Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Koncerter i naturen – Unlock Music er tilbage til september

Unlock Music er et projekt, som under nedlukningen af spillestederne i 2020 afprøvede potentialet i guidede jazzkoncert-gåture for mindre grupper af publikummer, der bevæger sig mellem flere korte koncerter i det fri med afstand. Projektet blev en succes, og derfor gentages det nu flere steder i landet.

Gåture i det fri med jazzkoncerter undervejs
Til koncertgåturene, der bærer navnet Unlock Music og arrangeres af JazzDanmark i samarbejde med stærke lokale partnere i fire danske byer, bliver den samme koncert besøgt af omkring 100 mennesker, som er opdelt i grupper à 25-30 personer. Musikken spiller med og i det udendørs rum, som udgør scenen, og publikum bevæger sig gennem en levende livejazz-eftermiddag mellem fire forskellige musiknavne.

Agnete Seerup, projektleder hos JazzDanmark, fortæller:
«Naturen kan være en givende ramme for live-musik. At lytte i fri luft med kvidrende fugle og raslende blade som medspillere giver en særligt intim oplevelse af musikken. Og så giver det at høre flere korte koncerter i træk fremfor én lang en oplevelse af forskelligheden i flere udtryk, lidt ligesom en menu på en restaurant, der består af mange små retter i stedet for én stor. Den måde at opleve musik på er ny og uvant for publikum

Både publikum og musikere blev klogere under nedlukningen
Mens nedlukning og restriktioner har tvunget musikere og arrangører til at tænke i nye baner, har alle lært noget: Publikum har fået smag for at få koncertoplevelser på nye måder. Musikerne har opdaget, at stort set alt kan være en scene for musikken. Og forsøget med Unlock Music har vist JazzDanmark, at formatet fungerer i egen ret, selv om modellen blev født som et alternativ til lukkede spillesteder og forsamlingsforbud.

52 danske jazznavne har søgt om deltagelse
Samtidig giver Unlock Music musikerne mulighed for at få koncerter i kalenderen – noget, de fleste jazzmusikere har stærkt brug for lige nu. Hele 52 danske jazznavne søgte via JazzDanmarks open call om at komme på plakaten i år. 16 orkestre er udtaget til at være del af programmet.

Jazz på græs i fire danske byer
Unlock Music består i år af fire akustiske koncerter i naturen omkring byerne Svendborg, Silkeborg, Ribe og Helsingør i perioden 2. – 30. september 2021. Hvert event består af 4-5 mini-koncerter à 15 minutters varighed på en 1-2 kilometer lang rute. Minikoncerterne er med forskellige kunstnere, og publikum bevæger sig i mindre grupper fra sted til sted.

Tid, sted og program

SVENDBORG
Torsdag den 2. september 2021 kl 16. Mødested: Bjørnemose Gods, Bjørnemosevej 40.
Nana Rashid
Nana Rashid (vokal), Lasse Jacobsen (trommer), Martin Brunbjerg (bas) og Benjamin Nørholm (piano)
Benita Haastrup Trio med Christina Dahl
Benita Haastrup (trommer), Kaare Munkholm (vibrafon), Jens Skou Olsen (kontrabas) og Christina Dahl (saxofon)
Lars Bech Pilgaard solo
Eliel Lazo Trio
Eliel Lazo (percussion og vokal), William Zacharias (guitar og vokal) og Thomas Vang (kontrabas)

SILKEBORG
Onsdag den 8. september 2021 kl. 16. Mødested: TBA
Orsa v/Maria Dybbroe (saxofon) + Alfred Lykke (guitar)
Alberte Svenningsen Kvintet
Alberte Svenningsen (saxofon), Viktoria Søndergaard (vibrafon), Jonathan Bruun Meyer (basun), Samuel Kiel (kontrabas) og Gustav Hagelskjær (trommer)
Kongklave
Dea Marie Kjeldsen og Andreas Skamby Madsen, percussion
We Go Where We Go m/Carolyn Goodwin trio

RIBE
Torsdag den 9. september 2021 kl.16. Mødested: TBA
Program:
Nana Rashid Nana Rashid (vokal), Lasse Jacobsen (trommer), Martin Brunbjerg (bas) og Benjamin Nørholm (piano)
Alberte Svenningsen Kvintet Alberte Svenningsen (saxofon), Viktoria Søndergaard (vibrafon), Jonathan Bruun Meyer (basun), Samuel Kiel (kontrabas) og Gustav Hagelskjær (trommer)
Kongklave Dea Marie Kjeldsen og Andreas Skamby Madsen, percussion
We Go Where We Go m/ Carolyn Goodwin trio

HELSINGØR
Torsdag 30. september 2021 kl. 16. Mødested: Kulturværftet i Helsingør, hovedindgangen
Program:
Mette Juul Mette Juul (vokal), Anders Fjeldsted (kontrabas), Snorre Kirk (trommer) og Peter Rosendal (melodika)
Benita Haastrup Trio med Christina Dahl Benita Haastrup (trommer), Kaare Munkholm (vibrafon), Jens Skou Olsen (kontrabas) og Christina Dahl (saxofon)
Lars Bech Pilgaard solo
Eliel Lazo Trio
Eliel Lazo (percussion og vokal), William Zacharias (guitar og vokal) og Thomas Vang (kontrabas)

Baggårde og nedlukning førte til Unlock Music i 2020
JazzDanmark kom efter Danmarks lock-down i 2020 hurtigt på banen med initiativet Baggårdsjazz, der i løbet af karantæneperioden gennemførte 45 koncerter i baggårde i hele Danmark til glæde for publikum på altaner og i vinduer. Desuden fulgte over 200.000 med på livestream via Facebooksiden Baggårdsjazz. JazzDanmark lancerede efterfølgende projektet Streamingtjenesten, som har til formål at højne kvaliteten af livestreamkoncerter via udlån af streamingudstyr samt lydteknikere. Projektet Unlock Music blev sat i søen umiddelbart efter for at afprøve og udvikle nye koncertformater i en tid, hvor kulturlivet er blevet vendt op og ned, og i særdeleshed jazzmiljøet gennemgik store forandringer og oplevede enorme udfordringer i forhold til en af de helt centrale indtægtskilder; livekoncerterne.

Samarbejdspartnere
Projektet gennemføres i samarbejde med Harders og Svendborg Jazz Festival i Svendborg, Riverboat Jazz Festival i Silkeborg, Termansens i Ribe og Kulturværftet i Helsingør.

Unlock Music blev udviklet under nedlukningen i 2020 med økonomisk støtte fra Augustinus Fonden. 

Projektet er i 2021 muliggjort med økonomiske midler fra Statens Kunstfond.  Som konsekvens af covid-19 fik Danmarks fire genreorganisationer færre ansøgninger til deres internationale transportstøtteordninger end normalt. Efter aftale med Statens Kunstfond er midlerne i stedet kanaliseret over i seks skræddersyede projekter, der udsendes hen over sommer og efterår. Unlock Music er et af dem. Projekterne har til formål at styrke musiklivet efter nedlukningen og har en fælles mission om at bringe den danske musik tilbage i den kollektive bevidsthed hos publikum og samarbejdspartnere i Danmark og resten af verden. Genreorganisationerne har desuden brugt et sammenligneligt ansøgningsskema til projekternes open calls for at indsamle ensartet data på tværs af musiklivet.

(jazzdanmark.dk)

 

Skriv et svar