Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

AGNAS / FLATEN / STÅHL / TEXAS

All Snow Dream Gone»
MOSEROBIE, MMPCD128

De fire musikerne Per «Texas» Johansson, Mattias Ståhl, Ingebrigt Håker Flaten og Konrad Agnas, er fire av de mest kreative og spennende musikerne vi har i Norden i dag. Tre svensker i samarbeid med den norske bassisten Ingebrigt Håker Flaten, tyder på en energisk utblåsing av de sjeldne. Men det var en tanke jeg hadde før jeg satte på platen første gang.

For dette var overraskende! Selvfølge lig er det energi fra start til mål også her. Men denne gangen i et helt annet, musikalsk landskap enn jeg hadde forestilt meg.

Konrad Agnas er en av de mest brukte, svenske trommeslagerne nå om dagen. Han er ung, spiller i en rekke forskjellige konstellasjoner så som Christer Bothén 3, Alberto Pintons forskjellige band, Johan Lindström, Oya Sextett med flere, og har en spillestil og et driv som er bemerkelsesverdig. Mattias Ståhl kjenner vi fra en rekke norsk/svenske samarbeid, blant annet med Eirik Hegdal, sin egen trio, Ståhls Blå, med Alberto Pinton, Sten Sandell, og samarbeid med blant andre Martin Küchen. Og Per «Texas» Johansson, som i flere år hadde lagt bort instrumentene for å jobbe som  «sjutsköterska», men som nå er tilbake for fullt med en haug med spennende prosjekter. Han har vært å høre med Fire! Orchestra!, Gard Nilssen’s Supersonic Orchestra, med Goran Kajfes, Johan Lindstöm, Lina nyberg, The Torbjörn Zetterberg Hot Five, og mange andre. Og Flaten har i mange år vært en av de mest energiske bassistene i klassen, fra Close Erase, The Thing, Atomic, Young Mothers, Mette Rasmussen med flere.

De fire har gjort de åtte sporene vi får servert i fellesskap, og det første jeg tenker på er Jimmy Giuffres band fra 60-tallet i en slags kombinasjon med Modern Jazz Quartet (uten piano). Men oppjustert til 2022, med all den nye «kunnskapen» disse musikerne sitter på.

Og hele veien er dette strålende kammerjazz, hvor Ståhls marimbo eller vibrafon og Texas sine klarinetter fronter et drivende og fint komp. Til og med lyden på platen syder av 60-tallets beste lydproduksjoner, og jeg er overbevist om at jeg kunne «satt til veggs» flere av mine kolleger her på salt peanuts* i en «blindfold» med denne musikken.

Jeg synes det er show når musikere med den kapasiteten disse fire sitter inne med, går avgårde å gjør en slik plate. Det er lett å høre at dette er fagfolk som kan denne musikken ut og inn, og derfor er de i stand til å gi hverandre plass og tid, uten å skulle fremstå som noe annet enn et kollektiv.

Texas er en strålende klarinettist, enten han spiller «vanlig» klarinett, bassklarinett eller kontrabassklarinett. Ståhl spiller akkurat passe coolt både vibrafon og marimba, og bak ligger Flaten og Agnas som siamesiske tvillinger og legger et solid og flott grunnlag for de to solistene.

En svært overraskende og glimrende innspilling med fire av våre favoritter.

Jan Granlie

Konrad Agnas (dr), Ingebright Håker Flaten (b), Mattias Ståhl (vib, marimba), Per Texas Johansson (cl, bcl, kontrabasscl)

 

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.