Programmet i Molde Domkirke er komplett for 2019 med Daniel Herskedals «Voyage» og Susanna Wallumrøds «Go Dig My Grave». Supergruppa Rymden og Bill Frisell & Thomas Morgan duo er sterke navn til Teatret Vårt på Plassen. En av de mest innovative artistene på den amerikanske vestkysten, Louis Cole, kommer til Alexandraparken. Der blir det også gjensyn med Adam Douglas som gjorde stor suksess i fjor. Moldejazz åpner et helt nytt spillested for akustiske og kammermusikalske uttrykk, Rådsalen. Der presenteres Sigurd Hole solo og Håkon Kornstad Trio. Det kommer spennende artister til Storyville-lokalet på Plassen; orgeltrioen Goldings/Bernstein/Stewart, JUNO og Maria Kannegaard Trio.
Daniel Herskedal – Voyage
Den praktfulle klangen og trøkket Daniel Herskedal utviklet i tubaspillet sitt fra han jazzdebuterte i tradbandet Dixi, har etablert Molde-mannen som en ledende instrumentalist internasjonalt. Med den rykende fersk plata «Voyage» i bagasjen og med en av hans store inspirasjonskilder i reisefølget, den syriske oud-spilleren Maher Mahmoud, er det helt naturlig at Moldejazz tar ham tilbake til konsert i Molde Domkirke der han gjorde stor suksess med «Slow Eastbound Train» i 2015. Det blir en av få konserter bandet gjør live med Mahmoud. Bratsjist Bergmund Waal Skaslien, perkusjonist Helge Norbakken og pianist Eyolf Dale kompletterer et rikt ensemble som er i stand til å frembringe toner og stemninger fra det inderlig vakre til det dramatisk mektige. Musikken har en umiskjennelig duft av Midtøsten, selv om inspirasjon også fra andre deler av kloden inngår i et rikt musikalsk uttrykk.
Bill Frisell & Thomas Morgan Duo + guest appearance by Gard Nilssen
For to år siden kom duoen Bill Frisell og Thomas Morgan ut med live-plata «Small Town» på ECM, den velrennomerte tyske labelen som fyller 50 år i år. I mai 2019 er duoen klar med en ny plate på ECM og Moldejazz er stolt over å få festivalpremieren 20. juli. Årets Artist In Residence, Gard Nilssen, har gitarlegenden Bill Frisell som et av sine største musikalske forbilder og Gard vil sitte inn som trommeslager på tampen av konserten med Frisell og Morgan.
Louis Cole Big Band
Trommeslager og produsent Louis Cole har de siste årene gjort seg bemerket over hele verden med den elektroniske jazz-duoen KNOWER. Det siste året har imidlertid artisten satset mer på sin egen solokarriere, noe som i 2018 resulterte i plata «Time». Den særegne musikken til Cole byr på alt fra drivende elektrojazz til silkemyk vestkystvokal – og det låter like mye future-sonic-funk, som det låter Prince eller Beach Boys. Når Louis Cole nå gjør konserter med musikken fra denne plata, har han gjort det motsatte av å turnere med bare datamaskin og tangentbrett, han flesker til med fullt storband. Coles rolle i konsertene er egentlig å gjøre alt. Det er like naturlig å se han lede bandet som å spille tangenter, synge, eller traktere trommene i en heseblesende groove. Live-ryktet tilsier at dette er noe av det sprøeste og kuleste som blir å se på årets program. Her er det bare å nyte både musikk og opptreden fra en av de mest innovative artistene på den amerikanske vestkysten.
Rymden
Rymden består av Bugge Wesseltoft og de to som utgjorde rytmeseksjonen i est. – Esbjørn Svensson Trio, Magnus Öström og Dan Berglund. Wesseltoft er en av Norges mest innovative og mestselgende jazzartister, mest kjent for sitt New Conceptions Of Jazz. Svenske est. gjorde kometkarriere helt til Svensson døde i en tragisk ulykke. Begge prosjekter turnerte verden rundt, og definerte et nytt og friskt lydbilde – med stor åpenhet for eksperimentering og innovativ tekning. Wesseltoft har vært, og er fremdeles en viktig pådriver for modernisering av skandinavisk jazzmusikk Etter mange år med solo-, duo- og større bandprosjekter hadde Bugge Wesseltoft lenge ønsket å spille i en pianotrio, og at han fant frem til Östrem og Berglund må kunne kalles et lykketreff. Rymdens musikk er basert på tre elementer: melankolsk og atmosfærisk låtskriving, dramatisk ladede rytmer, og virtuos jazzspill av høyeste klasse. En ting er sikkert: det kommer til å koke friskt på Teateret Vårt når Rymden står på scenen under årets festival.
Susanna – «Go Dig My Grave»
Susanna Wallumrød, har under artistnavnet Susanna og med Susanna and the Magical Orchestra satt dype spor i mange lyttere og i norsk musikkliv. Hun har hugget seg sin helt egen hylle i musikk-berget, en plass mellom folkemusikk, pop, jazz og kunstmusikk. I 2011 ga Susanna og den sveitsiske barokk-harpisten Giovanna Pessi ut «If Grief Could Wait» på ECM. Prosjektet stod for den stemningsfulle avslutningskonserten i Molde Domkirke under Moldejazz i 2012.
I 2019 skal Susanna og hennes musikere på ny avslutte festivalen på samme sted. Pessi og Wallumrød gjenopptok samarbeidet på albumet «Go Dig My Grave» fra 2018, der de sammen med den unge trekkspilleren Ida Løvli Hidle, og felespiller og folkesanger Tuva Livsdatter Syvertsen (Valkyrien) tolket gamle og nye sanger: dyster blues fra gamle 78-plater, barokkmusikk og ikke mindre vakker-dystre nye sanger. I sentrum står alltid Susannas sterkt formidlende stemme og uttrykk. Albumet «Go Dig My Grave» ble av mange beskrevet som et nytt karrierehøydepunkt for Susanna, og vi kan garantere en stemningsfull og bevegende opplevelse i Molde Domkirke.
