Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

ECM 50 years festival i Oslo

Mandag 24. november 1969 var Mal Waldron og hans trio med Isla Eckinger på bass og Clarence Becton på trommer i et studio — Tonstudio Bauer i Ludwigsburg — som i historien til det nystartede plateselskapet Editions of Contemporary Music, forkortet ECM, skulle bli forbigått av kun ett studio, Rainbow Studio i Oslo.

Plata «Free at last» ble gitt ut i 1970 som katalognummer 1001 i en katalog som i dag spenner over 1500 titler. I skrivende stund er siste utgitte katalognummer 2652, Gianluigi Trovesi og Gianni Coscias «La misteriosa musica della Regina Loana», utgitt i juni 2019. Den unge klassisk utdannede bassisten Manfred Eicher hadde nok sine forhåpninger i 1969, men han kunne ikke forutse den betydningen platemerket ECM kom til å få for utviklingen av improvisert musikk de neste femti årene.

For å markere femtiårs-jubileet har nå Victoria — Nasjonal jazzscene i Oslo offentliggjørt programmet for en firedagers ECM-festival onsdag 25. – lørdag 28. september 2019. Programmet for feiringen av ECM er:

25.09 Bobo Stenson Trio + Maciej Obara Quartet
26.09 Marcin Wasilewski Trio + Gustavsen / Tander / Vespestad
27.09 Mette Henriette + Carla Bley Trio
28.09 Sinikka Langeland + Craig Taborn + Surman / Andersen / Strønen

Nasjonal jazzscene skriver om de enkelte konsertene:

Onsdag 25.09.2019, kl. 20.00: Bobo Stenson Trio + Maciej Obara Quartet

Bobo Stenson – piano, Anders Jormin – bass, Jon Fält – trommer
Bobo Stenson Trio er grensesprengende, vilt, virtuost, lyrisk – og blendende vakkert! Den svenske pianisten Bobo Stenson har vært en av bærebjelkene i den europeiske jazzscenen i førti år, og han var sammen med Keith Jarrett og Jan Garbarek blant de aller første som ble utgitt på ECM og en uvurderlig brikke i plateselskapets fantastiske suksess. Samarbeidet med nettopp Garbarek er da også virkelig en av hjørnesteinene i moderne jazzhistorie.

De siste tjue årene har Stenson hatt sin egen trio der han har prøvd ut ideer både som komponist og formidler av andres komposisjoner. Bassist Anders Jormin har vært støttespiller i årevis, og i dagens trio er selveste Jon Fält bak trommene. I sum et variert, sammensatt og overbevisende lydbilde av det absolutt ypperste i skandinavisk samtidsjazz!

Maciej Obara – saksofon, Dominik Wania – piano, Petter Eldh – bass, Gard Nilssen – trommer
Behersket og lyrisk, melodisk og drivende. I Maciej Obara Quartet, som debuterte på ECM i 2017, finner vi de polske musikerne Maciej Obara og pianist Dominik Wania i friskt samspill med en norsk, bunnsolid rytmeseksjon bestående av Gard Nilssen og Ole Morten Vågan (som har vikar i kveld, Victoria-favoritten Petter Eldh). Med låter hovedsakelig skrevet av Obara hører vi her spydspissen i ung, fremadstormende polsk jazz, stående på skuldrene til de gamle mestrene Komeda og Tomasz Stańko. Kvartetten er som skapt for rom med luft og plass til både fart og ettertanke, og vil male hjertet ditt i varme farger.

Torsdag 26.09.2019, kl. 20.00: Marcin Wasilewski Trio + Gustavsen / Tander / Vespestad

Marcin Wasilewski – piano, Slawomir Kurkiewicz – bass, Michal Miskiewicz – trommer
Det åpne hjertet kan være et tema for denne kvelden, for Marcin Wasilewski Trio er kjent for sine sjelfulle og engasjerende konserter. De er på et sjeldent norgesbesøk og er en selvskreven trio for feiringen av ECM. Et par plater inn i deres karriere, tidlig i tusenårsskiftet, fattet Tomasz Stańko såpass stor interesse for bandet at han både ble deres mentor og tok dem med på tre innspillinger for ECM. Deres debutsuksess i Polen ble da også til en internasjonal triumf, og flere plater ble spilt inn for ECM, nå under eget navn.
Bandet feirer 25 år med fabelaktig samspill i år, og det er en glede å endelig kunne gi publikum Europas kanskje heftigste pianotrio.

