Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Forever «Friends»

I oktober i år er det førti år siden plata «Friends» med det som ble benevnt som Kapstad-Johansen Quartet ble utgitt. Albumet kom på den kortlevde labelen Kal Records under selskapet Arctic Records i Trondheim i 1980. Plata ble spilt inn i Nidaros Studio i Trondheim mandag 8.  september samme år, med tre voksne medlemmer som fylte 40 år dette året og en ungdom på 35 i studio.

I 1980 skrev saksofonisten Bjørn Johansen balladen «Friends» til sin gode venn Egil Kapstad. Låta ble tittelsporet på et album med en kvartett som etter albumet bare var kjent som Friends-kvartetten. Kvartetten besto av Ole Jacob Hansen, Bjørn Johansen og Egil Omar Kapstad, alle født i 1940. Fjerdemann – og den eneste gjenlevende av kvartetten – Bjørn Alterhaug ble født fem år seinere.

I oktober 2020 kan vi dermed ikke bare feire førtiårsdagen for albumet «Friends», men også markere dette årets åttiårsdager for tre av medlemmene. I anledning av disse fire jubileene vil det 23. oktober 2020 bli arrangert en konsert på Nasjonal jazzscene i Oslo som feirer kvartetten, albumet og de tre åttiårsjubilantene. Konserten vil bli innledet av en samtale om kvartetten og albumet mellom Bjørn Alterhaug og salt peanuts*’ Johan Hauknes.

Bjørn Alterhaug vil sammen med Tom Olstad, Vigleik Storaas og Knut Riisnæs denne dagen hedre og hylle de tre avdøde vennene og musikerne med en konsert hvor repertoaret og den gode stemningen fra albumet «Friends» vil stå i sentrum.

Forut for jubileet har Bjørn Alterhaug skrevet et essay om kvartetten, hvordan den ble til og om albumet, som vi har fått lov til å gjengi på salt peanuts*. Essayet er Alterhaugs ektefølte hyllest til sine tidligere kolleger og venner. Med dette får vi dokumentert en viktig del av norsk jazzhistorie. Dessuten har vi gjennom informasjon fra Alterhaug fått endelig bekreftet blant annet innspillingsdato, lydtekniker og utgivelsesmåned av albumet. Dette er informasjon som inntil i dag ikke har vært offentlig tilgjengelig.

Bjørn Alterhaugs essay kan du lese i et annet vindu ved å følge denne lenken.

Skriv et svar