Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ABDULLAH IBRAHIM

«The Song Is My Story»
INTUITION INR 3442 2

Pianisten og komponisten Abullah Ibrahim, eller Dollar Brand, som han het i gamle dager, er inne i sitt 80. år. Han ble født i Cape Town den 9. oktober 1934, og har oppgjennom årene blitt regnet som den ledende jazzpianisten fra landet.

Hans musikk gjenspeiler på mange måter den musikken han vokste opp med i Sør-Afrika. Han inkomporerer både afrikanske folkesanger, barnesanger og kampsanger fra apartheid-tiden i sin musikk, nor som gjør den nesten til en egen stilart. Hans musikk er også inspirert av musikere som Duke Ellington, og tidvis også Thelonious Monk, men han har hele tiden beholdt sitt særpreg, som en slags sør-afrikansk stemme innenfor jazzen, vel så mye som for eksempel trompeteren Hugh Masakela.

Under apartheid (i 1962) emigrerte han til Europa, og spilte ofte i Europa og USA. Etter at han konverterte til islam på 70-tallet, vendte han tilbake til Sør-Afrika. Da hadde han endret navn fra Dollar Brand til Abdullah Ibrahim.

Han møtte Duke Ellington i Zurich i 1965, noe som fikk stor betydning for hans musikalske utvikling.

På hans nye album, «The Song Is My Story» møter vi han solo. I førstelåta, «Celestial Bird Dance» og på avslutningen, en 33 sekunders versajon av en av hans «hitlåter», «Children Dance» spiller han sopransaksofon.

De 17 låtene befinner seg midt i den musikken vi kjenner som hans, selv om jeg synes han denne gangen ikke er så mye innenfor den sugrerende, afrikanske bluesen som tidligere, som var utpreget på hans første album («This is Dollar Brand» på Black Lion, «African Scetchbook» og «Good News From Africa», begge på Enja).

Det spesielle med Ibrahim er hans lyriske spill og hans akkordbruk, som nesten kan sammenlignes med Keith Jarrett. Hans solospill er overraskende vitalt på denne innspillingen, og hele platen gir uttrykk for et sterkt livsmot. Dette i sterk kontrast til sist jeg hørte han live, på Tampere Jazz Happening, hvor mye av tiden gikk med på å kjefte på medmusikantene.

I tillegg til CDen, medfølger også en DVD med konsertopptak fra en konsert i Sacile, en liten by nord for Venecia i Italia fra juni 2014.

«The Song Is My Story» er blitt en ytterst vakker pianoplate som, sammen med en rød en fra sørlige breddegrader i Europa, vil lyse opp de mørke vinterkveldene.

Jan Granlie

Abdullah Ibrahim (p, ss)

Skriv et svar