Foreningen Oslo Jazz Circle arrangerer tirsdag 13. juni, kl 19.07 et åpent møte som en markering av at det i år er hundre år siden komponisten, læreren og musikkteoretikeren George Russell ble født.
Møtet avholdes på Victoria — Nasjonal jazzscene og dørene åpnes kl. 18.30.
George Russell – mannen som kom fra Lydia
23. juni 2023 er det 100 år siden komponisten, musikkteoretikeren, læreren, bandlederen og musikanten George Russell ble født. Jazzviter Johan Hauknes vil markere jubileet med et foredrag om George Russells musikk og musikkteori.
Da George Russell besøkte Stockholm i 1964 bestemte han seg raskt for å bli værende i Skandinavia. I 1965 spilte han på Molde jazzfestival, og spilte for første gang med Jan Garbarek, Jon Christensen og andre norske musikere. De neste årene skulle Russell bli en viktig lærer og inspirator for unge norske og svenske jazzmusikere.
George Russell var tidlig aktiv i arbeidet for å forene jazzen og samtidsmusikken, med store orkestrale ambisjoner på vegne av jazzmusikken. Han kom tidlig med i kretsen som sto bak tankene om ny musikk som ble betegnet som Third Stream Music. Disse tankene fikk han betydlig støtte for i møtet med det norske samtidsmusikkmiljøet. Dette møtet fikk stor betydning for Russells videre musikalske utvikling. Med sitt arbeid i Oslo og Stockholm bidro George Russell til grunnlaget for den skandinaviske modaljazzen som slo ut i full blomst på 1970-tallet.
George Russell spilte på Kongsberg jazzfestival tre ganger, første gang i 1969, siste gang i 1979. Tredje gangen var en historisk kirkekonsert i 1971, der Russell proklamerte «Listen to the Silence»! På Molde jazzfestival spilte han derimot bare én gang. Men denne ene gangen skulle bli et vannskille i norsk jazz.
Hans ideer og teorier som er samlet i hans Lydiske kromatiske konsept for tonal organisering er et musikkvitenskapelig mesterverk som la et grunnlag for å forstå og fornye den nye modaljazzen som vokste fram i New York på 1950- og 1960-tallet. Dette la grunnlaget for en vesentlig fornying av jazzens uttrykksformer over hele verden. Den lot jazzen slå røtter i et utall musikalske tradisjoner, langt unna de tradisjonene den vokste ut av.
Foredraget vil blant annet belyse hans verkproduksjon i årene han var i Norge og Sverige, de lange linjene i hans musikalske virke og drøfte hans betydning for fornyelsen av norsk jazz i tiårene etter 1970.
Fra feiringen av George Russells 60-årsdag i 1983. Fra venstre Oddvar S Kvam, Sigurd Berge, Arild Andersen, Jon Christensen, George Russell, Arne-Nordheim og Bjørnar Andresen. Foto: Randi-Hultin.