Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ANDRES THOR

«Nordic Quartet»
DIMMA, 2014

Andres Thor er en islandsk gitarist, som de senere årene har begynt å markere seg også utenfor sitt eget land.

På «Nordic Quartet» har han fått med seg velkjente musikere fra Norge, som Anders Lønne Grønseth (saksofoner og bassklarinett), Andreas Dreier (bass) og Erik Nylander (trommer). Musikken er skrevet av Thor, og ligger i et relativt moderne, neddempet, nordisk uttrykk, uten at det låter som norske fjell og vidder, som man gjerne antar at slik musikk er omkranset av.

Thor skriver fine komposisjoner, kompet behandler musikken med respekt og «push», mens det hele veien er Lønne Grønseths saksofoner og bassklarinett som er det viktigste solistinstrumentet.

Nå har man gjennom de senere årene hørt mye på plater fra alle disse musikerne, men det er faktisk lenge siden jeg har hørt musikk fra disse hvor bandet fungerer som et så godt sammensveiset lag. Thor har tydeligvis bakgrunn fra mer jazzrockrelaterte sammenhenger, noe som kanskje er naturlig så lenge du kommer fra Island hvor Mezzoforte og andre likesinnede stadig beveger seg i bakhodet. Man kan godt høre tilnærmingen i soloene han fremfører, uten at det blir påtatt eller uten interesse. Lønne Grønseth har en tendens til å bli litt for intelektuell i spillet, etter min mening. Av og til savner jeg at han «kliner til», og lar det stå til. Det blir gjennomgående veldig kontrollert, noe som gjør at musikken kan virke litt konstruert.

Men det er en hyggelig plate, som jeg gjerne spiller når det blir altfor varmt på balkongen.

Jan Granlie

Andres Thor (g), Anders Lønne Grønseth (s, bcl), Andreas Beier (b), Erik Nylander (dr)

Skriv et svar