Saxofonisten och klarinettisten Per Texas Johansson vinner Gyllene Skivan 2019 med albumet «Stråk på Himlen och Stora Hus» (Moserobie). Det är ett album där Johansson utvecklat och fördjupat sin musikaliska röst på ett fenomenalt sätt. Albumet består av elva ganska korta låtar, framförda som formstarka och delikata bagateller snarare än som omfattande episka berättelser. Med sin trio med Mattias Ståhl på vibrafon och marimba och Konrad Agnas på trummor har han förfinat det sound han skapade på «De Långa Rulltrapporna i Flemingsberg» (Moserobie 2015). Med sig på «Stråk på Himlen och Stora Hus» har han dessutom Josefin Runsteen, violin, Margareta Bengtsson, harpa och sång, och Rebecca Törnqvist som sjunger på en låt. Jari Haapalainen har producerat skivan.
– Skivan fick ta sin tid, berättar Per Texas Johansson i en intervju i tidningen JAZZ (tidigare OrkesterJournalen) som ges ut idag.
På ett tankfullt sätt är hans titlar lika fantasifulla och poetiska som musiken. Några svar levereras inte, snarare öppna funderingar eller betraktelser med en viss mystik. Som när det kommer till titeln «Stråk på Himlen och Stora Hus»:
– Den refererar till en speciell händelse i mitt liv. Jag hade titeln innan låten – jag bara väntade på att komma på en låt jag kunde använda den på, säger han.
Det är tredje gången Per Texas Johansson vinner Gyllene Skivan: «Alla mina kompisar» (Kaza, 1998), «De Långa Rulltrapporna i Flemingsberg» (Moserobie, 2015) och nu «Stråk på Himlen och Stora Hus» (Moserobie, 2019).
Gyllene Skivan delas i år ut för 65:e gången och korar föregående års bästa svenska jazzalbum. Vinnaren utses av en jury utsedd av tidningen JAZZ samt tidningens läsare. Bland historiska pristagare finns storheter som Lars Gullin, Arne Domnérus, Bobo Stenson, Nannie Porres och Esbjörn Svensson.
Tidningen JAZZ som delar ut Gyllene skivan startade som OrkesterJournalen redan 1933 och är världens äldsta nu levande jazztidning. Det senaste numret är nu ute med presentation av vinnaren och omröstningen. Vi har även en intervju med Lovisa Jennervall från Ellas Kapell som vann läsaromröstningen.
Hur Corona-pandemin förlamat jazz-Sverige beskriver vi bland annat genom intervjuer med musiker, arrangörer och skivbolagsfolk. Vi har även ett ingående porträtt av sångerskan, skådespelaren, skribenten, restaurangägaren, lesbiska ikonen Diana Miller vars karriär startade på 1930-talet. På 1950-talet satte hon ihop sitt Diana Miller and Her Amazons of Jazz som fick stort genomslag i Sverige. Dessutom fler intervjuer och reportage och en mängd recensioner av skivor av Pat Metheny, Lina Nyberg, Thundercat, Elise Einarsdotter, Peter Asplund, Shabaka & the Ancestors med flera.
salt peanuts* sin anmeldelse av platen kan du lese HER.
Vi på salt peanuts* gratulerer Per Texas med priset!
Tekst: Jazz (Orkesterjournalen)
Foto: Jan Granlioe (Umeå Jazz Festival 2019)