Det norske impro-ensemblet Lemur – Bjørnar Habbestad (fløyter), Hild Sofie Tafjord (valthorn), Lene Grenager (cello) og Michael Duch (bass) – består av noen av de fremste improviserende samtidsmusikere i Norge. Igangsatt i forbindelse med Michael Duchs doktorgradsarbeid, er det ett av de aller fremste ensemblene i å utforske rommets betydning i lydformingen. Michael Duch har blitt en mester i dette, slik det går fram av vår anmeldelse av hans nye plate «Tomba Emmanuelle», se https://salt-peanuts.eu/record/michael-francis-duch/.
I 2010 møtte Lemur noen av verdens beste akustikere på en bar i Brooklyn. Det ledet til et opphold i Arup Acoustics studios i New York hvor verket Critical Band ble skapt. Med verket gjenskapte de de akustiske forholdene i Nidarosdomen i Trondheim i studioet i New York. Nidarosdomen har sin klang, sin lyd, sin egenfrekvens, sine forstyrrelser, sine omgivelser. Og gjennom dette former rommet den musikken som utspilles i det. Verket Critical Band formes av rommet det utøves i. Rommet er en aktiv medspiller.
I 2012 ble verket urframført i selveste Nidarosdomen. Tidligere i år stod Lemur på scenen med Islands Symfoniorkester i Reykjaviks unike konsertsal Harpa med det samme verket.
Nå står Literaturhaus i København for tur som arena for framføring av verket Critical Band, i et samarbeide med sentrale danske samtidsmusikere. Det omfatter saksofonistene Lotte Anker og Mette Rasmussen, tubaisten Kristian Tangvik, trombonisten Andras Spang Olsen, samt et student-ensemble fra Rytmisk Musikkonservatorium (RMC).
I Literaturhaus-versjonen av Critical Band baseres derfor de kompositoriske valgene på de akustiske forholdene der og da – på selve lyden av Literaturhaus, ikke av Nidarosdomen eller Harpa.
– Noen typer musikk passer bedre til ett lokale enn andre gjør, forklarer Bjørnar Habbestad.
– Vi oppdaget dette under en øvelse i et rom vi ikke kjente fra før, og hvor vi ble oppmerksomme på at egenfrekvensen i rommet hadde en markant innvirkning på lydbildet. Det var som om rommet sang med når vi spilte.
– Hver fremføring av verket vil nødvendigvis være svært forskjellig. Vi analyserer det enkelte rommet hvor framføringen skal skje, og bruker denne informasjonen til å bestemme tonematerialet og formen i stykket. Hver enkelt konsert blir dermed et slags lydportrett av et rom, sier Habberstad.
LEMUR, CRITICAL BAND CPH blir framført 26. oktober kl. 19.30 i LiteraturHaus, Møllegade 7, 2200 København N.
i samarbeid med SNYK, NORDEN & WUNDERGRUND
http://www.lemur.fm/
http://criticalband.wordpress.com/about/
Lyd: https://soundcloud.com/the-‐lemurs/
Tekst: Johan Hauknes