Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDREAS IHLEBÆK

«Northern Lullabies»
NXN RECORDINGS, NXN8001

Det nystartede, norske plateselskapet NXN Recordings, går sterkt ut med sine første utgivelser. Først kom Mats Eilertsen Trio i samarbeid med utsøkte Trio Mediaeval, og nå kommer pianisten Andreas Ihlebæk med platen «Northern Lullabies». Han har en rekke samarbeidsprosjekter gående, blant annet med vokalisten Torunn Eriksen, og jeg må innrømme at jeg ikke kjenner så godt til pianisten før «Northern Lullabies» ramlet ned i postkassen.

Og det er nettopp nordiske godnattsanger vi får servert på denne neddempede platen. Og siden jeg nylig er blitt morfar, så vet jeg godt hva som skal spilles når den nyankomne frøkna skal overnatte hos morfar i København – i alle fall de første årene. For her får vi alle sangene vi husker fra den spede barndom, selv om det er grådig lenge siden, pluss et par selvskrevne låte, og en av Salem Al Fakir. Alt servert uten altfor mange improvisasjoner som vi er vant til å høre fra den friere musikken.

Vi får servert «So ro lillemann» av Christian Hartmann, «Hymn» av Salen Al Fakir, «Trollmors vuggesang» av Margit Holmberg, «Vi har en tulle med øyne blå» av Margrethe Munthe, «Sov du vesle spire» av Alice Tegner, den tradisjonelle «Byssan Lull», hans egen «Drømmevise», Wolfgang Richters «Jon Blund» og Lars Søraas den eldres «Den Fyrste Song», før han avslutter med sin egen «Cloes Midnight Feast». Og alt er, selvsagt, innspilt i Rainbow Studio i Oslo.

Mange vil kanskje si at denne platen ikke egner seg for anmeldelse i salt peanuts*. Men det er jeg ikke enig i. For Ihlebæks pianospill er  lyrisk og vakkert hele veien, og de små «avstikkerne» han har fra de melodiene vi kjenner, hvor han sniker inn litt improvisasjon, gjøres på en utmerket måte, og det gjør godt å høre det avdempede og fine spillet, særlig etter å ha vært gjennom flere ytterst frittgående plater.

Anbefales for alle som enten har små barn eller barnebarn, eller som på andre måter vil finne igjen barnet i seg.

Jan Granlie

Andreas Ihlebæk (p)

Skriv et svar