Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

AGNES PERSSON

«In Collaboration With Flowers»
HAVTORN, HR065

På sitt debutalbum «In Collaboration With Flowers» har gitaristen og komponisten Agnes Persson tatt med seg åtte egne komposisjoner i studio, sammen med altsaksofonisten Simon Pehrson Balvig, bassisten August Eriksson og trommeslageren Konrad Agnas. I tillegg har hun invitert med tenorsaksofonisten Elin Forkelid og kornettisten Tobias Wiklund med på noen låter, pluss arrangøren Oskar Schönning. Og sammen har de laget et behagelig album, med Perssons komposisjoner og gitarspill i sentrum.

I dag dukker det stadig opp nye kvinnelige gitarister som setter spor etter seg i den skandinaviske og internasjonale jazzen. På den ene siden har man norske Hedvig Mollestad (gratulerer med Spellemann – den norske Grammy, forresten), med sin heftige og rockelignende gitarstil, og på andre enden av skalaen finner vi amerikanske Mary Halvorson, med eksperimenterende og ytterst originalt spill. Og mellom de to dukker det stadig opp gitarister med mer enn en fot inne i bluesen og den mer tradisjonelle jazzen. Fra Sverige har man de senere årene merket seg unge Susanna Risberg, som en man nesten kan sammenligne Persson med. Men jeg synes Perssons gitarspill ligger nærmere amerikanske forbilder som for eksempel Jim Hall og, tidvis også, Wes Montgomery, og det mer tilbakelente enn hos Risberg. Hennes spill er på mange måter enkelt, og i sitt spill inviterer hun de andre musikerne inn i komposisjonene på en åpen og fin måte. Og det er i de andre musikernes spill, at Perssons komposisjoner kommer til sin rett. For her har ikke Persson «låst» fast noe annet enn temaene og sine egne innspill. Mye blir «utviklingen» av låtene, improvisasjonene og låtenes fremdrift, blir styrt mye av de andre musikerne, og særlig i de sekvensene hvor Forkelid og Wiklund bidrar, fungerer dette utmerket.

Men Persson lager fine komposisjoner, som innimellom, blant annet på fjerdesporet, beveger seg tett på ting man har hørt tidligere, før Wiklund får briljere med strålende kornettspill i en solo som muligens er platas mest spennende. Men hele tiden er det Perssons runde og myke tone som fører an, og i de partiene hvor hun spiller solo, er det solier som er tilbakelente og ytterst behagelige å lytte til, og det er i soliene hvor hennes bluesfeeling kommer best fram. Hør forreksempel på den nydelige «What About Naples?» som er en perle av en blues.

«In Collaboration With Flowers» er blitt en fin debut. Persson har laget fine komposisjoner og hun har med seg utmerkede musikere som er med på å løfte hennes komposisjoner til fullverdige låter. Og jeg er overbevist om at dette langt fra er siste gang vi får høre Agnes Persson på plate eller konsert. For med sin debut bør hun få mye positiv oppmerksomhet fra jazzmiljøene rundt om.

Jan Granlie

Agnes Persson (g), Simon Pehrson Balvig (as), August Eriksson (b), Konrad Agnas (dr, perc), Elin Forkelid (ts), Tobias Wiklund (cor), Oskar Schönning (arr)

Skriv et svar