allEars har vært en av de mest sentrale impro-festivalene i Oslo de seneste årene. Denne musikerstyrte festivalen har i en årrekke vært ledet av musikerne Guro Skumsnes Moe og Paal Nilssen-Love.
I løpet av 2017 har Nilssen-Love’s plass i festivalen blitt overtatt av den norske bassisten Christian Meaas Svendsen. Skiftet har overhodet ikke endret festivalens posisjon. For det er et sterkt program festivalen presenterer for 2018.
allEars 2018 – Dag #1 Torsdag
I samarbeid med vertskapet presenterer festivalen denne kvelden tre ulike konstellasjoner som også skal ha en samtale rundt temaet «self sustainability». Dette blir en kveld med både musikalske og moralske motsetninger!
19:00 nyMusikk, Platous gate 18, Grønland
– WeDoMagic (Elin Vister, Kristine Tjøgersen, Ola Høyer) Lyden av en levende kystkultur møter akustisk lyd gjennom kontrabass, elektronikk og klarinett. Elin Vister, Már Øyen og Kristine Tjøgersen startet dronekvartetten. Med Ola Høyer går de i fri dialog med lydlandskapene gjennom improvisasjon og dyp-lytting.
– BNSU (Utku Tavil/Kazehito Seki)
Et tomanns bråkorkester må vi vel få lov til å si. Et muskulært, omnicore-møte mellom selveste Self Toxication aka Kazehito Seki og BEEATSZ aka Utku Tavil. Trommer og noise/stemme forenes i sin skjønneste forening
– Samtale med de ledende musikere. Samtalen ledes av nyMusikk-leder Bjørnar Habbestad.
– Joëlle Léandre
Joëlle er en fransk kontrabassist, komponist og improvisatør – og norgesvenn. Listen med komponister og musikere hun har jobbet sammen med er lang som en dødehavsrull. Leandre gir oss sitt brennende engasjement gjennom språk og musikk, gjennom solokonserter og grupper, komposisjoner og som lærer.
allEars 2018 – Dag #2 Fredag
allEars inntar ILA Fysikalske og Nasjonal Jazzscene Victoria med freidige og forfriskende forslag til underholdning:
10:00 Ila Fysikalske, Claus Riis’ gate 2
– Frokostkonsert og workshop med franske Wave Behaviour
19:00 Victoria, Nasjonal jazzscene (dørene åpner 18:00)
– Andrea Parkins
Andrea Parkins vil omringe oss med lyd fra 8 høyttalere, en konsert midt inne i en multimedia-installasjon, der prosessert lyd fra et accordeon søker sammen med subtile lydlige oppdagelser fra objekter og overflater, utvidede teknikker for accordeon med elektronisk feedback, og disse lydene behandlet gjennom hennes eget selvdesignede virtuelle instrument.
– Yandsen/Kok/Mofjell/Sandtorv
Det malaysiske radarparet Yong Yandsen (saksofon) og Siew-wai Kok (vokal) møter det norske radioaktive ekteparet Ole Mofjell (trommer) og Natalie Sandtorv (vokal og elektronikk), en duo også kjent som Not On The Guestlist.
To etablerte duoer fra hver sin side av kloden møtes med helt blanke ark, Og med fargestifter tæl!
– Arma Agharta
ritualer / dada / leker / objekter / stemme / action / kostymer / spiritualitet / maximalisme
Arma Agharta er aliaset til litauenske Armantas Geciauskas, med shows som høyenergiske bomber med kaotiske utbrudd som blander noise, hypnotika, psykedelika, ritualer, dadaistisk humor, dans, spontan-improviserte spill og stemme sammen i en salig blanding frakoblet all mening og konvensjonell etikette og gramatikk!
– The End (Møster/Jernberg/Gustafsson/Hana /Saunier)
Et kremlag av musikere fra vår unge ungdom kommer på scenen!
Med prosjekter som Møster!, Fire! Nervous Cop, MoHa!, The Core, Noxagt, og mange andre på samvittigheten har vi en formening om at vi kommer til å le så vi detter av stolene og bøye oss dypt i støvet, når dette bandet tar scenen fatt.