Simin Tander – vokal, Tord Gustavsen – piano, synther, elektronikk, Jarle Vespestad – trommer
Tord Gustavsen og den afghansk-tyske jazzvokalisten Simin Tander har solgt ut Victoria to ganger før, og med god grunn! Sammen med den ekspressive slagverksminimalisten Jarle Vespestad er dette en treenighet som treffer en nerve blant publikum såvel som kritikere. Vi kan si det rett ut: få synger så vakkert som Tander! Hun er en av de mest spennende unge stemmene i europeisk jazz og fletter på mesterlig vis moderne jazz sammen med elementer fra Midtøstens musikktradisjon. Tord Gustavsen er mange måter hennes motstykke: en grunnleggende lyrisk pianist, jazzmusiker i navn og gavn, som aldri helt har gitt slipp på den folkelige og lavkirkelige arven. Kombinasjonen av norske salmer sunget på pashto og tonesatte dikt av den persiske middelalderpoeten Rumi ble dokumentert på albumet What was said, naturligvis utgitt på ECM. Kom og la deg løfte!

Fredag 27.09.2019, (NB! Merk tidspunktet) kl. 20.00: Mette Henriette + Carla Bley Trio

Mette Henriette Martedatter Rølvåg – saksofon, Johan Lindvall – piano, TBA – cello
Endelig kan vi presentere Mette Henriettes lydplanet hos oss! Hun brakdebuterte med et selvtitulert, todelt dobbeltalbum på ECM i 2015, hyllet både av publikum og kritikerne. Her fant vi en åpen verden av avvæpnende sårbarhet, indre kraft og nytenkende musikk, et godt sted å miste tiden i. Siden det har hun bodd i bag og spilt verden rundt… Mette Henriette har hatt flere kunstneropphold og samarbeidet med spennende folk som Bugge Wesseltoft, Marina Abramovic og CocoRosie. Vi gleder oss til å ha henne her og høre hvor hun er!

Carla Bley – piano, Steve Swallow – bass, Andy Sheppard – saksofon
Pianist og komponist Carla Bley er en av nyskaperne innen jazzen, og særlig er hun kjent og respektert for arbeidet med større ensembler. Det eksepsjonelt fine albumet Trios fra 2013 er hennes første utgivelse under eget navn på ECM, så i denne feiringen er nettopp dette bandet det selvfølgelige valget. Her står virkelig Carla Bleys fargerike og vittige låtskriving sterkt fram, og musikken blir ivaretatt av lyttende og ekstremt samspilte musikere. Bley og el-bassist Swallow har samarbeidet som duo i mange år, og når de innimellom utvider formatet, forkaster de den tradisjonelle trommisen til fordel for saksofonist Andy Sheppard. Etter mer enn tjue års samspill er trioen tettere enn noen gang – dette er triojazz av aller ypperste, internasjonale klasse!

Lørdag 28.09.2019, (NB! Merk tidspunktet) kl. 20.00: Sinikka Langeland + Craig Taborn + Surman / Andersen / Strønen

Sinikka Langeland – vokal, kantele
Sinikka Langelands tiende plate Starflowers var også hennes internasjonale debut, selvfølgelig på ECM, en hyllest til finnskogmannen og lyrikeren Hans Børli. Det sies at man kan gå i den samme skogen fra Finnskogen helt til Sibir, uten å bevege seg ut av trerekkene en eneste gang. I grenseområdet mot Sverige har også finsk kultur stått sterkt, og kantelen er et instrument sterkt knyttet til det finske nasjonaleposet Kalevala, runesanger og trollformler. Sinikka Langeland improviserer over tradisjonen og fremkaller disen, lyskilene og den friske lukta av mold.

Craig Taborn – piano
Craig Taborn har de siste to tiåra hatt en jevnt, bratt stigende stjerne og er nå allestedsværende på jazzhimmelen, der han danner konstellasjoner med omtrent alle du kan tenke på. Men selv om vi oftest hører han sammen med andre, har Taborn en liten og betydningsfull katalog under eget navn, og soloplata Avenging Angel på ECM plasserte Craig Taborn skulder ved skulder med Paul Bley og Keith Jarrett.

John Surman – saksofon, Arild Andersen – bass, Thomas Strønen – trommer
To legender og en “nykomling”. For i denne sammenhengen blir nok Thomas Strønen det, selv om utgivelsesbunken hans er massiv nok siden debuten på slutten av nittitallet. Med blant annet duoen Food og hans eget Time Is A Blind Guide har Strønen begått helt nydelige plater på ECM. John Surman og Arild Andersens bedrifter og utgivelser på ECM er en egen katalog verdig. Det er derfor en stor glede for oss å kunne sette disse tre sammen på samme scene, og med det illustrere ECMs slagord, «The most beautiful sound next to silence”.

 

 

 

Skriv et svar