Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

37FERN

«37Fern»
TRYTONE, TT559-083

37Fern er et prosjekt mellom klarinettistene Tobias Klein og Oguz Büyükberber og vokalistene Claron McFadden og Kristina Fuchs, (som også spiller cello).

Oguz Büyükberber og Tobias Klein har jobbet sammen siden 2005, og opp gjennom årene «finjustert» hverandre gjennom mange år med konserter sammen. Her bruker Büyükberber og Klein sin sans for struktur til å skape musikk, som er improvisert, men samtidig «streng». Etter å ha samarbeidet med musikere som Simon Nabatov, Wolter Wierbos, Matthias Muche og Sven Hahne tidligere, presenterer de nå  sitt nye prosjekt, med den berømte sopranen Claron McFadden og den kreative og allsidige vokalisten Kristina Fuchs.

Vi får 10 komposisjoner laget av de enkelte musikerne i kvartetten, enten alene eller sammen, pluss at de åpner med den tradisjonelle «Zeynap Kizi». Tredjesporet, «Aci Meleke» er også en tradisjonell låt, men de skiller seg ikke nevneverdig fra de andre komposisjonene.

Det særegne med dette ensemblet er hvordan de kombinerer den mer klassiske, ordløse vokalen med jazzen, som skaper et helt eget musikalsk univers som fascinerer.

Den eneste av musikerne vi kjenner fra før her på salt peanuts* er klarinettisten Tobias Klein. Vi har tidligere anmeldt flere plater han har vært delaktig på, blant annet innspillingen «Liquid Songs» med ett av våre favorittband, Boi Akih. Han kommer opprinnelig fra Saarbrücken i Tyuskland, men har vært bosatt i Amsterdam siden 1990, da han startet studier ved musikkonservatoriet i byen. Oguz Büyükberber holder også til i Amsterdam, men har tyrkisk bakgrunn. Han har vært med på mer enn 50 plateinnspillinger, blant annet både på ECM og Blue Note, mens Claron McFadden er sopransangerinne og kommer fra USA. Hun studerte vokal i Rochester, og hun fikk internasjonal berømmelse da hun debuterte med Glyndebourne Festival Opera i tittelropllen i «Lulu». Kristina Fuchs kommer fra Brugge i Belgia, har jazzutdannelse, og man har omtalt hennes stemme som «kaleidoskopisk som sjonglerer i jungelen av stilarter». Hun benytter seg ofte av loops av stemmen, og er hele tiden på leting etter nye måter å bruke stemmen på, noe som kommer godt fram på noen av låtene på denne platen.

Å kombinere to musikere som trakterer klarinett, bassklarinett og kontrabassklarinett sammen med to ytterst spennende stemmer, gjør dette til en original og fin innspilling. Og å få denne blandingen mellom det litt «gamle» og klassiske uttrykket med relativt fri improvisasjon er spennende. En utmerket, moderne kammermusikkplate!

Jan Granlie

Tobias Klein (cl, bcl), Oguz Büyükberber (bcl contrabcl), og vokalistene Claron McFadden (v), Kristina Fuchs (v, c)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.