Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Første programslipp fra Moldejazz 2015

Moldejazz 2015, arrangeres fra 13. til 18. juli 2015, og første del av programmet er nå offentliggjort.

På lista over navn denne gang nevner de selv Dee Dee Bridgewater & The New Orleans Jazz Orchestra først, selv om vi i salt peanuts* kanskje heller foretrekker Jack DeJohnettes nye band – Made In Chicago og Sly & Robbie meets Nils Petter Molvær. Av andre navn finner vi også vokalisten Kurt Elling, The Bad Plus Joshua Redman, Møster!, teaterstykket Driving Miles, Espen Reinertsen & Trondheim Jazzorkester og Emilie Nicolas.

I stedet for å plukke og redigere, velger vi i stedet å legge ut pressemeldingen fra Moldejazz her, for den som allerede nå vil planlegge sommerferien.

«Moldejazz har gleden av kunne presentere noen av jazzens største stjerner til neste sommers festival. Mange får sitt ønske oppfylt når vokaldiva Dee Dee Bridgewater kommer tilbake til Molde, denne gang med storbandet «New Orleans Jazz Orchestra». Moldejazz kan i tillegg presentere en av vår tids største mannlige jazzvokalister, Kurt Elling. Når stjernetrommisen Jack DeJohnette har satt sammen drømmebandet Made In Chicago av den indre kjerne av jazzmusikere fra Chicago-miljøet, så vil dette være et signaturprosjekt for Moldejazz 2015. For første gang i Norge presenteres samarbeidet mellom stjernekompet Sly & Robbie og Nils Petter Molvær. Et spennende samarbeid er det også mellom Artist In Residence fra 2006, Joshua Redman og The Bad Plus. Det blir et gjensyn med suksessforestillingen Driving Miles, Espen Reinertsen skal fremføre sin JazZtipendiatkonsert med Trondheim Jazzorkester, Kjetil Møster kommer med sitt eksplosive band Møster! og sist, men ikke minst, vil mange unge vil glede seg over at det blir klubbkonsert med det nye stjerneskuddet Emilie Nicolas.

Dee Dee Bridgewater & The New Orleans Jazz Orcestra

Jazzens store sangcelebritet Dee Dee Bridgewater kommer til Moldejazz med stjernespekket storband fra New Orleans i storslått multimediaforestilling. Dee Dee Bridgewater har i mange år vært en av verdens mest meritterte vokalister, kjent både fra teaterscener og ulike bandkonstellasjoner. Hennes stemmeprakt og fortolkningsevne har begeistret et stort publikum over alt. Albumet «Dear Ella» ble en dobbelt Grammy-vinner, og hun har fått flere priser også for sin innsats i teateroppsetninger. Etter flere tidligere Norges-besøk har Dee Dee fått mange fans her hjemme, men nå kommer hun med et opplegg som overgår det meste. Til Bjørnsonhuset i Molde 14. juli kommer hun backet av et solid storband med utgangspunkt i ledende musikere fra New Orleans.

Repertoaret er variert og spennende – fra medrivende New Orleans-funk til vare ballader og swingende og røff trampe-takten-musikk. Vi blir presentert for en multimedia-forestilling med sang, musikk, bilder og tekst som vil ta publikum med til et fargerikt og sydende nabolag i New Orleans, Lousiana.

Storbandet New Orleans Jazz Orchestra ledes av den strålende trompeteren Irvin Mayfield, og representer tradisjonell amerikansk storbandkultur med innslag av second line-funk på sitt beste. Bandet skapte historie da det i november 2005 symbolsk «gjenåpnet» New Orleans med å framføre Mayfields komposisjon «All the Saints» i Christ Church Cathedral. Denne konserten var det første store kulturarrangementet i byen etter orkanen Katrina.

Møtet mellom Dee Dee Bridgewater og New Orleans Jazz Orchestra har alle muligheter for å gå inn i historien som en stor begivenhet i Moldejazz-historien.

