Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Nordnorsk jazzensemble med første konsert i Oslo

Nordnorsk jazzensemble er en stor og etterlengtet nysatsing for jazz og improvisasjonsmusikk i Nord-Norge. Bak satsingen står Nordnorsk jazzsenter. Her samles noen av Nord-Norges fremste musikere innen jazz og improvisert musikk i et stort, profesjonelt ensemble. Med splitter ny musikk skrevet spesielt for ensemblet og musikerne som deltar skal Nordnorsk jazzensemble vise frem det særpreget og mangfoldet som landsdelen representerer innenfor jazz og beslektet musikk.

Første prosjekt som vi får oppleve live i Oslo blir prosjektet «Flora Eallin», hvor tromsøduoen Leagus har skrevet et bestillingsverk som ble urfremført på Festspillene i Nord-Norge i juni 2021 og turnerte i landsdelen i august. Fredag 5. november framføres verket på Riksscenen i gamle Schous Bryggeri som del av programmet under årets Oslo World. Noen av Nord-Norges fremste musikere innen jazz og improvisert musikk møtes i premieren for landsdelens aller første store, faste profesjonelle ensemble.

«Flora Eallin» er grønn vitamin-smoothie, en ode til busker og trær, tang og tare, mark og mose. Med et helt nytt bestillingsverk av den tromsøbaserte duoen Leagus er det duket for en konsert der særpreget og mangfoldet innenfor jazz og beslektet musikk får skinne. Sammen med Nordnorsk jazzensemble får vi ta del i en musikalsk reise som tematiserer planterikets betydning for oss mennesker.

Leagus består av Herborg Rundberg og Kristian Svalestad Olstad, og blir beskrevet som et samisk nymusikk-/impro-band. Bandet etablerte seg i 2016 med sin debut «Lea Áigi» og oppfølgeren «Naimaka», som begge har høstet strålende kritikker. I tillegg til et håndplukket Nordnorsk jazzensemble, står lys- og videodesigneren Torbjørn Thrane Sandnes for lysdesign og visuals.

Arbeidet med etableringen av Nordnorsk jazzensemble har pågått over flere år, blant annet med høringsrunde blant aktører i jazzfeltet i Nord-Norge. I 2020 ble det endelig innvilget tilskudd fra Kulturrådet til det første pilotprosjektet, og samtidig ble det inngått et samarbeid med Musikk i Nordland om gjennomføring av det første pilotåret.

Målet med ensemblet er å skape attraktive, nytenkende produksjoner med bred appell og høyt kvalitetsnivå. Utgangspunktet skal være det særpreg og mangfold som landsdelen representerer når det gjelder musikkulturer, utøvere og framføringspraksis. Særpreget fra jazzen skal være til stede gjennom et repertoar som bygger en kombinasjon av komponert og improvisert musikk, men det vil også være naturlig å bygge prosjekter rundt folkemusikk og andre sjangre.

Nordnorsk jazzensemble er en stor og etterlengtet nysatsing for jazz og improvisasjonsmusikk i landsdelen, og samler noen av Nord-Norges fremste musikere i et stort, profesjonelt ensemble. Ensemblet ble lansert med en større turné i landsdelen sommeren 2021.

Ensemblet skal holde et høyt kunstnerisk nivå og ha en klar nordlig signatur. Ensemblet skal gi rom for møter mellom ulike tradisjoner og formater, i tillegg til å være en viktig rekrutteringskilde for yngre musikere. Ensemblet skal ha fleksibel besetning og repertoar, og på den måten gjøre seg gjeldende som et vitalt og innovativt ensemble som evner å nå ut regionalt, nasjonalt og internasjonalt.

Ensemblet skal være en synlig aktør i landsdelen. Ikke bare igjennom konserter, men i form av møter med unge talent, lokalbefolkning og som initiativtakere for aktivitet i kulturlivet. Ensemblet skal være et attraktivt tilbud til publikum i landsdelen, men også kunne brukes som eksportvare for å profilere Nord-Norge. Det er i så måte viktig at ensemblet kan fungere som brikke i internasjonale samarbeid. Det er et sentralt moment at ensemblet har et tydelig nordnorsk eierskap, og er politisk og økonomisk forankret i det eksisterende kultursamarbeidet i landsdelen.

Nordnorsk jazzsenter har det kunstneriske og administrative ansvaret for prosjektet. Gjennomføring av prosjektet skjer i samarbeid med Musikk i Nordland (MiN).

I det første kuttet forteller Rundberg og Svalestad Olstad om prosjektet

Det andre kuttet gir en liten smakebit av musikken i verket «Flora Eallin»

Skriv et svar