Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDREAS SCHICKENTANZ

«fields and places»
JAZZHAUSMUSIK, JHM 301

Å skulle anmelde en plate med trombone og elektronikk i det eksperimentelle landskapet er en utfordrende øvelse.  Men salt peanuts* er et tidsskrift for sterk musikk, og det er ingen tvil om at denne innspillingen inngår i det begrepet.

Andreas Schickentanz er født i Dortmund i 1961 er en tysk jazz- og improvisasjonsmusiker. Han begynte å spille trombone da han var 18 år, og etter studier med Jigga Whigham som lærer, debuterte han i 1999 med platen Flat Earth News med bandet Schickentanz Quintet. Han spilte mye med belgiske musikere, før han i den senere tid har spilt med WDR Big Band Cologne, NDR Big Band og hr Big Band, og han har spilt med blant andre Slide Hampton, David Friesen, Lee Konitz, David Liebman, Norbert Stein, Markus Stockhausen, Gwilym Simcock og Nils Wogram.

Så kan man gjerne tenke at Schickentanz trives best i større bandsammenhenger, men han er også en trombonist som klarer seg svært godt i små formater – også i en solo- og duosammenheng som her. For dette er ikke en ren soloinnspilling. På noen av improvisasjonene har han med seg trommeslageren og perkusjonisten Björn Lücker, som er med på å gjøre de seks improvisasjonene han medvirker på, mer utfyllende og komplette.

Men i utgangspunktet er det en soloplate, hvor Schickentanz spiller trombone tilsatt mye elektronikk. Og det er denne kombinasjonen som gjør platen mest interessant. Ikke slik at trombonespillet ikke er godt nok alene, men sammen med elektronikken blir variasjonen i uttrykket forskjellig og spennende. Og innimellom låter det som en rockeplate, mens andre ganger er han helt over i impro-landskapet. Og det er det som er med på å gjøre platen såpass bra. Han er en utmerket trombonist, men trombonen alene har lett for å gjøre en slik plateinnspilling litt ensformig. Men med bruk av elektronikk og trommer/perkusjon, er dette blitt en spennende plate med 12 improvisasjoner som varierer i temperatur og spenning.

Jan Granlie

Andreas Schickentanz (tb, elec), Björn Lücker (dr, perc)

Skriv et svar