Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDERSON / KING / TABORN

«Golden Valley Is Now»
INTAKT RECORDS CD 325

Det er en interessant konstellasjon, når bassisten Reid Anderson går i studio med trommeslageren Dave King og pianisten og keyboardisten Craig Taborn. Spesielt siden Taborn for det meste konsentrerer seg om å spille synthesizer, og hvor det akustiske pianoet ikke spiller hovedrollen.

De tre startet sitt musikalske samarbeid så sent tilbake som i 1982, og musikken de valgte å samarbeide om har nesten like mange popelementer i seg som jazz.

Craig Taborn kjenner man som en av de mest brukte pianistene innenfor dagens jazz. Han dukker stadig opp i mer eller mindre spennende sammenhenger, og de siste årene har han stadig vært å se på etiketten ECM. Dave King kjenner man kanskje best fra trioen The Bad Plus, men han har også begynt å spre seg utover i det musikalske landskapet i den senere tiden, og sist vi hørte han live var i Molde i sommer hvor han var vikar for Brian Blade i kvartetten til Joshua Redman. Anderson har også sin bakgrunn i The Bad Plus, men han har også spilt på plate med Ethan Iverson, i noen av hans soloprosjekter, bandet Orange Then Blue, med pianisten Uri Caine, saksofonisten Mark Turner og med vokalisten Jamie Cullum.

Nå har jeg lyttet og lyttet meg gjennom «Golden Valley Is Now» en rekke ganger, men dessverre klarer jeg ikke helt å få taket på hva de tre holder på med. Jo da, jeg forstår at de forsøker å lage en slags ny type jazz, som skal fungerer overfor de som kanskje heller mer til å like popmusikk og kanskje også litt rock. Men de frir overhodet ikke til «musikknerdene» med denne musikken. Jeg føler at dette gjennomgående er et venstrehåndsarbeid, hvor tre dyktige musikere møtes, vil lage musikk som skal selge i bøtter og spann, og så ender de med «å henge tungene ut av vinduet», og ikke lage noe som er interessant for den som bruker tid til å lytte til interessant musikk.

Jeg hadde faktisk store forventninger til dette albumet. Tre musikere som dette i samme studio for å spille inn på det relativt spennende selskapet Intakt Records. Men nei, her er det stort sett ingenting som gir denne anmelderen lyst til å hive seg over fremtidige prosjekter med de tre.

Komposisjonene er gjort av Anderson og King, med en liten overvekt på Anderson, så Taborn skal fritas for det største ansvaret for denne «utforkjøringen». Musikken ligger litt i det landskapet The Bad Plus holdt seg i  på noen av sine minst interessante innspillinger, og det hele bare glir forbi uten at noe fester seg i min lille gjennomhullede hjerne. Dessverre!

Jeg har tidligere skrevet en lederartikkel her på salt-peanuts.eu, hvor jeg kritiserer NRK for bruken av totalt ukjent og kjedelig «muzak»-lignende musikk i den ellers fine fjernsynsserien «Norge sett fra lufta». Og når jeg lytter på mange av sporene på denne platen, minner musikken sterkt om den svadaen man serverer i den programserien. Og det er fristende å bruke samme oppfordring til musikerne og plateselskapet etter å ha lyttet og lyttet og forsøkt og forsøkt å få noe positivt ut av det: «TA DERE SAMMEN!»

Jan Granlie

Reid Anderson (b, elc), Dave King (dr), Craig Taborn (synth, elec., p)

Skriv et svar