Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Grafisk Miles-diskografi

Du har kanskje en diskografi eller to over Miles Davis stående ved siden av platehylla der alle dine favoritt-album med mesteren står på rad og rekke. Som Jan Lohmanns nå utdaterte bok «The Sound of Miles Davis». Eller du har bokmerket nettsteder som Peter Losins detaljerte sessionografi Miles Ahead, med informasjon om de aller fleste kjente uoffisielle og offisielle opptak med tonekunstneren. Eller Miles-diskografien til det omfattende japanske initiativet Jazz Discography Project, publisert som et GNU-prosjekt

Nå kan du få deg en Miles-diskografi som du aldri har sett maken til. I Boston, MA finnes det et selskap – Fathom Information Design – som spesialiserer seg på informasjonsdesign og visuell presentasjon av komplekse data. Som et på-siden-kjærlighetsprosjekt utvikler de også trykte og nettbaserte informasjonsplattformer, basert på de private interessene til de ansatte. Inntektene fra disse blir gitt som velferdsprosjekt og andre gode formål inn- og utland.

Nå er det tydeligvis en Miles-fan blant de ansatte i selskapet. Ett av de aller siste slike projekter er nemlig prosjektet «Scaled in Miles». Ved å følge denne linken kan du lese mer om prosjektet og dets tekniske aspekter.

Den nevnte japanske Miles-diskografien er datagrunnlaget for prosjektet som endte opp i to resultater:

* en plakat med design tydelig inspirert av Han Solos velkjente Millenium Falcon i Star Wars-filmene (bildet over), og

* et interaktivt grafisk design med alle samarbeidende musikere gjengitt (bildet nedenfor).

Scaled in MilesDen siste er nok det mest fascinerende. Du kan søke gjennom all musikere ved å klikke på hver musikers biljardball og se gjengitt for hver session, hvilke musikere som var med.

En eller annen har hatt det fantastisk morsomt med å programmere dette grafiske grensesnittet til denne Miles-databasen. Selv nyter jeg den grafiske visualiseringen av Newtonsk biljardfysikk med kolliderende baller. Av bevegelsene kan vi for eksempel enkelt slutte at ballene er omgitt av et dissipativt medium.

Til hver session kan du spille av tidstypisk Miles-musikk, tatt fra hans offisielle utgivelser.

Lek deg gjennom Miles-historia!

Tekst: Johan Hauknes

Skriv et svar