Om du ikke har gjettet deg frem til det allerede, så kan vi med hjertets rødbankende glede meddele at bandet The End består av Kjetil Møster, Mats Gustafsson, Sofia Jernberg, Anders Hana og Greg Saunier.
– Joëlle Léandre/Kazehito Seki
Kveldens andre ad-hoc band skjer mellom franske bass-bauta Joëlle Léandre og japanske noise-nerd Kazehito Seki
Joëlle er en fransk kontrabassist, komponist og improvisatør – og norgesvenn. Listen med komponister og musikere hun har jobbet sammen med er lang som en dødehavsrull. Leandre gir oss sitt brennende engasjement gjennom språk og musikk, gjennom solokonserter og grupper, komposisjoner til ensembler, teater – og danseoppsetninger eller som lærer.
Kazehito, opprinnelig fra Tokyo men nå bosatt i Berlin, er en stemme/støy-kunstner som jobber i- og mellom noise og hardcore-sjangre. Uttrykket hans utnytter hele spekteret av frekvenser, volum, hastigheter, teksturer og panorering.
allEars 2018 – Dag #3 Lørdag
Er det én dag du skal få med deg av allEars 2018 så er det denne! Men du burde jo … helt seriøst … få med deg alle dagene! Ikke sant?
13:00 Vi starter med en samtale på SALT, Langkaia 1
Musikere i festivalen og inviterte festivalarrangører fra Norge, Europa, Singapore og Mexico møtes for å diskutere:
Hva vil det si å tilhøre et felleskap?
Eller ikke tilhøre et felleskap?
Hva gir dette tilbake til musikken?
Og så – hold dere fast – blir det badstukonsert med vår alles favoritt Skævv!
15:00 i SALT Badstu
SKÆVV! ‘Har du ikke hørt om Skævv? Ta deg en bolle og fortsett å lese!
Svett blir det når badstua på Salt fyres opp med Skævv. Skævv er Harald Fetveit på elektronikk og Thomas Oxem på trommer. Denne duoen oppsto ved en tabbe i 2015, og har med viten og vilje satt seg på villspor i hardpakka støy, kratt og urskog ever since. Det skal bli høyt også.
19:00 Victoria, Nasjonal jazzscene (dørene åpner 18:00)
– Rosenberg/Rivero/Røysum
Shoshana Rosenberg spiller bassklarinett. Andreas Røysum spiller klarinett. Danishta Rivero bruker stemme, egenlaget hydrophonium og vi vet ikke hva. Australia møter USA møter Norge. Sammen går de i inn i ukjent materie og kommer kanskje ut som noe annet på den andre sida. Og det gjør kanskje vi også?!
– Skotsknorsk kvartett
… består egentlig av flere duoer som har samarbeidet i lang tid, men som aldri har spilt sammen. Skottene er Fritz Welch, Neil Davidson og Raymond Macdonald. Norske Michael Duch har sneket seg med. Besetningen trommer, gitar, saxofon og bass har vi hørt 100000 ganger før, så presset på disse gutta er stort til å levere noe nytt utenfor allfarvei. Klart de gjør!
– Wave Behaviour
Wave behaviour, bedre kjent som Comportement d’ondes, er fransk duo bestående av Clovis Lemaire-Cardon og Loïc Verdillon, eller Lewis og Clovic. Prosjektet springer ut fra det fargerike fellesskapet le102 i Grenoble, som blant annet har sådd og høstet vår favoritt-distributør Metamkine. Wave Behaviour er en firhendig audio-kinetisk fiksjon fremført med to 16mm-prosjektorer.
– OYAMAO med gjester
Inspirert av japanske myter, ritualer, antropologi og hverdagslige ikke-spektakulære lyd-verdener har Keiko Yamamoto og Rie Nakajima skapt et helt eget univers med en kombinasjon av kinetiske duppeditter og ymse «found objects». Keiko synger for det meste, mens Rie setter sammen mikro-orkestre og sammen bygger de makro-arkitektoniske verk. Det blir ikke akkurat verre at de har fått med seg fiolinsit Billy Steiger og perkusjonist Marie Roux. Billy er så britisk som man får britiske impro-fiolinister, og Marie kommer opprinnelig fra Frankrike. Nå møtes de i Norge for første gang!
