg sponsormidler fra Kongsberg Gruppen, og synes det er en trist utvikling i at lokalpolitikere og markedskrefter har fått slippe til og greid å snu avgjørelsen, og dermed skapt presedens for maktutøvelse fra politikere og (i dette tilfellet våpen)industri inn i en kulturinstitusjon sitt virke.
Kongsberg Gruppen er en hjørnesteinsbedrift i byen, ledende innen teknologiutvikling. Det er flott. Men hvordan kan en bedrift med samvittigheten i behold basere store deler av sin eksistens på følgende (sakset fra Morgenbladet/Dag Hoel 02.04.2019. Kongsberg Gruppen eier halvparten av Patria):
«I de seneste tiårene har praksisen endret seg. I tråd med idealer om fri handel og åpne økonomier, har norsk våpenindustri funnet nye markeder. Et uttrykk for utviklingen er produsenten Nammos etablering av eksportkontor i Abu Dhabi, hovedstaden i De forente arabiske emirater. I dette området tilvirker stridigheter et konstant rustningsbehov. Verdensomspennende terrorvirksomhet næres, og sjeikdømmer med asketisk forhold til menneskerettigheter og demokratiutvikling bruker oljeformuer på våpen. Og der er Nammo. Eierne, det er deg og meg, staten, sammen med det finske selskapet Patria».
Beklager, Kongsberg Gruppen, men hvis du vil leke kulturaktør så må du vise ansvar og vilje til å arbeide mot denne typen kynisk profittjag. Det dere konsekvent omtaler som «defence market» er åpenbart langt mer etisk komplisert, med forgreininger som strekker seg langt inn i konflikter som vi på papiret og i offentligheten liker å ta avstand fra. Likevel så fraskriver leverandør (Kongsberg/Patria/Staten) seg ansvar i det øyeblikk våpnene har forlatt deres hender.
I 2019 spilte bandet mitt, Møster! konsert på Kongsberg Jazzfestival. Jeg kan ikke med god samvittighet la penger generert av denne type industri gå inn i min egen økonomi. Det bryter fundamentalt med alt jeg står for både musikalsk og personlig. Som en symbolhandling vil jeg i denne omgang videreføre de 3% av pengene jeg tjente på Kongsberg Jazzfestival i 2019 (som er det Kongsberg Gruppens sponsormidler utgjør) til Norsk Folkehjelp.
Hvis jeg blir invitert til Kongsberg Jazzfestival igjen, kommer jeg til å forhandle honoraret ned 3% med klausul om at den delen av honoraret tilbakeføres Kongsberg Gruppen.
Jeg håper i fortsettelsen at kulturaktører kan få fatte sine avgjørelser i fred, uten å bli offer for press fra lokalpolitikere som opererer fra lommen til tvilsom industri.
Kjetil Traavik Møster