Karin Krog tildeles i år den gjeveste av de ti Rolf Gammleng-prisene. Prisene deles ut hvert år av Fond for utøvende kunstnere til sju musikere, en danser, en skuespiller og en «veteran».
Æresprisene ble opprettet ved fondets 25-års jubileum i 1982 med navn etter Rolf Gammleng. Som forbundsleder i Norsk Musikerforbund sto Gammleng sentralt i arbeidet med å etablere fondet i 1957. Æresprisene gis for «fortjenstfull medvirkning ved innspillinger eller i sceniske forestillinger», og kandidater til prisene blir foreslått av utøverorganisasjonene og fonogramprodusentene i Norge.
Om årets veteranprisvinner skriver fondets styre:
«Man skal vel selv ikke i dagens Norge si en dames alder, men det vi kan si er at årets veteranprisvinner startet sin karriere for 60 år siden!
Fra jammer på byens Penguin Club – et legendarisk sted i Oslo – gikk hun til fast engasjement med Kjell Karlsens Sextet i 1955.
Hun har sunget med det som er av norske stjernemusikere innen jazz – gjennom en hel generasjon.
Mikkel Flagstad, Einar «Pastor’n» Iversen, Egil Kapstad, Jan Garbarek – for å nevne noen få av disse.
Men helt fra 1962 ledet hun sin egen gruppe.
Hennes første soloalbum kom i 1964, men da hadde hun året før deltatt på LP’en Metropol Jazz.
Hun var et naturlig navn på programmet til den aller første Molde Jazzfestival, og har siden gjestet festivalen mange ganger. Festivalen har også innført en egen programpost til hennes ære, «Break of day in Molde» – etter hennes [tekst over Carla Bleys komposisjon Ida Lupino] som hun og Johs. Berg skrev etter en Molde-jam i 1968. …
Allerede på midten av 1960-tallet turnerte hun på europeiske jazzfestivaler, og fikk sitt internasjonale gjennombrudd. I 1967 gikk turen til USA, og hun fikk snart omtale i jazzens viktigste blad, Down Beat, som «Artist deserving a wider recognition».
… [I 1965 tok] vår veteranprisvinner initiativ til å starte [musikerorganisasjonen] Norsk Jazzforum. Hun ble deres første leder, og Forumet arbeidet med suksess for å få jazzen vekk fra nattklubbene og inn på konsertscenene, for på den måten å sikre jazzmusikerne både steder å opptre og å hente inspirasjon.
1970-tallet var et aktivt 10-år, mest med norske toppmusikere, men også med internasjonale størrelser som Dexter Gordon, Bengt Hallberg, Archie Shepp, blant mange andre, og med John Surman som hun fortsatt arbeider med, og som er tilstede på prisutdelingen.
De neste tiårene fortsatte med turnering, konserter i alle verdenshjørner og på alle de største – og også de andre – festivalene, og ikke minst en lang rekke plateinnspillinger. Kanskje ikke storselgere i Norge etter popmusikkens format, men med et verdenspublikum!
Veteranprisen er den siste i rekken av priser – foreløpig. Hun har mottatt et enormt antall priser for sin jazzsang. I grunnen det som er å få. Til og med St. Olavs Orden. Senest i fjor fikk hun Spellemannpris, for platen «Songs about this and that» som hun gjorde med John Surman.
Vår prisvinner har også vært innom andre musikkformer, verken folkemusikk eller samtidsmusikk er ukjent for henne, men det er jazz vi og hele verden tenker på når vi hører navnet hennes, Karin Krog.»
Vi minner om at hun fikk Gammleng-prisen i jazz-klassen allerede i 1983.
salt peanuts* gratulerer den evigunge veteranen Karin Krog med prisen!
Tekst: Johan Hauknes
Foto: Vidar Ruud