Jack DeJohnette – Made in Chicago

Jack DeJohnette (bildet) er en av vår tids mest innflytelsesrike jazztrommeslagere med en CV som inkluderer samarbeid med storheter som Miles Davis, Sonny Rollins og Keith Jarrett, i tillegg til en egen, betydelig karriere som bandleder. Med sitt nye prosjekt Made in Chicago går DeJohnette tilbake til røttene og har satt sammen det som beskrives som et drømmeband. Med utgangspunkt i hjembyen Chicago og den betydningsfulle musikerorganisasjonen Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM), har han fått med seg saksofonist/komponist Roscoe Mitchell, saksofonist/komponist Henry Threadgill, bassist Larry Gray og pianist/komponist og medgrunnlegger av AACM Muhal Richard Abrams. Mitchell er kanskje mest kjent igjennom gruppen Art Ensemble of Chicago men også en rekke album som leder. Threadgill slo igjennom med trioen Air på 70-tallet, og dannet senere egne band som Sextett (sic.), Very Very Circus og senest Zooid, mens Abrams har siden debuten i 1968 utgitt en rekke album som inkluderer alt i fra solo-verk til musikk for større ensembler. Gray på sin side er en aktiv Chicago-bassist som blant annet har spilt mer Larry Coryell og Ramsey Lewis. Med andre ord, her er noen av de mest distinkte og epokegjørende musikerne og komponistene i moderne amerikansk jazz samlet i et og samme band. Albumutgivelse kommer i januar 2015 på ECM.

Jack DeJohnette – trommer, Muhal Richard Abrams- piano, Larry Gray – bass, cello, Roscoe Mitchell – altsaksofon, bass-blokkfløyte, sopransaksofon, Henry Threadgill: altsaksofon, fløyte, bassfløyte

Sly & Robbie meets Nils Petter Molvær

Som trompetist og komponist har Nils Petter Molvær stadig søkt nye musikalske lydlandskap. Men felles for så å si alle prosjektene hans er at de har hatt et markant, rytmisk preg. Hva er vel da mer naturlig enn å inngå et samarbeid med en av musikkhistoriens beste rytmeseksjoner?

Sly Dunbar og Robbie Shakespeare, kjent som duoen Sly & Robbie, har siden slutten av 70-tallet medvirket som produsenter og/eller musikere på flere hundre utgivelser, først og fremst innen reggae og dub. De har også hatt en stadig velvilje til eksperimentering og fornyelse, og en inkluderende tilnærming hvor de også tidligere har samarbeidet med jazzmusikere, blant annet på hitalbumet Rhythm Killers fra 1987, som hadde bidrag fra Henry Threadgill og Bill Laswell.

Molvær har lenge ønsket å samarbeide med Sly & Robbie, og dette har nå endelig gått i oppfyllelse. Med seg har de også Jan Bang og Eivind Aarseth. Vi kan antagelig forvente heftige og suggererende rytmer i møte med luftige og klangfulle lydlandskap. Spennende blir det i hvert fall, og musikk som vil gjøre det vanskelig å stå stille i Teatret Vårt på Plassen tirsdag 14. juli kl 24:00. Det er første gang dette prosjketet presenteres i Norge.

Sly Dunbar – trommer, Robbie Shakespeare – elektrisk bass, Nils Petter Molvær – trompet, Eivind Aarseth – gitar, Vladislav Delay – live sampling, keyboards.

The Bad Plus Joshua Redman

Saksofonisten Joshua Redman trenger knapt noen introduksjon. Etter at han ankom New York på starten av 90-tallet, formelig eksploderte karrieren hans, og han turnerte og gjorde innspillinger med storheter som Jack DeJohnette, Charlie Haden, Elvin Jones, Joe Lovano, Pat Metheny, Paul Motian og Clark Terry, i tillegg til sin far Dewey Redman. Selv om dette var en tid for inspirasjon og utvikling, markerte han seg slik som en av de mest anerkjente og ettertraktede saksofonistene på den amerikanske jazzscenen. Siden da har merittlisten av samarbeidspartnere om mulig blitt enda mer imponerende. Da han ga ut sitt debutalbum i 93, endte det i en Grammy-nominasjon. Det ble ikke den siste. De siste årene har Redman blitt så godt som Norgesvenn å regne, etter å ha vært Artist In Residence på Moldejazz i 2006 og ha samarbeidet med Eirik Hegdal, Trondheim Jazzorkester og Ola Kvernberg.

