Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

AIKA

«Tila»
AMP, 680 AT

Den finske vokalisten Johanna Elina Sulkunen har valgt å bosette seg i København. Her har vi hørt henne i en rekke spennende sammensetninger, blant annet på vår favorittklubb, Klub Primi. Her har vi møtt henne som soloartist, i prosjektet Kahina Orchestra og i vokalensemblet IKI.

Nå er hun ute med en ny konstellasjon, hvor hun samarbeider medpianisten Simon Toldam, bassisten Tapani Toivanen og trommeslageren Olavi Louhivuori, og de sju låtene er innspilt hos Thomas Vang i The Village Recording i Vanløse.

Vi får servert tre komposisjoner av Sulkunen, mens resten er gjort av hennes bedre halvdel, bassist (og filmskaper) Toivanen. Og vi blir invitert inn i et elektro-akustisk musikalsk landskap som nesten er som en naturfilm.

Det starter med noe som høres ut som elektronikk under Toldams sedvanlige, lyriske pianospill, selv om elektronikk ikke er med i instrumentbesetningen som mer oppgitt på platecoveret, før bass og trommer kommer, nesten, litt truende inn. Og vi får en lyrisk og vakker åpning. Dette er tittelsporet, laget av Toivanen, som fremføres instrumentalt, før de fortsetter med «Pace», som fortsetter i det lyriske landskapet, og her kommer også Sulkunen inn med vokal som passer perfekt til den kommenterende bassen, det sparsommelige pianospillet og det «svevende» trommespillet.

Og herfra og ut, er det en melankolsk og fin plate i det moderne jazzlandskapet vi får servert. Sulkunens vokal passer perfekt inn i de sporene hvor hun medvirker, og hennes stemme er nesten som skapt for dette ensemblet. Toldams pianospill er, som alltid, perfekt. En større og mer inderlig lyriker innenfor den nyere jazzen skal man lete en stund etter, og Toivanens bass-spill er originalt og fint, og trekker mye av musikken framover på en strålende måte. Og bakerst sitter kanskje den mest spennende trommeslageren fra Finland, Olavi Louhivuori, og holder det hele sammen på en fin måte.

De syv «strekkene» kan virke fritt improvisert, men siden alle låtene er kreditert enten Sulkunen eller Toivanen, er det nok mer at de har kommet med ideene, og så har man gått ut fra dem i innspillingen, og overlatt mye til den enkelte musikeren.

Spesielt synes jeg tredjesporet, «Southern Light» er flott. Med deilig trommespill i starten, før vokal og bass, med nydelig lyd, kommer inn, mens Toldam legger et sparsommelig, og helt riktig pianokomp i bakgrunnen.

I det hele er dette blitt en spennende plate, som jeg håper kan fremføres på konsert i København snart, for eksempel under jazzfestivalen i sommer. For dette er musikk jeg gjerne vil høre i levende live. Så kan jeg også finne ut hvem som trakterer det elektroniske på platen.

Jan Granlie

Johanna Sulkunen (v), Simon Toldam (p), Tapani Toivanen (b), Olavi Louhivuori (dr)

Skriv et svar