Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDREAS BACKER / MAREN SELVAAG

«Ung og Freidig Min Gylne Time»
AHB MUSIC AHB001

Av og til har man en forventning om noe, når man setter på en plate, og så er det noe helt annerledes som kommer ut av høgtalerne enn det man hadde forventet. Når det kommer en plate med vokalisten Andreas Backer som en av to frontfigurer, så forventer jeg noe av det vi er vant til å få servert fra han, nemlig frittgående improvisasjoner som grenser mot samtidsmusikken. Men så har han gjort dette prosjektet sammen med pianisten Maren Selvaag, og det er kanskje hun som har lagt listen i prosjektet, og Backer må oppføre seg!

Vi får 11 standardlåter oversatt og gjendiktet til norsk av Per Axel Prydz, på, stort sett, fortreffelig vis.

Det starter med de to i duo på «Men nydelig» («But Beautiful»), og før sjokket har lagt seg er vi over i «En klissvåt dag» («A Foggy Day») med Backer i duett med gjestevokalist Heidi Skjerve. Og i det sjokket er i ferd med å legge seg, så merker vi at vi sitter og liker det vi hører. Det blir på mange måter en real nostalgitripp, hvor barndommens musikk kommer smygende.

Vi får tittelsporet «Ung og Freidig» («Young and Foolish»), med strålende saksofonspill av Klaus Ellerhusen Holm, og fint komp av Selvaag, Adrian Myhr (bass) og Per Oddvar Johansen (trommer).

«Inn i mitt liv» («I’ve Got You Under My Skin») åpner med Ellerhusen Holm på klarinett og Johansen på trommer i en nydelig intro, før Backers stemme, som virkelig viser hans store register. Denne låta, og flere med denne, blir på mange måter veldig musikalaktige, men i alle fall norske musikaler har sjelden kommet opp med såpass gode sangere som Andreas Backer.

Og slik fortsetter det. «En annen gang» («Some Other Time»), hvor Selvaags nydelige pianospill kommer godt til sin rett i starten, «Vi to skal møtes igjen» («We’ll Be Together Again»), «Alt det som du er» («All The Things You Are»), hvor jeg kanskje synes teksten blir vel banal, «Alt er mulig for deg» («It Could Happen To You»), «Intro», hvor det plutselig skjer noe uventet i bandet, og den gamle Cole Porter-låta får en modernisering vi kan like, «Du er så varm å dra hjem til» («You’d Be So Nice To Come Home To») og «Min gylne time («My Shining Hour»).

Maren Selvaag er en pianist som har vokst stort de senere årene, siden vi første gang hørte henne på Dølajazz i hjembyen Lillehammer. Hun har utviklet en fin måte å spille piano på, som passer perfekt inn i denne sammenhengen. Heidi Skjerve gjør en strålende innsats som gjestevokalist, hvor ingenting blir tilgjort eller teatralsk, og medmusikantene Ellerhusen Holm, Myhr og Johansen, gjør alle en flott innsats.

«Ung og freidig» er blitt en hyggelig, men langt fra nyskapende plate, med kjente standarder på norsk, som ganske sikkert vil surre og gå på spilleren utover sommeren.

Jan Granlie

Andreas Backer (v), Maren p, arr), Klaus Ellerhusen Holm (as, cl), Adrian Myhr (b), Per Oddvar Johansen (dr, perc), Heidi Skjerve (v)

Skriv et svar