Et av saksofonistens seneste samarbeidsprosjekt har vært med den hardtarbeidende pianotrioen The Bad Plus. Den akustiske trioen har spilt sammen i 15 år og 10 studioplater, og med det utviklet en svært egen signatur. Ifølge The Bad Plus selv søker de stadig etter å bryte regler og krysse grenser, bygge bro mellom sjangere og teknikker, mens de utforsker de uendelige mulighetene som ligger der for tre erfarne musikere som søker mot en perfekt synkronisering. Trioen har fått mye oppmerksomhet for sitt valg av låtmateriale (coverlåter av Black Sabbath, Blondie, Nirvana og Stravinskij), og summen av dette utgjør kanskje ikke det mest innbydende miljøet for en gjestesolist, særlig ikke en fra en mer mainstream retning innen moderne jazz som Redman representerer. Kanskje er det dette som gjør at samarbeidet frister så sterkt!

The Bad Plus Joshua Redman så dagens lys første gang i april 2011, da Blue Note i New York initierte trioen til å inkludere en gjest i forbindelse med klubbens 30-års jubileum. Samarbeidet skulle vise seg å bli svært fruktbart, og har resultert i turneer både i USA og Europa. Den siste tiden har alle fire musikerne også skrevet originalmusikk til samarbeidet, som nå omtales som en helt egen kvartett! Det er duket for en særegen, uforutsigbar og grensesprengende konsert i Teatret Vårt på Plassen 17. juli.

Joshua Redman – saksofon, Ethan Iverson – piano, Reid Anderson – bass, David King – trommer

Kurt Elling

Kurt Elling er utvilsomt en av de mest markante stemmene i dagens jazz. Det er til stor glede for mange når vi nå endelig kan få oppleve ham på Moldejazz. Han kommer med sitt nye prosjekt «Passion World» som inkluderer kjærlighetssanger fra hele verden. Elling ikke bare synger, men forteller også sangenes rike bakgrunnshistorier og tar publikum med på romantisk reise som ingen bør gå glipp av.

Den kritikerroste barytonen med et stemmeregister på fire oktaver har siden han signerte for plateselskapet Blue Note midt på 1990-tallet hatt en rekke suksessutgivelser. Alle hans ti album har blitt nominert til Grammy, noe som er rekord! Platen «Dedicated To You» fra 2009 vant også den gjeve prisen. At Elling er en ekte vokalkunster understrekes også av hans utstrakte bruk av vokalise, improvisert sang på vokaler. Det er mulig at konserten i teatret Vårt på Plassen kan by på en ekstra overraskelse også, Elling har nemlig ymtet at han kunne tenke seg en norsk kvinnelig vokalpartner.

Kurt Elling – vokal, Gary Versace- piano og orgel, Clark Sommers – bass, John Mclean- guitar, Kendrick Scott – trommer

Møster!

Kjetil Møster er fri. Musikk er ikke sjanger – musikk er lyd! Og med det setter han sitt eget preg på alt han er med på, om det er Røyksopp, Robyn, Datarock, Lars Vaular, eller sitt eget prioriterte prosjekt: Møster!

Debuten, oppkalt etter Møsters sønn, Edvard Lygre Møster, var umiddelbar og eksplosiv, og endte opp på listen over topp 5 debutalbum 2013 i New York City Jazz Records og 6. plass i Prog Magazine. Høsten 2014 ga Møster! ut sitt andre album, Inner Earth, med en noe ny besetning og en noe ny retning. Begge utgivelsene er live-album, og dette kan sees i sammenheng med Kjetils uttalelse: «Jeg tror ethvert band finner seg selv på scenen, foran et publikum.» Det er i øyeblikket det skjer.