– IOIOI
Egentlig skulle italinske IOIOI spille sammen med industri-musikk-pioneeren, poeten og så-mye-annet-mannen Z’EV. Men Z’EV gikk dessverre fra oss for en kort tid tilbake (hvil i fred). IOIOI fikk likevel tilsendt noen komposisjoner fra Z’EV, og hun har uttrykt ønske om å ta utgangspunkt i dette for kveldens (nesten) siste sett. Vi vet ikke så mye, og sånn skal det jo helst være, men hun kommer til å avslutte med at et av Z’EV sine stykker for spille uakkompagnert de 10 siste minuttene av konserten. Denne homagen etterfølges av at de som vil går ned til SALT (15 minutter) tenner et lys som vi slipper ut på vannet. Etter dette gjør de fryktløse av oss seg klare for sovekonsert med Denoise!
Som om dette ikke var nok, … så blir det sovekonsert på SALT med østerrikske Denoise fra 24:00
allEars 2018 – Dag #ZZZZZ Sovekonsert
allEars inviterer til sovekonsert!
23:00 Àrdna Sauna, en del av SALT (Langkaia 1, et par minutter sør for Oslo S).
Møt opp klokken 23:00 for litt enkel nattmat.
Konserten og nattero begynner 24:00.
Denoise, the duo project of sine wave specialist Klaus Filip and experimental vocalist Agnes Hvizdalek, attempts to expand time and space with music. Through their overnight performances, they take their audience to the edges of awareness and contentment. It’s allowed and even encouraged to fall asleep. In exchange, the music gently penetrates your dreams, with Hvizdalek and Fiilip offering slowly undulating vocal sounds and pure digital synthesis. Though their sound sources could not be more different, they seamlessly meld together to create a consistent aesthetic statement. The result is at once challenging and intimate.
The Austrian duo shares a strong desire to explore and rethink what defines music. Their collaboration is characterized by a generous understanding of time combined with a radical sense of form and structure. Their persistence and precision in these lines of inquiry make them capable of crafting fragile situations that oscillate between intensity and silence.
08:00 våkner de som har vært på sovekonsert opp til frokost. Frokosten etterfølges av debatter om musikk og bærekraft!
allEars 2018 – Dag #4 Søndag
Det er med sørgmodig hjerte og en viss lettelse at vi tar fatt på festivalens siste dag.
11:00 blir det konsert med nattens artister og andre med amerikanske Voicehandler nede på SALT.
Knallbra duo fra Oakland, California, som bergtar deg med det primale, somatiske uttrykket som kun den menneskelige stemme – sammenblandet med moderne, umenneskelig elektronikk – og tromme kan gi. De benytter site-specific installasjoner for å gå i dybden av rommet de spiller i og dekonstruerer sangformer i relasjon til mytologi og litteratur for å utforske vår menneskelighet og den skiftende diskursen rundt. Kanskje får vi høre lyden av Oslofjorden på akkurat denne konserten på SALT.
14:00 avslutter vi kalaset allEars 2018 i Foredragssalen, Deichmanske Hovedbibliotek, Arne Garborgs plass, med to helt enestående solokonserter:
Will Guthrie
Trommeslager og perkusjonist Will Guthrie vill fylle foredragssalen på Deichmanske med urrytmer, abstrakt groove og akustisk støy. Hans australske bakgrunn gir et slags ur-uttrykk til hans statiske og utvidende trommespill. Han er en duracell-kanin på LSD og vi simpelthen elsker, elsker, elsker ham!
Ayumi Tanaka
… men vi har mer kjærlighet å gi. Og den gir vi til Ayumi Tanaka, piano-magikerinnen fra Solens land, Japan. «Magiker» er ikke et tilfeldig valg av ord. «Egetartet uttrykk» er to andre ord, dessverre slitt og oppbrukt i kombinasjon med hverandre, men hva annet kan man si om musikk hvor ord kommer til kort? Ayumi har en evne til å trollbinde publikum, og sier selv at hennes innerste ønske med musikk er å kommunisere ordløse følelser.
Dette blir en fin avslutning på årets festival!