Jazzfesten i Halmstad är i full gång och under en fullspäckad galakonsert i Halmstad Teater igår kväll (lördag) delades några av Sveriges största jazzpriser ut.
Årets jazzkanna – för nydanande insatser inom jazzmusiken – tilldelas i år trumslagaren/slagverkaren Michala Østergaard-Nielsen (foto), med motiveringen:
Michala Østergaard-Nielsen personifierar på många sätt improvisationsmusikens bästa, då hon har en sällsynt förmåga att lyfta fram mötet i rummet. Michala känner av både medmusikanter och publik, som hon tar in, bearbetar och ger tillbaka i högst personliga berättande klanger. Det blir både igenkännande och helt nya kombinationer, som ger mersmak och fortsatt nyfikenhet.
Årets jazzkanna går till en spirituell och lyhörd kompositör och musiker, vars universum är fyllt av poetiska vibrationer som leder till ögonblicklig kärlek.
Basisten till årets eldsjäl- för personer som gjort jazzen stora tjänster och främjat jazzens utveckling och utbredning – tilldelas Christina Glaeser med motiveringen:
Utmärkelsen Basisten till årets eldsjäl går till en person som gör stordåd för jazzen utan att själv stå på scen. 2018 går denna utmärkelse till en eldsjäl som verkar sakna eget behov att synas men i stället jobbar outtröttligt för att jazzen ska få göra det.
Under många år har hon skapat utrymme för jazzen i media – såväl för nykomlingar som för mer etablerade grupper – i lokala, regionala, nationella och internationella kanaler.
Årets mottagare av Basisten har gjort den svenska jazzen till en angelägenhet för gemene människa genom att envist fortsätta bygga broar mellan musiker och publik. Christina Glaeser har aldrig gett upp – och snälla – börja aldrig med det!
Årets Lifetime Achievement – ett hederpris för en livslång insats för jazzmusiken – tilldelas trombonisten Lars Lystedt med motiveringen:
Jazz är och har alltid varit hans livsluft liksom lusten – passionen att dela med sig som musiker, konsert- och klubbarrangör, recensent i Västerbottens Kuriren (under signaturen ”Coolingen”) medarbetare i OJ, Down Beat med mera. I slutet av 50-talet drev han en hipp skivbutik för såväl jazzens ärorika historia som dess frontlinje. Han höll sig också med en modernistisk kvintett som var mer uppskattad av Sveriges Radio och Gyllene Cirkeln än av dansarrangörerna. Skivorna ”Fanfar” och ”Jazz Under the Midnight Sun” hör till svensk jazzkanon. 1967 blev
kvintetten Europamästare vid en amatörjazztävling i Zürich. 1968 var Lars med om att både starta Umeå Big Band och i samarbete med Umeå kommun den i år 50-års jubilerande Umeå Jazz Festival. Succén med festivalen bäddade för att i mitten av 70-talet skapa en mer permanent jazzscen. Det som idag är Umeå Jazzstudio. Lasse lämnade sina officiella uppgifter i festivalen 1986 men fortsatte att vara aktiv som få både som musiker och festival- och klubbfixare. Det har blivit både Swing och Blues festival, Sea Jazz och Jazzcaféer och
han har fortsatt att starta både nya band och som ende kvarvarande originalmedlem återupplivat 50-talets ”Dixieland Stompers”. Det var först inför sin 92-årsdag han meddelade: ”Nu lägger jag basunen på hyllan.” Lars Lystedts gärning är en ”Life Time Achievment”.
Med omisskännlig röst, osviklig timing och känsla för de olika sorters repertoar han tagit sig an, har han blivit en förebild för många sångare och musiker i Sverige, och en artist som en bred publik tagit till sitt hjärta.
Under galan på Halmstad Teater utdelades också Orkester Journalens pris Gyllene Skivan – årets bästa skiva – till Lina Nyberg och albumet ”Terrestrial”.
(Pressmeddelande från Riksförbundet Svensk Jazz)
(Foto: Kicki Mannberg)