Bandet har vekket en ny bevissthet i et publikum som rekker langt utenfor jazzens kjernepublikum med sin nyskapende miks av prog og eksperimentell rock, ispedd psykedeliske lydbilder. Bandet serverer en av de mest intense energi- og grooveutblåsningene man kan oppleve fra en scene. Sammen skaper de musikk som står fjellstøtt på en enormt bred plattform av musikalske referanser, fremført med en virtuositet og energi som garantert vil slå deg i bakken.

På konserten under Moldejazz vil bandet samarbeide med videokunstneren Armin Werx.

Kjetil Møster – saksofon og elektronikk, Hans Magnus Ryan – gitar, Nicolai Eilertsen – bass, Kenneth Kapstad – trommer

Driving Miles

Etter svært mange oppfordringer setter Moldejazz i samarbeid med Teatret Vårt opp igjen suksess-forestillingen Driving Miles, som omhandler det spesielle forholdet mellom jazzens superstjerne Miles Davis og festivalsjåfør Svein Åge Johansen. Historien om dette forholdet danner bakteppet for teaterstykket «Driving Miles», skrevet for regionteateret i Møre og Romsdal Teatret Vårt av den kjente svenske forfatteren Henning Mankell. Stykket framføres av tre musikere og en skuespiller, og inneholder, i tillegg til historien om de to hovedpersonene, også Miles-relatert musikk. Driving Miles ble framført for fulle hus sommeren 2010, og satt opp på nytt under Moldejazz 2011. Det blir nypremiere i Storyville-lokalet på Plassen på åpningsdagen 13. juli og to forestillinger tirsdag 14. juli.

Tekst: Henning Mankell, medvirkende: Per Egil Aske – skuespiller, Ole Jørn Myklebust – trompet, Jørn Øien – piano, Sigurd Hole – bass.

Espen Reinertsen & Trondheim Jazzorkester

Årets JazZipendiat 2014/2015 ble tildelt saksofonisten Espen Reinertsen fra Gran på Hadeland. Det betyr at han skal kvittere med en konsert på Moldejazz 2015 sammen med Trondheim Jazzorkester. I 2013 ga Espen Reinertsen ut det selvproduserte albumet Forgaflingspop (kun tilgjengelig digitalt) med en uvanlig og fascinerende form for popmusikk. Espen forteller at disse komposisjonene vil danne grunnlaget for konserten vi får høre i Teatret Vårt på Plassen på åpningsdagen mandag 14.juli.

Espen Reinertsen – saksofon og bassklarinett, Sofia Jernberg – vokal, Trine Knutsen – fløyte, Klaus Ellerhusen Holm – saksofon og klarinett, Eirik Hegdal – saksofon og klarinett, Eivind Lønning – trompet, Hild Sofie Tafjord – horn, Ole Jørgen Melhus – trombone, Ole Morten Vågan – bass, Christian Wallumrød – tangenter, Erik Nylander – trommer, Kyrre Laastad – trommer, Tor Breivik – lyddesign.

Emilie Nicolas

Med sekser for sitt debutalbum i Dagbladet og strålende liveanmeldelser er Emilie Nicolas benevnt som det store elektronika-håpet. Det er mange som har ønsket Nicolas til sommerens festival og det er derfor svært hyggelig å kunne bekrefte at det blir klubbkonsert med henne på Plassen onsdag 15/7.

Uttrykket «kometkarriere» brukes kanskje litt vel ofte, men det passer definitivt for Emilie Nicolas. Etter en sped begynnelse med lydklipp på nettet i 2013, har veien gått via radio, og i løpet av det siste året har hun fanget oppmerksomheten til stadig flere, blant annet med en særpreget cover av DumDum Boys-låten «Psetero» samt de egenkomponerte «Nobody Knows» og «Grown Up». Dette har igjen ført til spillejobber i både England og Sverige, samt på Øyafestivalen og for fullt hus på Rockefeller i Oslo. Musikken er både popmusikk og elektronika, en atmosfærisk og søkende variant som med Nicolas’ artistiske egenart overskrider slike sjangerkategorier, og appellerer også til musikkelskere som ikke nødvendigvis henter sin inspirasjon i fra radio. Og om albumet er fengslende, så er musikken enda mer fortryllende å oppleve i levende live.

For mer info: www.moldejazz.no

Skriv et svar