Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

Innlegg

Norges første elektro-akustiske verk på plate

Entusiaster på sine halser er de, og dypt graver de. Lasse Marhaug og Lars Mørch Finborud slipper to vinylproduksjoner med nyoppdagede opptak av tidlig norsk elektronisk/elektro-akustisk musikk på sitt «hemmelige» plateselskap O. Gudmundsen Minde.

Torsdag 29. august 2024 var det slippfest i lokalene til Notam, Norsk senter for teknologi i musikk og kunst. Det hele startet da familien Sønstevold overførte samlinger av notater, opptak, musikk og annet etter musiker- og komponistekteparet Maj og Gunnar Sønstevold til Nasjonalbiblioteket. Entusiastene kastet seg over materialet og håpet at de kunne finne opptak av det som bl.a. i følge Arne Nordheim er beskrevet som det aller første elektro-akustiske verk skapt i Norge. ‘

I 1959 satte Det Norske Teateret opp William Shakespeares Stormen, i regi av Ivo Cramér. Oppsetningen hadde premiere 7. eller 10. mars 1959 og ble i følge Sceneweb.no framført 30 ganger. Gunnar Sønstevold fikk i oppdrag å lage musikk til produksjonen, og skapte verket Stormen. I samtiden ble det av enkelte omtalt som ‘sfæremusikk’ i offentligheten. Verket ble skapt med det ekteparet Sønstevold betegnet som ‘kjøkkenbenk-teknikk’: «Man tager hvad man haver …» som det heter om Hanna Winsnes’ kokebok, og «… om man intet haver, tager man» og lager musikk med det som er tilgjengelig. Sønstevolds musikk til Stormen har lenge vært angitt som tapt, ingen kopi av opptakene har vært kjent. Men i listene over innholdet i Sønstevold-samlingen i Nasjonalbiblioteket, oppdaget Finborud og Marhaug noe som kunne tyde på at det fantes en tape med et opptak av verket i samlingen.

Med det som utgangspunkt har de valgt ut over 80 minutter med musikk laget av ekteparet Sønstevold for en dobbelt LP-produksjon. Samlingen omfatter i tillegg til et 11 minutter utdrag av musikken til Stormen, musikk laget for fjernsyns- og radioteater i NRK. Dette er altså funksjonsmusikk, og må forstås med det som bakgrunn.

6. september slipper entusiastene to album på sin label: Den første er altså The Kitchen Counter Experiments & Other Electronic Works 1959​-​1984 av Maj og Gunnar Sønstevold. I tillegg slipper de også Varder 1. Dette er første utgivelse i en tiltenkt serie som skal samle og dokumentere tidlig, norsk elektronisk musikk. Denne første utgivelsen omfatter verker av Kåre Kolberg, Knut Sønstevold, Hal Clark og Karin Krog. Med unntak av Krogs verk Santa Monica fra januar 1972, er ikke noe av dette materialet tidligere utgitt på plate. Karin Krogs tre minutter lange komposisjon ble utgitt på den japanske utgivelsen Different Days Different Ways.

På slippfesten presenterte Finborud innledningsvis prosjektet, et prosjekt som er en del av Notams prosjekt Norwegian Electronic Music Archives 1959-1975. Finborud hadde også en samtale med Knut Sønstevold om hans families historie, og om hans egen kompositoriske historie fram mot skapingen av verket Quasar i 1974. Hal Clark, mangeårig leder av Norwegian Studio for Electronic Music ved Henie Onstad Kunstsenter på Høvikodden, utenfor Oslo, fortalte om sitt møte med Arne Nordheim og norsk musikkliv, og om sine første år i Oslo. Under seansen ble dessuten musikk fra disse to albumene avspilt. Gunnar Sønstevolds Stormen ble etterfulgt av Knut Sønstevolds Quasar og Hal Clarks Ten Last Words from 7000 sMiles.

Det er bare å glede seg. Albumene er tilgjengelige på Bandcamp, i platelabelen O. Gudmundsen Mindes salgspunkt.

Tekst og foto: Johan Hauknes


Lars Mørch Finborud og Knut Sønstevold.


Hal Clark.