Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Essays

Vertshus, platebutikk, jazzklubb og plateselskap

JAZZCUP, GOTHERSGADE 107, 1123 KØBENHAVN: Du kommer dit enten ved å gå fra Nyhavn og Kongens Nytorv, for så å fortsette oppover Gothersgade. Du har Kongens Have på høyre side, og ett godt stykke opp i gaten finner du et unikt vannhull og jazztempel.

salt peanuts om platebutikkerOm du besøker stedet en vanlig ukedag, vil du sannsynligvis først oppdage musikken over høytaleranlegget. Ikke moderne jazz uten tonalitet eller rytme, men musikk fra sent 50-tall eller tidlig 60-tall, styrt med myndig hånd av stedets daglige innehaver, Søren Friis, som er stedets altmuligmann, eller visevært som det heter her i byen. Rundt kafébordene nede ved inngangen sitter noen eldre jazzfans og hygger seg med en formiddagsøl, og Friis løper fram og tilbake fra kassen bakerst i lokalet, til baren for å skjenke mer øl og rundt til de mange platehyllene og reolene for å rettlede kunder, samtidig som han har morsomme samtaler med gjestene gående, en kunde i kassen og en desginer på mobiltelefonen som diskuterer hvordan coveret på den nye CDen med Sinne Eeg skal se ut.

Dette er Søren Friis sin himmel. Her styrer han den daglige driften av en av Danmarks beste jazzplatebutikker. Her sørger han for at kundenes struper aldri blir tørre, ved hjelp av godt øl fra Tjekkia og rumensk vin (i gode mål). Her er han en av driverne av plateselskapet Stunt Records, og her organiserer han den danske Jazzklubben (en plateklubb som følger som bilag i det danske tidsskriftet JazzSpecial).

Ofte lurer vi på hvordan han får tid til alt dette, men Søren er som en dansk Duracell-kanin, som ikke stopper opp før han låser dørene etter at den siste kunden har forlatt stedet et godt stykke utpå kvelden. JazzCup og alt det andre han holder på med, er hans liv. Det er dette han lever for, og vi tror at det er her han kommer til å dø.

Hver fredag og lørdag har man i tillegg konserter i JazzCup. I vårsemesteret har man hatt mulighet til å høre, i hovedsak danske navn, bl.a. gitaristen Jacob Fisher Special Quartet, pianisten Henrik Gunde solo, den amerikanske bassisten Kristin Korb Quartet (med danske musikere), norske Inger Marie Gundersen kvartett, pianisten Thomas Clausen Trio med saksofonisten Tomas Franck pluss en svært hyggelig konsert med saksofonisten Søren Erichsen Quartet.

Under Copenhagen Jazz Festival er det ekstra travelt på JazzCup. Da arrangeres det to konserter hver dag, pluss at alle de andre funksjonene skal fungere som vanlig.

Når det er konsert på JazzCup, ryddes CD-reolene vekk fra gulvene, og stoler blir satt inn, og allerede mer enn en time før konsertene starter strømmer publikum til for å sikre seg de beste plassene. Og det er fullt hus nesten hver gang, og når man kommer blir man møtt i døra av Pia og Per, som er de to som styrer jazzklubbvirksomheten. Og for rundt en 100-lapp blir man hyggelig ønsket velkommen til, som det heter her i byen.

Bak disken regjerer Søren Friis’ tidligere bedre halvdel, Stine, sammen med søsteren Ane, og glass fylles, tømmes og bæres gjennom «folkehavet» og ut på det lille kjøkkenet bak platedisken bakerst i lokalet.

JazzCup har plass til ca. 100 publikummere under konsertene, og på de fleste konsertene er det fullt. Nå vil kanskje noen hevde at publikummet på disse konsertene holder en relativt høy alder, men det spiller ingen rolle. JazzCup har et publikum som respekterer musikken fullt ut, det er musestille under konsertene, og stemningen er god. I pausene går de mest ihuga jazzinteresserte rundt og leter etter godbiter, enten i platehyllene, eller i de mange LP-kassene, som inneholder både nye og brukte godbiter.

Men når lysene slukkes og andre sett starter, er alle igjen på plass og stillheten senker seg over publikum.

Det vi spesielt legger merke til ved et besøk på JazzCup, er den gode og lune stemningen. Søren Friis og hans ansatte er hyggelige og joviale, og stedet er blitt et samlingssted for jazzinteresserte hvor man blir tatt godt imot, og som man blir tatt godt vare på.

Jeg hørte for litt siden en historie om hvor jovialt det er på JazzCup. Søren Friis hadde tatt en kunde i å stjele noen CDer. Dette var under en konsert, men Friis ringte ikke politiet eller kastet personen på dør. Han beordret tjuven til å sette seg ned og høre hele andre sett av konserten som pågikk, før han måtte levere tilbake platene, med beskjed om aldri å sette sine ben på JazzCup igjen.

Men det er platebutikk dette egentlig er. Med tusenvis av CDer i hyllene langs veggene og i CDstativer på gulvene, Lper i kasser og bøker og annen jazzlitteratur rundt hvor det er plass. Og hvis du kjøper en plate her, og mot formodning ikke liker den, kan du komme tilbake å bytte. «Men det er det jo ingen som gjør», sier Søren Friis.

På Tripadviser kan man lese følgende om stedet (på tysk): «Sehr gut sortierter Plattenladen mit Schwerpunkt Jazz, einige interessante Livetermine, soweit ich es verstanden habe, vorzugsweise Freitagabend, ab 20 Uhr, dann wird der Laden umgeräumt, und es entsteht eine tolle Atmosphäre. Eine kleine Bar ist auch zu den normalen Ladenzeiten in Betrieb, geleitet von einem kundigen Typen, der für Anfänger in der Dänischen Szene gute Tipps parat hat».

Jazzcup – nyvinningen i det københavnske jazzmiljø- er en kombinert CD-butikk, kafé og spillested. Konserter hver fredag ettermiddag kl. 15.30 – 19.00, og hver lørdag ettermiddag kl. 14.30 – 18.00.

OBS! 20 kr. trekkes fra på billetten for medlemmer

Åpningstider: tirsdag-torsdag: 10.00-17.30, fredag: 10.00-18.00, lørdag: 10.00-14.00,(mandag: stengt)

Jan Granlie

(Foto: Makiko Hirabayashi (p), Klavs Hovman (b), Marilyn Mazur (perc)

Skriv et svar