Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Elin Rosseland res.kamp. Kampenjazz 2017

Komponisten, sangeren og læreren Elin Rosseland vil ha rollen som residerende kapellmester våren 2017. Rosseland vil som res.kamp. presentere ny musikk fra scenen i den gamle metodistkjerka Caféteateret på Grønland i Oslo tre søndager på rad.
– Det er en stor glede for oss i Kampenjazz å offentliggjøre at Elin Rosseland har tatt på seg oppdraget som residerende kapellmester våren 2017, sier styreleder Jon-Kristian Johnsen.

Johnsen fortsetter, – Elin Rosseland har gjennom mange år vist seg som en av de sterkeste stemmene i norsk jazz. Kjent for det norske publikummet ble hun for alvor da hun var med i bandet Søyr fra 1985. Etter det har hun skapt ny musikk i mange forbindelser, bl.a. med verket Fra himmelen som ga henne NOPAs pris for årets verk i 1996. I 2009 fikk hun Radka Toneffs Minnepris for sitt mangeårige virke.

– Det er spesielt gledelig å offentliggjøre dette på dagen da Mathilde Grooss Viddal avslutter sin boplikt som res.kamp. ved Kampenjazz i 2016. Vi har hatt tre fantastiske søndager sammen med Viddals trio, hennes Friensemble og til sist i dag med prosjektet Meditations & Prayers.

– Dette er en flott anledning til å kunne jobbe mot en konsert litt over tid, og utvikle noe akkurat for dette, sier Elin Rosseland. – Jeg vil gjerne presentere de tre prosjektene jeg jobber mest med for tiden, og det kan også hende det blir noen gjester. Kanskje skjer det også noe nytt.

– Først og fremst vil jeg presentere vokalensemblet Oslo 14 – dette er et nystartet og veldig spennende prosjekt for meg. Det absolutt viktigste elementet i Oslo 14 er improvisasjon i stor vokalgruppe. Ensemblet har allerede hatt en sterk utvikling og jeg vil gjerne forberede en improvisert konsert for denne anledningen.

– Dernest tenker jeg at den ganske nystartede Elin Rosseland kvintett er aktuell. Vi er i full gang med å utvikle nye ting sammen, fortsetter Rosseland.

– Jeg har en duo med Rob Waring – vi starter opp samarbeidet igjen etter en liten pause, og det vil bli fantastisk å spille med ham på Kampenjazz. Vi jobber med åpne strukturer på faste former – kjente standardlåter og våre egne låter.

Rosseland avslutter, – Jeg søker hele tiden etter å utvikle nytt materiale – jeg går fort lei av det som har vært, det er vel et typisk trekk ved mitt arbeide.

Som den jazzkjerka Kampenjazz er, kaller vi institusjonen residerende kapellmester ved Kampenjazz. Som residerende kapellmester vil noen av våre fremste musikere få mulighet til å prøve ut nye samarbeid og nytt musikalsk materiale i en konsert-setting.

Boplikten består i å forrette tre konserter i kjerkas Kampenjazz-kapell. Tre søndager etter hverandre presenteres utviklingsprosjekter i et lokale som gir en unik kontakt mellom scene og sal. Noe som likner dette finner du ingen andre steder – Kampenjazz er helt alene om å gi publikum og musikere et slikt tilbud.

Kampenjazz holder til i Caféteateret i Gamle Oslo bydel, et lokale som i dag er hjemmet for Nordic Black Theatre, men som inntil 1967 var kirkens hus for en av de mange menighetene i Oslo innenfor den frikirkelige Metodistkirken.

Sogn jazzklubb var den første jazzkirken i Oslo. Kampenjazz er den andre og nye jazzkjerka i Oslo. Kampenjazz’ huspoet, Johan Hauknes forklarer:

– Utnevnelsen som res.kamp. vil skje blant noen av Norges fremste jazzmusikere.

– Ethvert kirkesogn av noen størrelse har residerende kapellaner med ansvar for å forrette ved de enkelte kirkene og kapellene i sognet. Dette er bakgrunnen, sier han med et smil, – for konseptet residerende kapellmester – en humoristisk allegori over den kirkelige tittelen residerende kapellan. På samme måten er det den residerende kapellmesterens oppgave å forrette ved et tidsavgrenset kapell innenfor jazzsognets ansvarsområde.

– En residerende kapellan får tittelen res.kap., sier huspoeten. Og fortsetter: – I samme ånd kan residerende kapellmester ved Kampenjazz tilføye res.kamp. til sitt navn. Han eller hun er kapellmester, residerende ved Kampenjazz.

Tidligere residerende kapellmestre ved Kampenjazz:

2014 res.kamp. Mats Eilertsen

2015 res.kamp. Helge Lien

2016 res.kamp. Mathilde Grooss Viddal

One Response to “Elin Rosseland res.kamp. Kampenjazz 2017”