Årets Umeå Jazz Festival festival arrangeres i år fra 22.10 til 25.10, og er som vanlig, en tett og intim festival med mange fine musikalske opplevelser i Folkets Hus og i NorrlandsOperan. Programmet starter, som man gjør hvert år, med Midgårds JazzFest, hvor studenter ved Midgårdskolan setter hverandre stevne. På torsdag braker det virkelig løs med festivalens bestillingsverk, som i år har fått tittelen «Two of a Kind». Da Umeå fikk æren av å være Europeisk kulturby i 2014, var det naturlig at også jazzfestivalen skullke ta del i evenementet. Tidligere i år arrangerte de ungjazzfestivalen 12 Points, og i forbindelse med kulturbyåret ville de gjøre noe spesielt i forbindelse med den årlige konserten med NorrlandsOperans Symfoniorkester. Da var det helt naturlig å trekke inn byens store frijazzhelt, saksofonisten Mats Gustafsson (bildet). Han har laget sin første symfoni, spesielt for denne konserten, og vi har en mistanke om at vi haer snakker om et verk som vil bryte ny mark innenfor kombinasjonen jazz, improvisert musikk og symfonisk musikk. Festivalen lover et poetisk lydinferno basert på samisk joik komponert for saksofon, turntable og symfoniorkester!
Del to i konserten er kalt Arktisk Svit, en av mange briljante og tidløse komposisjoner gjort av pianisten og komponisten Bernt Egerbladh. Verket ble uroppført i 1969 av Radiojazzgruppen, men er nå arrangert for stort orkester og gruppen Swedish Azz, av NorrlandsOperans tidligere kunstneriske leder Jonas Forsell.
På fredag er det satt opp hele åtte konserter i det foreløpige programmet.
I Jazzlabbet får vi en serie solokonserter denne dagen. Først ute er Josef Dumoulin. Han kommer fra Belgia og gjør sin første konsert i Sverige på sitt Fender Rhodes. I presseskrivet kan man lese at her får man musikk som aldri før hat vært hørt fra et Fender Rhoses. Drømmende landskap, minimalisme, lange toner og diffuse konturer av klassisk jazz og kunstmusikk.
Samme sted kan man etterpå høre sen slovenske pianisten Kaja Draksler, en av Europas mest interessante pianister nå om dagen. Hun har gjort en soloplate på det Portugisiske selskapet Clean Feed med tittelen «The Lives Of Many Others», som absolutt bør sjekkes ut!
Senere på kvelden dukker Umeåboer Mats Öberg opp i Jazzlabbet for å gjøre solokonsert. Da Öberg var fire, nektet han å legge seg før han hadde fått høre litt på noen av farens Miles Davis-album, og derfra til nå har det gått bare en vei. Han har spilt på flere Zappa-konserter og er fast med i Mats & Morgan Band, har egen trio med mye mer.
Denne solokvelden i Jazzlabbet avsluttes med den polske pianisten Marcin Masecki. Han er et musikalsk geni i Polen, og komponerer musikk for brassensembler, han dirigerer Warsawa Orchestra of Recreation og spiller i et punk-kabaretorkester. Hans seneste plate er en hyllest til Scarlatti, så her kan man vente seg nesten hva som helst.
På den store scenen i Folkets Hus kan man fredagen høre bassisten Avishai Cohen som kommer med sin trio bestående av Nitai Hershkovits (p) og Ofri Nehemya (dr).
I Äpplet får man første møte det finske bandet Delindéo, som spiller musikk tilegnet den røffe og livlige bydelen Berghäll i Helsingfors. Innimellom låter dette relativt dekadent i grenselandet til hyggelig jazz. Så her er det bare å iføre seg danseskoene, og gjøre klart for finsk melankoli og livsglede.
Samme sted kan man også høre det norske bandet Elephant9 med Reine Fiske (norsk gitarist som har gjort svenske av seg). Hardtsvingene, tøff rockebasert jazz uten sikkerhetsnett!
I StudioJazz møter man denne kvelden sønnen til en skikkelig jazzlegende. Bassisten og vokalisten Eric Mingus er sønn av sin far, og møter her saksofonisten Catherine Sikora i en interessant duo. Denne duoen spiller også i Jazzlabbet lørdag.
Lørdag starter opp med barnekonsert med tittelen «Cataplufs musikalska resa», før vi godt voksne kan lene oss tilbake i Idun for å høre Texianeren Hailet Tuck, som kommer med Rick Simpson (p), Jay Phelps (tp), Tim Thornton (b), Shane Forbes (dr). Hun har de senere årene oppholdt seg i Paris, hvor hun har oppnådd stor popularitet på den franske indie-scenen, samtidig som hennes Billie Holiday-stemme gjør at også venner av vokaljazzen vil elske henne.
Deretter bærer det inn i Jazzlabbet igjen, for å høre den svenske trioen Doglife. Vår svenske favoritt Anna Högberg (s), sammen med Finn Loxbo (b) og Mårten Magnefors (dr). Anna Högberg har de senere årene framstått som en av de unge, store saksofontalentene i Skandinavia, bl.a. gjennom band som Se&Hör, Pombo, Fire! Orchestra og Attack!
I Jazzlabbet spiller også norske Broen sin eksperimentelle, improviserte egenutviklede musikk med base i hip hop, talte ord, vestafrikansk puls og surrealisme. Anja Lauvdal (p, synth), Lars Ove Fossheim (g), Hans Hulbækmo (dr), Heida Karine Johannesdottir Mobeck, Marianna S. Angeletaki Røe (v).
Deretter er det duket for festivalen hovednavn for mange. Saksofonlegenden Charles Lloyd kommer til Umeå med sin kvartett, bestående av Gerald Clayton (p), Joe Sanders (b), Gerald Cleaver (dr). En höydare!
Krakow Metro Band har en forkjærlighet for musikere som Louis Armstrong, Chet Baker, Will Bill Davidson, Carl Fontana, Frank Rosolino, JJ Johnson, Woody Herman, Eddie Harris og Benny Goodman – altså de tidligere generasjoners jazzhelter. Det kan tyde på en kveld i Äpplet hvor man klapper på en og tre og gir seg hen til tidligere tiders musikalske normer og regler.
Trommeslageren Michala Østergaard-Nielsen og hennes Art Quartet overtar i Jazzlabbet med intens, improvisert musikk med et stjernelag bestående av gitaristen Marc Dacret, trompetist Per Jørgensen og trompetist Kasper Tranberg. En kvartett som alltid leverer varene og som bør bli en publikumsfavoritt i Umeå.
Så blir det trøkk og Ray Charles musikk i Äpplet. Lars Enmarks Stora Styrka & Claes Janson har bygd en forestilling rundt musikken til Ray Charles. Med 20 personer på scenen kommer det til å bli hot i Äpplet!
Kveldens andre band i Idun er enda ett av de store navnene fra utlandet. Pianisten Robert Glasper kommer med sitt Experiment, bestående av CaseyBenjamin (s, v), DerrickHodge (b) og MarkColenburg (dr). Glasper har i flere år vært regnet som en av nyskaperne innenfor den amerikanske jazzen, og hvis det koker i Äpplet denne kvelden, så kommer det garantertr til å gå varmt for seg i Idun også!
Så avsluttes festivalen 2014 i SoundGarden med trieon Steen, Ghosh & Rydvall. Gitaristen Erik Steen møter tablasspilleren Suranjana Ghosh og nyckelharpaspilleren Erik Rydvall i en neddempet konsert som spenner fra spansk flamenco via indisk raqga til Norrbottens kulde.
Sjekk hele programmet på http://www.umeåjazzfestival.se