salt peanuts* føler sitt store samfunnsansvar og hjelper deg med å velge musikk (på CD eller vinyl) i gave til dine venner og familier – eller til deg selv! Vi har oppfordret våre skribenter til å sette opp hver sin liste over favoritter blant platene som er utgitt i 2015. Vi deler med glede deres utvalg av gullplater på øverste hylle.
Først når du har ydet dine aktuelt nødvendige bidrag til flygtningehjælpen, kampen mod klimakrisen, «Læger uden grænser», PEN- International (ikke Le Pen), Greenpeace osv., og derefter kunne være heldig at finde nogen skejser i lommeulden, er det betids at se på disse forslag til julegaver for nødstedte venner. Lykke til.
– Med julehilsen, Bjarne Søltoft.
Til de som stadig føler savnet af nyskaberen Ornette Coleman, er her to verdifulle sideblik :
WALDEMAR 4: Waldemar 4 (Gigafon)
En ny overbevisende norsk kvartett i jazzens sentralnervesystem, med sterke melodier i Ornette Colemansk idiom og med André Roligheten (sax & bassklarinett) og Håvard Wiik (klaver) som noen av Europas mest uttrykksfulle solister. En av årets varmeste og mest uforfalskede jazzbegivenheter.
SONNY ROLLINS QUARTET: Complete Live at the Village Gate 1962 (Solar)
Boksen med 6 CDer (eventuelt illegalt ute) med den velbevarte hemmelighet, hvorfra blott tre numre ble utgitt opprinnelig av RCA. – Rollins var tilbake etter to års pause med rådvill søken etter nytt uttrykk, og sterkt sekundert av kornettisten Don Cherry, pioner og partner i Ornettes kvartett. En sydende, alkymistisk prosess, som viser de dypeste aspekter av jazzens sjel. Vekselvis furiøst, varsomt, nysgjerrig og brennende vitalt. Rollins i hengiven åpenhet til nuet og Cherry i sine første sonderinger frem mot gruppedannelsen Complete Communion noen få år senere. Obligatorisk jazzhistorie.
Til de som mærker høstens tunge skønhed og løvets forgængeligheds raslen:
OMRI ZIEGELE BILLIGER BAUER: So viel schon hin – 15 Herbstlieder (Intakt)
De 15 ”høstsange”, med tekst og musik af schweiziske Omri Ziegele, er en forrygende ode til efterårets farveprægtige påmindelse om alle væsener sidste livsfase og al tings forgængelighed. Dysterheden og skønheden ligger godt an for kompletteringen af Ziegeles temperament af vildskab, humor og melankoli – og høres klart i Ziegeles skæve, Kurt Weill-beslægtede tekster og musik. Sangene fremføres i recitativer, stemmeækvilibrismer og sibyllinsk mumlende tekstopløsning af sangeren Isa Wiss. Dybt medrivende og fængslende.
THE BLACK NOTHING: Paths – A Selfportrait in Sound (ILK)
Danske Anders Filipsens seneste værk PATHS var en gribende oplevelse under Copenhagen Jazz Festival i sommer. Et gennemarbejdet, nuancerigt kompositorisk værk i samtidsmusikkens tonalitet, hvor Filipsens musikalske personlighed stod frem i ømhed og kraft. – Sarte korale klange og krasse dissonanser skaber mystik, dynamik og poesi, som alligevel bliver fattige ord om dette rikhold af lydbilleder og melodiske formationer, hvor det i sit samlede udryk mest handler om forgængelighed og livstrods. Mageløst og originalt.
Til de som måtte pantsætte sit klaver i dette kriseår – eller bare ikke fik det stemt – er her tre gode erstatninger:
JACOB ANDERSKOV: Habitable Exomusics, Volume 1-3 (3 CD-er, ILK)
Danske Jacob Anderskov har forsket i egen hittidig musikerpraksis og kunstneriske udvikling som pianist og komponist. Via indspilninger med en ny ung trio (Adam Pultz Melbye og Anders Vestergaard), hans eldre trio (Nils Davidsen og Gerald Cleaver) samt solo, kortlægges nye veje og gamle spor i et landskab, hvor vi bevæger os og «lytter på nye måter». – CDerne kan købes enkeltvis.
SIMON TOLDAM TRIO: Kig op 15 (ILK)
Den danske pianist og komponist Simon Toldam har (ved siden af andre prosjekter) gennem årene udviklet sin pianistiske kapacitet med en dybt indsigtsfuld stilorientering og en alsidig, instrumentel teknik, hvor swing, bop, lyrisk balladespil og moderne tonalitet kun er nogen av ingredienserne bag et katalog af overrumplende, småanarkistiske melodier og stemninger samt originale improvisationer. Han har atter skudt papegøjen, plukket de spraglete fjer af den og sat dem sammen på en ny måde, og papegøjen er livnet op og taler et nyt, underfundigt sprog.
MARILYN CRISPELL – GERRY HEMINGWAY: Table of Changes (Intakt)
I overveiende fritt improvisert og tidvis felles utviklede strofer som stemningsbunn, møter vi duospill på ultimativt nivå. Crispells kolossale tekniske og emosjonelle kapasitet og hennes velintegrerte lyriske og dynamiske habitus bekrefter hennes lange posisjon som en av fri-jazzens betydeligste pianister, og sammen med den dialogisk nyanserte lydmaker Gerry Hemingway fullendes en kongenial duo, som illustrerer og kolorerer et akustisk univers av betagende dybde og skjønnhet.
Dette blev tillige et duo-forslag ligesom de tre følgende – til de som værdsætter den intime dialog og forsker i sameksistensens basale mysterier:
LOTTE ANKER – FRED FRITH: Edge of the Light (Intakt)*
Den britiske guitarist og lydmarskandiser Fred Frith fremelsker som «den gode gartner» det utroligste til urtehaven, hvor danske Lotte Anker – kontinentets mest udtryksfulde free jazz udøver – straks opsnapper næringen, som bringer hendes saksofoner i blomst. Alt kan ske, som når f.eks. Anker går fra øm smertesang som i en dyster drøm av stor skønhed, til en jaget heftig flugttilstand med Friths diabolske guitar i hælene.
METTE RASMUSSEN – CHRIS CORSANO DUO: All the Ghosts at Once (Relative Pitch)
Unge danske Mette Rasmussen er en fryktløs lydforsker i altsaxens krinkelkroker og sprekker og har et Albert Ayler-gen som solid ballast, mens amerikanske Chris Corsano er tidenes mest sensitive og intelligente trommespiller. Tilsammen er de en fryktinngytende, symbiotisk energibombe av råskap og poesi, som det vil være farlig å legge under juletreet. Heller legge den i drivet straks og få renset luften.
KAJA DRACKSLER – SUSANA SANTOA SILVA: This Love (clean feed)
Når slovenske Kaja Draksler perler lyrisk henover flyglet eller finder akustiske mysterier i klangkassen, og portugisiske Susana Santos Silva blæser sin trompet totalt ukunstlet og fremelsker instrumentets naturlige (men delvis glemte) lydkarakterer, blir man ganske tryllebundet over så nær på urmusikken, vi befinner oss. Med enkle strofer og fri modalitet spinder de to innforstått et fangstnet for vor nysgerrighed.
Tekst: Bjarne Søltoft