Adam Douglas
Adam Douglas gikk i 2017 fra å være relativt ukjent til å bli allemannseie da han gikk av med seieren i Stjernekamp på NRK1. Med sin helt utrolige stemme, tydelige tilstedeværelse og sympatiske «nice-guy» fremtoning har han nådd et publikum langt utenfor sjangergrensene. Han gjorde stor suksess på Sparebank1 SMN-scenen i Alexandraparken under fjorårets Moldejazz. Til årets festival kommer han med et ferskt og kritikerrost album i bagasjen: The Beauty & The Brawn» produsert av stjernegitarist Geir Sundstøl, og ikke minst et godt innspilt band etter heftig turnering det siste året.
Maria Kannegaard Trio
Maria Kannegaard er en danskfødt pianist som startet trioen sin med medstudenter fra jazzlinja. De ga ut fire kritikerroste plater fra 2000-2008, der pianospillet omtales som sjeldent begavet og med en evne til å virkelig røre og bevege. Nåværende bassist Ole Morten Vågan er en av de viktigste bassistene på jazzkartet her til lands, kjent gjennom sitt arbeid med Trondheim Jazzorkester. Trommeslager Thomas Strønen er også i verdensklasse, ikke minst med sine egne prosjekt som Time is a Blind Guide. Det er lenge siden Kannegards Trio har vært aktiv, men når det nå begynner å røre på seg igjen, og det lekker ut nye lydopptak, spisser hele jazz-Norge ørene i forventning.
Goldings / Bernstein / Stewart
På midten av 1990-tallet utropte The New York Times Larry Goldings, Peter Bernstein og Bill Stewart til å være den beste orgeltrioen i det tiåret – og siden den gang har de vært en av de trioene som har virkelig har utviklet denne sjangeren. Deres siste plateinnspilling «Toy Tunes» viser en trio som fortsatt utforsker det stillferdige men samtidig intrikate og dype samspillet seg imellom. Organist Larry Goldings har de siste årene vært en attraktiv sidemann på den amerikanske scenen, og har spilt med alt fra James Taylor til John Scofield. Bill Stewart er litt av en trommelegende og gitarist Peter Bernstein er også en svært aktiv musiker. 19. juli i Storyville får vi høre et hardtsvingende sett med orgeljazz fra en av verdens beste orgeltrioer.
Håkon Kornstad Trio
Håkon Kornstad har lagt verden for sine føtter med sin helt unike kombinasjon av viril jazz på tenorsax og inderlig operatenor. Nå tar han den nye trioen sin med seg til Moldejazz og Rådsalen, festivalens nye intime arena for akustiske og kammermusikalske uttrykk. Frode Haltli på akkordeon og kontrabassist Mats Eilertsen er mestere på sine instrumenter og utgjør en integrert del av et unikt ensemble, der opera-arier og vakre ballader avløses av improviserte strekk. Dette blir en konsert som passer så vel for klassisk- og operaelskeren som jazzfolket.
Sigurd Hole solo
En nyskapning under årets festival er konsertene i den nyoppussede Rådsalen, kammermusikk-rommet på kulturskolen. Her skal vi, i vakre og unike omgivelser, presentere eksklusive, intime og særegne musikkopplevelser som krever en annen akustikk enn det en klubbscene eller et teater kan tilby. Først ut er en solokonsert med Sigurd Hole. Han må kunne beskrives som en av de travleste bassistene på den norske jazzscenen det siste tiåret. Etter en lang rekke samarbeid og utgivelser med band og musikere som blant andre Jon Eberson, Karl Seglem og Tord Gustavsen, debuterte han i 2018 med hele to utgivelser i eget navn: trioalbumet «Encounters» og solo kontrabassalbumet «Elvesang» som er det han kommer til Moldejazz og Rådsalen med. «Elvesang» har fått strålende anmeldelser verden rundt, blant annet i magasinet The New York City Jazz Record som listet «Elvesang» under TOP 5 Best Solo Recordings of 2018.
JUNO
JUNO er enda et eksempel på at jazzlinja i Trondheim – for øvrig 40 år i år – bygger bro mellom sjangrene. Denne utadvendte og overbevisende kvintetten kommer helt over scenekanten med sin engasjerende tilstedeværelse og fengende musikk som er en herlig blanding av skeiv pop og jazz med et dansbart beat. Vokalistene Thea Ellingsen Grant og Malin Dahl Ødegård skaper sammen med saksofonist Mona Krogstad, kontrabassist Georgia Wartel Collins og trommeslager Ingvald Vassbø et musikalsk landskap med rytmiske motivert og organisk samspill hvor kompleksitet og fengende lekenhet kombineres. Deres første plate er allerede innspilt og Norge venter spent på debuten.
Tidligere har Moldejazz sluppet:
Marcus Miller Laid Black Tour, Melody Gardot, Ambrose Akinmusire Origami Harvest, Take 6, «Klangen av Hoem» – en festkonsert for Edvard Hoem 70 år, Blood, Sweat & Tears, Gard Nilssen Acoustic Unit feat. Ambrose Akinmusire, Bushman’s Revenge m. gjester, Madrugada/Gåte/Luke Elliot, Henry Threadgill – Zooid, Fred Hersch Trio, Trondheim Jazzorkester & Alf Hulbækmo, Kaja Draksler Octet, Mathilde Grooss Viddal og FriEnsemblet, Amgala Temple, LRK Trio og Joshua Redman – Still Dreaming.