Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ALEXANDER HAWKINS – ELAINE MITCHENER QUARTET

«Uproot»
INTAKT CD 297

Den britiske pianisten Alexander Hawkins har de senere årene markert seg sterkt innenfor den europeiske jazzen med flere spennende prosjekter. Noen ganger solo, noen ganger sammen med trommeslageren Louis Mohole-Moholo, og nå med vokalisten Elaine Mitchener og deres kvartett, bestående av bassisten Neil Charles og trommeslageren Stephen Davies i tillegg til Hawkins og Mitchener.

Mitchener er en eksperimentell vokalist og «movement artist» som jobber med fri improvisasjon, contemporary composition, sound art, musikkteater, fysisk teater og performing art.

Og sammen fungerer hun perfekt sammen med den «frittgående» pianisten Hawkins, og et «komp» som hele veien «sitter på skuldrene» til de to hovedmusikerne, og slipper dem ikke en centimeter fra seg.
Musikken vi får servert i disse ni komposisjonene, eller strekkene er skrevet av Hawkins, Patty Waters, Jeanne Lee, Archie Shepp og Mitchener, pluss at vi får en kollektiv improvisasjon. Og hele veien er dette en fascinerende reise vi gjerne skulle vært med på i en konsertsituasjon.

Det er Hawkins eksperimentelle pianospill og Mitcheners kommentarer som er det mest spennende med denne innspillingen. Og for denne lytteren er det nok Archie Shepps gode, gamle «Blasé» som er mest interessant, selv om vi her får den i en temmelig annerledes utgave enn de vi har hørt fra Shepp. Resitasjon av Mitchener over fingerpiano, gir denne låten en helt annen dimensjon.

Og dette er en plate man mer enn gjerne kan sette seg ned med og virkelig nyte gjennom alle de ni komposisjonene. Høre variasjonen, den særegne stemmebruken og hvordan de fire kommuniserer på et høyere plan. Men hvis de forventer kun en moderne jazzplate, så kan det hende du blir overrasket, for Mitcheners stemme befinner seg stort sett et helt annet sted, der hvor samtidsmusikken og den moderne opera befinner seg til daglig. Men sammen med de tre andre musikerne inkorporeres stemmen i et moderne jazzlandskap som både er spennende og fascinerende.

Jan Granlie

Alexander Hawkins (p), Elaine Mitchener (v), Neil Charles (b), Stephen Davis (dr, perc)

Skriv et svar